See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 16.04.2013 - Senatsvalget i Kamerun "en farse"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Valgkamp i Kamerun (illustrasjonsbilde): Tilhengere av president Paul Biyas CPDM
© CPDM/Kureren
Politikk - Kamerun

Kamerun skal "velge" sitt første senat

Kameruns opposisjonsleder John Fru Ndi (v) i møte med president Paul Biya (h) i desember 2010

© Présidence camerounaise/Kureren
Kureren, 10. april 2013
- Kamerun skal i løpet av helgen for første gang få et senat i tillegg til parlamentet. Men det er kun kommunepolitikere som har stemmerett, og de er i stor grad utpekt av Kameruns autoritære president Paul Biya.

På søndag er det "senatsvalg" i Kamerun. Da skal det sentralafrikanske landet for første gang velge et overhus, Senatet, i tillegg til nasjonalforsamlingen, som dermed blir et underhus. Den kamerunske grunnloven har forutsett et tokammersystem siden 1996, men president Biya har ikke underskrevet dekretet som forordner valg til senatet før i februar i år, 17 år etter.

Og presidenten har sørget for et valgsystem som bare kan befeste makten til partiet hans, CPDM. Av de i alt 100 senatorene, skal Biya selv utpeke 30 etter eget hode. De resterende 70, som skal representere landets svært ulike distrikter, velges nå på søndag av i alt 10.636 valgmenn, som stort sett er lokalpolitikere fra Kameruns 360 kommuner.

Opposisjonen i landet har da også protestert mot valgordningen. 336 av landets 360 kommuner er dominert av Biyas regjeringsparti CPDM. Men verre enn det, er det, ifølge opposisjonen, at lokalpolitikerne allerede sitter på overtid. I fjor bestemte president Biya at både parlamentsmedlemmene og lokalpolitikerne skulle få sitt femårsmandat forlenget med ett år.

Lederen for Kameruns viktigste opposisjonsparti, John Fru Ndi fra Sosialdemokratisk front (SDF), truet opprinnelig med å boikotte valget, som han kalte "illegalt" på bakgrunn av mandatsforlengelsen. Ndi forlangte en dialog mellom ham og presidenten om organiseringen av valget.

Og den aldrende opposisjonslederen oppnådde en dialog med presidenten. Nå stiller Ndi selv som senatorkandidat for Bamendaprovinsen vest i landet, og flere opposisjonstilhengere stiller seg nå spørsmål om hva Biya kan ha lovet ham.

SDF-lederen går imidlertid fortsatt ut med harde krav til presidenten i den kamerunske pressen. Ndi forlanger at partiet hans skal tilgodeses med noen av de 30 senatorene president Biya selv skal utpeke, og at SDF selv må få bestemme hvem disse opposisjonssenatorene skal være. Han forventer også at flere SDF-kandidater skal velges i de CPDM-dominerte landsdelene.

Paul Biya har sittet ved makten i Kamerun siden 1982, først som leder i en ettpartistat, og fra 1992 i konkurranse med andre presidentkandidater. Men konkurransen har aldri vært reell, og Biya anklages både for gjentatt valgfusk og undertrykkelse av opposisjonens frie virke.

Ved presidentvalget i 2011, vant Biya med 77,9 prosent av stemmene, ifølge det offisielle resultatet. Han argeste konkurrent, John Fru Ndi, fikk kun 10 prosent av stemmene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no