See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Twitterstorm: Tyrkia har stengt tilgangen til Twitter
© Fadi Salem/Twitter/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyrkia

Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter

Hevnfantasier: Denne karikaturen av Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan er blant de mest populære på Twitter i dag

© Sezen Isleker/Twitter/Kureren
Kureren, 21. mars 2014
- Sosiale medier er blitt flittig brukt for å avsløre skandalene rundt Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan. Nå har Erdogan slått tilbake, og Twitter er blitt forbudt og sperret i hele Tyrkia. Men forbudet lar seg ikke håndheve effektivt, og selv presidenten protesterer mot det.

Dokumentasjon om korrupsjon i Erdogans innerste sirkel er blitt offentliggjort gjennom Facebook. Opptak av kompromitterende telefonsamtaler mellom Erdogan og støttespillerne eller familien hans er blitt spredd og avspilt millioner av ganger gjennom YouTube. Og gjennom Twitter blir folk verden over gjort kjent med hvor de finner dette materialet.

Og denne type kritikk aksepterer statsminister Erdogan ikke. Han har avfeid korrupsjonsanklagene mot seg og regjeringen med konspirasjonsteorier. Og han har skiftet ut store deler av personalet i politistyrkene og statsadvokatens kontor som er involvert i etterforskningen mot regjeringen hans.

Les mer om Erdogans angrep på andre statsmakter i denne artikkelen: "Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken".

Nå går Erdogan videre. Trusselen om å stenge av "budbringeren", altså de sosiale mediene, er nå blitt gjort alvor av. Siden natt til fredag, klokken 23.30 lokal tid, er tilgangen til kortmeldingstjenesten Twitter avstengt i hele Tyrkia.

Det hele gikk overraskende fort.

For to uker siden fremmet Erdogan trusselen om å stenge Facebook og YouTube for første gang. Og på torsdag kveld, under et valgkampmøte i byen Bursa i Nordvest-Tyrkia, gjentok statsministeren trusselen, denne gang rettet mot Twitter: "Vi kommer til å eliminere Twitter og lignende saker," truet Erdogan i går. "Det internasjonale samfunnet kan si hva det vil om dette. Det interesserer meg ikke i det hele tatt," la han til foran velgerne.

Og Erdogan hadde tydeligvis allerede gitt ordren om tiltak mot Twitter da disse ordene falt. Etter valgkampmøtet i Bursa tok det nemlig ikke mange timene før Twitter virkelig var avstengt for folk flest i Tyrkia.

Forsøk på å laste nettsiden til Twitter ender enten opp i feilmeldinger om at nedlastingen tar for lang tid, eller en meddelelse fra det tyrkiske teleoppsynet TIB, som viser til rettskjennelser om sperringen av Twitter. Det er TIB som står bak den konkrete utføringen av sperreordren.

Massive protester i vente
Statsminister Erdogan har i økende grad møtt motstand i egen befolkning siden den brutale nedslåingen av fjorårets protester på Gezi-plassen i Istanbul, og siden korrupsjonsavsløringene rundt ham se

Stadig større avstand: Tyrkias president Abdullah Gül (v) og statsminister Tayyip Erdogan (h)

© Tyrkias presidentembete/Kureren
lv og regjeringen til islamistpartiet AKP. Og mens den folkelige motstanden øker, flyter Erdogan mer og mer inn i konspirasjonsteoriene: "Alle" er ute etter ham.

Med forbudet av Twitter, som også for tyrkere flest er et åpenbart og uforsvarlig brudd på ytringsfriheten, kan det synes som om statsministeren har gått for langt. Massive protester er nærmest forprogrammert, og allerede nå foreberedes det protestaksjoner på nettet og i gatene. Demonstrasjonene på Gezi har nemlig tatt seg opp igjen, og Twitter-forbudet vil trolig lokke større grupper til disse protestene.

På nettet i Tyrkia er det Facebook som er mest brukt: 34 millioner tyrkere er på Facebook, mens 10 millioner er på Twitter, og i begge kanaler blir det nå mobilisert til motstand mot Erdogan-styret. Nyheter spres om hvordan man likevel kan få tilgang til Twitter i Tyrkia, for eksempel gjennom proxyservere eller ved å sende en sms. Og de som nå twitrer i Tyrkia, markerer sterkt sin misnøye med Erdogan.

President Gül tar avstand fra Erdogan
Og selv på høyeste hold reageres det sterkt på Erdogans Twitter-forbud. Tyrkias president Abdullah Gül, som også er fra Erdogans islamistparti AKP, fortsatte i dag å twitre på tross av forbudet. President Gül gjorde det klart at han ikke støttet statsministeren:

"Det er ikke til å godta at sosiale medier blir fullstendig stengt," twitret president Gül på fredag morgen.

Opposisjonen i Tyrkia har i dag annonsert at den vil be om en rettslig prøving av Twitter-forbudet. Landets største opposisjonsparti, sosialdemokratiske CHP, forklarte videre at partiet vil anmelde Erdogan personlig for å ha begrenset friheten til tyrkerne. Partiet advarer mot mulige sammenstøt som følge av regjeringens radikale inngrep og venter seg et enda mer politisk spent landskap foran lokalvalgene den 30. mars.

Og nettopp lokalvalget om litt over en uke ser ut til å bli den store overlevelsestesten for statsminister Erdogan.

Valgkampen har hardnet til, og Erdogan selv har varslet sin avgang dersom partiet hans ikke får minst like stor oppslutning som ved forrige lokalvalg, nemlig 38 prosent. Erdogan er fortsatt Tyrkias mest populære politiker, men oppslutningen om ham er i fritt fall, slik at valgresultatet nå er helt åpent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no