See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan
© AKP/Kureren
Politikk - Tyrkia

Tyrkia vil for første gang forhandle åpent med PKK

Arkivbilde: Den kurdiske PKK-lederen Abdullah Öcalan før han ble fengslet i 1999

© PKK/A. Öcalan/Kureren
Kureren, 22. mars 2013
- Det har vært våpenhvile mellom Tyrkia og det kurdiske PKK tidligere, men denne gangen er det mye større mulighet for at en varig fredsløsning kan finnes. Det skyldes ikke minst Tyrkias villighet til å forhandle åpent med PKK, for første gang.

Ifølge den ledende tyrkiske dagsavisen 'Hürriyet', er det dokumentert at Tyrkia har holdt hemmelige fredssamtaler med Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Oslo i perioden 2005 til 2011. Statsminister Recep Tayyip Erdogan har hittil benektet at regjeringen hans har deltatt i fredssamtaler i Oslo, og den norske regjeringen forholder seg taus. Men ifølge fungerende PKK-leder Murat Karayilan, "var løsningen svært nær i Oslo."

Men Oslo-samtalene kollapset i juni 2011, og i desember 2011 tok partene til våpen igjen. 2012 ble det blodigste året for den tyrkisk-kurdiske konflikten siden 1999, ifølge Didem Akyel Collinsworth fra tenketanken Crisisgroup. Mer enn 900 skal ha blitt drept i dette voldsutbruddet, som nå får en slut i og med PKKs kunngjøring av en våpenhvile.

Oslo-kanalen har likevel hatt sin verdi, og danner trolig grunnlaget for dagens våpenhvile og villigheten til å starte ekte og åpne fredsforhandlinger. Og det som er nytt i denne omgang, er at den tyrkiske regjeringen sier seg villig til å forhandle direkte med PKK.

PKK regnes fortsatt offisielt som en terrororganisasjon, både av tyrkiske og amerikanske myndigheter, samt av de fleste europeiske land. Derfor har statsminister Erdogan hittil måttet nekte for at han forhandler med "terrorister".

Men fredsinitiativet til den fengslede, historiske PKK-lederen Abdullah Öcalan, der han annonserte en våpenhvile, en tilbaketrekking av PKK-kjemperne over grensen til Nord-Irak og en invitasjon til fredsforhandlinger, har også snudd stemningen i Tyrkia. Også opposisjonen i landet er for forhandlinger med PKK, og regjeringspartiet har hilst kunngjøringen til Öcalan velkommen.

Statsminister Erdogan reagerte raskt på PKK-kunngjøringen. Han lovte å innstille kamphandlingene fra tyrkisk side straks det var bevis for at PKK fulgte opp oppfordringen fra den fengslede lederen Öcalan. Han sa også at han nå var villig til å gå inn i direkte forhandlinger med PKK.

Faktisk er det en måned siden at Erdogan offentlig bekjente seg til muligheten om å forhandle med PKK, trolig som del av hemmelige samtaler som har endt opp i dokumentet om en våpenhvile som Öcalan lot kunngjøre på torsdag og som var transportert ut av fengselet med tyrkernes viten. Erdogan har i februar flere ganger sammenliknet forhandlinger med PKK med et "giftbeger" og annonsert at, "hvis det er nødvendig, så drikker jeg det."

'Hürriyet' har vist at det har pågått intense forhandlinger mellom Erdogan og Öcalan i hele år. Det lovlige kurdiske partiet BDP har fungert som mellommenn. Men det har vært flere skjær i sjøen, med ukjente krefter som har ønsket å sabotere samtalene, blant annet ved å lekke forhandlingsprotokoller til pressen.

Den historiske kunngjøringen av en våpenhvile i Diyarbakir er altså en direkte følge av forhandlinger på topplan mellom PKK og Tyrkia, og disse foregår ikke lenger i hemmelighet. Dette er en enorm forskjell fra Oslo-samtalene og en unik sjanse for fred mellom tyrkere og kurdere.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no