See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan
© UNAOC/Kureren
Politikk - Tyrkia

Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten

Reiste i eksil: Den tyrkiske imamen Fethullah Gülen

© FGlülen/Zaman/Kureren
Kureren, 7. mars 2014
- Korrupsjonsskandalene rundt Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan tilspisses. Mens han svarer med autoritære tiltak som å true med å forby Facebook, mister partiet AKP folkets støtte. Erdogan varsler sin avgang dersom partiet hans ikke vinner lokalvalget i slutten av mars.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan er fortsatt den mest populære politikeren i Tyrkia, ifølge de siste målingene. Men statsministerens omdømme er i fritt fall etter hvert som det avdekkes en rekke av skandaler som involverer ham selv, familien hans og de nærmeste medarbeiderne hans.

Blant de siste skandalene som er kommet frem i lyset, er enda et opptak av en telefonsamtale, som har lekket ut de siste dagene. Her kan man høre hvordan Tyrkias statsminister krangler med en av sønnene sine om hvordan denne bør skjule flerre millioner euro, som sønnen skal ha skjult hjemme.

Erdogan insisterer i at opptaket er manipulert mens en rekke tekniske eksperter mener at det er ekte.

Opptaket ble angivelig gjort i desember, på samme tid som Tyrkias politi og påtalemyndighet satte i gang en omfattende aksjon mot et angivelig korrupsjonsnettverk og pågrep rundt 50 personer i landets største korrupsjonsskandale, knyttet til innkjøp av offentlige tjenester.

Blant de arresterte var sønnene til tre regjeringsmedlemmer. Men Erdogan har hele tiden hevdet at saken dreier seg om en politisk kampanje mot regjeringen. Les mer korrupsjonssaken i denne artikkelen: "Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale".

Samtalen mellom Erdogan og sønnen er kun ett av mange pinlige opptak, som nå jevnlig offentliggjøres på sosiale medier. Statsministeren har allerede innrømmet at flere av opptakene er ekte, selv om han hevder at de er klippet og "montert" sammen på en måte som fordreier det samtalene handlet om.

"Kampanje" mot regjeringen
Erdogan og regjeringen er selvsagt rasende over at noen har avlyttet det som i teorien skulle være sikre telefonlinjer fra statsministerens kontor, og bevisst lekker dem ut til publikum. Dette beviser, ifølge Erdogan, at det pågår en massiv politisk kampanje mot ham og AKP, med mål om å felle regjeringen, slik han tidligere har hevdet.

I autoritær stil valgte Erdogan imidlertid å gå løs på budbringeren i stedet for avsenderen. På torsdag kveld sa regjeringssjefen, i et intervju med tv-stasjonen ATV, at han nå vurderer å forby Facebook og YouTube for å hindre videre misbruk fra "politiske fiender". "Vi kommer ikke til å utlevere landet vårt til Facebooks og YouTubes nåde," annonserte Erdogan. Det vurderes å stenge disse to sosiale nettverkene nå, før kommunevalget, for å unngå at kanalene "misbrukes" til å påvirke valget.

Den islamistiske regjeringen hevder at kampanjene mot Erdogan og AKP styres av den mektige imamen Fethullah Gülen, en tidligere alliert som nå er i eksil i USA. Gülen leder et enormt og innflytelsesrikt nettverk i Tyrkia, og han beskyldes for å stå bak politiets og påtalemyndighetenes "fabrikkerte" korrupsjonsskandale, samt lekkasjene av Erdogans telefonsamtaler.

Erdogan har i løpet av de siste månedene sagt opp og omplassert en rekke tjenestemenn fra påtalemyndigheten og politiet, mistenkt for å tilhøre Gülen-bevegelsen. Dessuten har statsministeren beordret nedleggelsen av flere skoler som drives av tilhengerne til Gülen og som fungerer som rekrutteringsmark for bevegelsen hans.

Maktkampen mellom Erdogan og Gülen har tilspisset seg helt siden desember, og den begynner nå destabilisere hele landet. For første gang på over ti år er Erdogans grep om makten i Tyrkia reelt truet.

Les mer om maktkampen mellom Gülen og Erdogan i denne artikkelen: "Full kamp om makten i Tyrkia".

Erdogan har siden desember fortalt media om konspirasjoner mot ham fra alle kanter, interne og eksterne fiender, inkludert journalister, politi, rettsystemet og finanseliten i Tyrkia. Alle skal de ha konspirert mot ham. Men etter hvert som flere og flere detaljer blir lekket, synes Erdogans versjon å miste troverdigheten sin blant mange tyrkere.

Åpenbart intensiveres kampanjen mot Erdogan foran det lokale valget den 30. mars og presidentvalget i august. Og det kan nå begynne å spøke for AKPs suksess ved de kommende valgene.

Skandalene rundt Erdogan begynner å plage mange tyrkere. Og dette kan bety et nederlag for Erdogan og han parti ved det lokale valget den 30. mars og presidentvalget i august. Med dette trues også Erdogans planer om å bli Tyrkias president til sommeren, sammen med planene om å endre grunnloven for å gi presidenten mer makt.

Ifølge de siste meningsmålingene får ikke AKP, som har sittet med regjeringsmakt siden 2002, flertall ved lokalvalget i mars. Denne uken bekreftet Erdogan, foran lokale journalister i Ankara, at han vurderer å gå av dersom han taper valget. "Jeg er rede til å slutte med politikk med mindre partiet mitt vinner valget," sa Erdogan. Senere presiserte han at han setter grensen for en "valgseier" ved AKPs resultater ved forrige valg, 38 prosent.

Og selv innen regjeringspartiet AKP er det ikke lenger ro i rekkene. Tyrkias president, Abdullah Gül, synes å gå mer og mer på distanse til statsminister Erdogan. Denne uken har også Gül beordret en ny runde med uavhengige undersøkelser av beskyldningene om korrupsjon i Erdogans regjering. Og dersom denne undersøkelsen også avdekker korrupsjon, kan Erdogan ikke lenger skylde på konspirasjoner.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no