See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 21.06.2013 - Karlovy Vary girer opp til filmfestivalenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Gateløpene går gjennom gamlebyen i Praha
© CzechTourism/Kureren
Reise - Tsjekkia

Tsjekkia satser på løpende turister

Gateløpene i Praha

© CzechTourism/Kureren
Kureren, 4. april 2015
- Den som vil holde seg i form i ferien bør kanskje vurdere å løpe rundt i Tsjekkia. Det sentraleuropeiske landet markedsfører seg som verdens ledende "running destination", med størst antall anerkjente gateløp.

De fleste forbinder vel reiser til Tsjekkia med sakte byvandringer, med dovne kuropphold i varme kilder eller med stillesittende konsum av en kald pilsner. Det har de all verdens rett i, men også de mer sporty kommer nå til sin rett i Tsjekkia.

Ifølge det statlige agenturet CzechTourism, har nemlig Tsjekkia overraskende utviklet seg til gateløpdestinasjon nummer én, på en global skala. Ingen andre land har flere anerkjente toppløp enn Tsjekkia, noe som igjen tiltrekker seg et økende antall reisende hvert år.

Skulle man sammenligne løpeverden med gastronomien, er evalueringene til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å regne som stjerner i Michelin-guiden. Og på IAAFs lister har Tsjekkia nå en topposisjon med fem IAAF-merker i gull og to i sølv. Dermed har tsjekkerne gått, eller løpt, forbi gamle løpestormakter som Storbritannia, Japan og USA.

Den som vil være med på et gateløp i Tsjekkia, som arrangeres av løpeligaen RunCzech, må være tidlig ute. Løpedestinasjonen har nemlig blitt populær internasjonalt, og RunCzech deler ut løpenummer etter først-til-mølla-prinsippet.

Allerede i desember 2014 ble de siste løpenumrene til det årlige halvmaraton (28. mars) og maraton (3. mai) i Praha delt ut, og arrangementet dermed fullbooket. Startnumrene ble delt ut på rekordfart dette året, tre måneder etter at registreringen åpnet.

Det er særlig arrangementene i den tsjekkiske hovedstaden som lokker flere og flere utenlandske deltakere og skuelystne. Det er lett forståelig. Traseen går gjennom den idylliske gamlebyen i Praha. Men her er det trangt om plassen, slik at arrangørene må begrense antall deltakere. Halvmaratonen er begrenset til 12.500 løpere, og maratonen til 10.000.

Men det er ikke bare Praha som har fått IAAF-utmerkelser for høystandardsløp i Tsjekkia. Også heller provinsielle småbyer som Olomouc og Ústí nad Labem står i samme klasse som sine mer kjente rivaler New York, Berlin og Tokyo, ifølge IAAF-rankingen. "Ingen kunne ha forestilt seg dette for noen år siden," undrer Jirí Rosenkranz fra CzechTourism seg.

Og IAAF-utmerkelsene i gull og sølv henger virkelig høyt. For at et gateløp skal kunne få et slikt kvalitetsstempel må det oppfylle strenge kriterier. Dette innebærer dopingkontroll, sertifiserte løpetrasseer, tidsmåling, drikkestasjoner langs traseen og ikke minst en deltakelse av eliteløpere som skal fullføre innen en viss tidsgrense. Slik sikrer IAAF-rankingen også en internasjonal sammenligningsmulighet.

Nå er det arrangementer i Praha, Olomouc og Ústí nad Labem som kan smykke seg med et IAAF-gullmerke. Sølvmerker har så langt gått til løp i Ceké Budejovice (Budweis) og i Karlovy Vary (Karlsbad).

Men akkurat Budweis og Karlsbad forbinder vi kanskje med andre ting enn svettende og pesende løpere? Vil du ikke forstyrres mens du nyter en pils i Budweis eller et spaopphold i Karlsbad, bør du unngå henholdsvis 6. juni og 23. mai. Eller du reiser dit disse dagene, deltar, og viser øldrikkerne og gytjebaderne hvordan man kan nyte et løpende liv.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no