See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 05.12.2013 - India held fast på matsikkerheitskrav











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Laboratoriene til Natco Pharma i India
© Natco/Kureren
Samfunn | Økonomi - India

India kan fortsette produksjonen av billige legemidler

Kureren, 2. april 2013 - India er kjent som "apoteket for de fattige" med sin produksjon av billigere generiske legemidler. Og dette vil fortsette. Den sveitsiske legemiddelgiganten Novartis tapte i dag rettssaken som utfordret indiske kopier av firmaets kreftmedisin.

Høyesterett i India kunngjorde i dag sin dom i en patentsak presentert av den sveitsiske legemiddelbedriften Novartis. Sveitserne hadde gått rettens vei for å få registrert sitt patent på Glivec, et legemiddel mot kreft, i India. Det ville utelukket billige indiske kopier, såkalte generiske medisiner. Retten fant at Novartis ikke hadde sannsynliggjort en stor nok grad av innovasjon ved Glivec til å kunne rettferdiggjøre et patent, og avslo dermed klagen.

Det sveitsiske originallegemiddelet, som brukes mot flere typer kreft og selges i enormt omfang verden over, koster rundt 15.000 kroner per behandling. Indiske legemidler med tilsvarende virkestoffer koster kun 1.200 kroner for samme dose.

Dommen, som er den første i sitt slag, var en viktig testsak for den globale legemiddelindustrien, som ser seg stadig mer utfordret av konkurransen fra India, særlig på markedene i utviklingslandene. For den indiske generiske industrien blir dommen dermed feiret som en stor og viktig seier.

Ved å redusere mulighetene for global patentering av essensielle legemidler, har den indiske domstolen åpnet for at en hel rekke generiske versjoner kan komme tidligere ut på verdensmarkedet.

India har lenge vært kjent for sin store produksjon av rimelige generiske legemidler, eller "piratkopier", som bransjen til nå har yndet å kalle dem. Landet produserer allerede 92 prosent av legemidlene som brukes av HIV-pasienter verden over, samt 60 prosent av malariamedisinene i utviklingslandene.

Dermed er indiske medisiner blitt et svært sentralt tilskudd i å behandle dødelige sykdommer i den fattigere delen av verden. Uten indiske HIV-medisiner ville de enorme fremskrittene som nå gjøres med å bekjempe AIDS i Afrika vært umulige. Originale antiretrovirale medisiner kostet i år 2000 opptil 70.000 kroner per person per år. Nå er det tilsvarende indiske generiske medisiner på markedet som koster rundt 400 kroner.

Novartis tok kjennelsen fra indisk høyesterett med alt annet enn et smil. Den sveitsiske giganten kunngjorde at den ville fortsette sin politikk med å "ikke investere" i forskning og utvikling i India og "å fortsette å søke patenter," fra rettsvesenet, ifølge direktør for Novartis India, Ranjit Shahani.

Gjennom hele rettssaken har det sveitsiske selskapet insistert på at det ikke kan investere i utvikling av nye medisiner uten å bli beskyttet med patenter.

Fram til 2005 lot det seg ikke gjøre å registrere patenter på legemidler overhodet i India, men landet måtte gjøre om på denne praksisen på grunn av sine forpliktelser overfor Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Aktivister i India har ønsket kjennelsen velkommen. "Høyesteretts avgjørelse vil bidra til at selskapene ikke misbruker systemet for å få uberettigede patenter til å hindre konkurransen med generiske legemidler, som er lavere priset i forhold til livsviktige medisiner, blant annet mot HIV," sier Leena Menghaney, representant for Leger uten grenser (MSF) i India.

Legemiddelindustrien i India har også applaudert beslutningen som "en lettelse for pasientene, siden flere indiske generiske selskaper som Cipla, Ranbaxy og Natco Pharma kan fortsette å selge sine medisiner for mindre enn 10 prosent av prisene til Novartis," ifølge en uttalelse fra det indiske Pharmaceutical Alliance.

"Prisforskjellene er en skandale," legger de indiske produsentene til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no