See also:
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Feirer en viktig valgseier: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan
© AKParti/Kureren
Politikk - Tyrkia

Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"

Demokratisk valg: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan avga sin stemme på søndag

© Tyrkias statsministers kontor/Kureren
Kureren, 31. mars 2014
- Visestatsminister Bülent Arinc uttrykte seg slik om den viktige valgseieren til Tyrkias islamskkonservative regjeringsparti AKP: "AKP er valgets vinner, og alle andre har tapt!" Partiet fikk overraskende 45,6 prosent av stemmene, som sikrer statsminister Tayyip Erdogan grepet om makten.

I tre måneder har statsminister Erdogan vært midtpunktet for stadige kriser, korrupsjonsanklager og pinlige lekkasjer. Og han har svart med stadig mer autoritære grep, som oppsigelser av politiledere som etterforsket regjeringen, planer om militærangrep i Syria, pressesensur og stengningen av Twitter og YouTube.

Den svært pressede tyrkiske lederen gjorde det klart at han anså søndagens lokalvalg som en folkeavstemning over hans politiske fremtid. Erdogan hadde annonsert at, dersom han og det islamskkonservative partiet AKP gjorde det dårligere enn for fem år siden, ved lokalvalget i 2009, ville han forberede seg på å forlate politikken. I 2009 gjorde AKP et relativt dårlig valg, med 38,8 prosent av stemmene totalt.

Og den polariserende debatten omkring Erdogan og AKPs ledelse gjorde sitt til en svært høy valgdeltakelse på søndagens lokalvalg. Det ble i sannhet en folkeavstemning om Erdogans politiske fremtid. Som Erdogan vant med glans. Hele 45,6 prosent av tyrkerne stemte på AKPs kandidater, noe som var et overraskende stort fremskritt for Erdogans parti.

På andreplass kom det kemalistiske sosialdemokratiske partiet CHP, som også kunne notere en betydelig fremgang til rundt 28 prosent. Det høyreekstremistiske partiet MHP gikk noe ned til 16 prosent, mens det kurdiske partiet BDP også noterte en beskjeden tilbakegang. Det var særlig de uavhengige kandidatene som tapte terreng i forhold til 2009.

Erdogan selv feiret i dag den knusende seieren over de andre partiene, men særlig over det mektige nettverket til hovedfienden Fethullah Gülen, en omstridt tyrkisk imam med base i USA. Det er Gülen som anklages for å ha trukket i trådene når det gjelder lekkasjene og anklagene omkring Erdogan og hans regjering. Og selv om ikke Erdogan nevnte Gülen med ett ord i sin tale, var det først og fremst imamen han adresserte da han annonserte at det nå vil komme straffereksjoner.

"De kommer til å måtte betale for dette," truet Erdogan, da han snakket til velgerne fra balkongen på hovedkvarteret til partiet AKP i Ankara. "Allerede i morgen kommer noen til å flykte landet," spådde regjeringssjefen, som lot folkemassen hylle ham: "Tyrkia er stolt av deg!" ropte Erdogans velgere.

Erdogan har allerede begynt med straffetiltak mot Gülen-nettverket. Gülens koranskoler i Tyrkia, som også tjener som nettverkets rekrutteringskanal, er i ferd med å bli stengt. Dessuten begynner de første utrenskningene av gülenister i politiet, rettsvesenet, militæret og byråkratiet. Søndagens valgseier vil føre til fortgang i disse straffetiltakene mot Gülens nettverk i Tyrkia.

Les mer om maktkampen mellom statsminister Erdogan og den mektige og omstridte imamen Gülen i denne artikkelen: "Full kamp om makten i Tyrkia".

Åpent for nye år med Erdogan
Den viktige valgseieren til partiet AKP synes dermed å åpne veien for Erdogans videre politiske planer. Lokalvalget, med større symbolsk en reell viktighet, er nemlig kun en forsmak på høstens viktige valg. I august skal tyrkerne for første gang velge sin president i et direktevalg.

Og etter mer enn ti år som tyrkisk statsminister, planlegger Erdogan å bli landets første valgte president til høsten. En tyrkisk president har til nå kun hatt symbolsk makt og i første rekke vært en representativ person, men i og med at landets neste president blir folkevalgt, vil presidenten også få vesentlig mer makt.

Rollen til Erdogan, dersom han

Skuffet opposisjonsleder: Kemal Kilicdaroglu, lederen av det kemalistiske partiet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

© CHP/Kureren
i august blir valgt til president, er imidlertid høyst uklar. Likevel mer enn antydes det innen AKP at dette embetsbyttet vil åpne for ti nye år med Erdogan i en maktposisjon på topp i tyrkisk politikk. Og dersom AKP hadde gjort et dårlig valg på søndag, ville Erdogan ikke stilt til valg som presidentkandidat.

Nederlag for de sekulære
Og det er ikke bare Gülen-nettverket som er tapere etter søndagens valg. Det var særlig kemalistene - tilhengerne til Tyrkias sekulære statsgrunnlegger Kemal Atatürk - i det tradisjonsrike sosialdemokratiske partiet CHP som hadde håpet at de kunne utnytte uroen og skandalene rundt Erdogan til å vinne terreng ved dette valget.

CHP har kastet seg på kritikkbølgen av Erdogan. Partiet støtter fjorårets protestbevegelse fra Geziplassen i Istanbul, korrupsjonsanklagene mot Erdogan-regjeringen, kritikken av Erdogans krigshisseri mot nabolandet Syria og ikke minst kritikken av de stadig mer autoritære og antidemokratiske trekkene til statsministeren. CHP hadde satset stort på å gi AKP og Erdogan et knock-out-slag ved dette valget, men feilet.

Også CHP-leder Kemal Kilicdaroglu innrømmet i dag nederlaget, selv om partiet påstår at det var valgfusk og klager på resultatene i flere distrikter. "Jeg innrømmer at vi ikke klarte å sanke så mange stemmer som vi hadde forventet," sa Kilicdaroglu i en pressemelding i dag.

Men CHP-lederen advarte samtidig mot Erdogans "heksejakt", med referanse til statsministerens offensive seierstale. "Han har allerede begynt å true demokratiet, rettsvesenet og sosiale grupper," beklaget Kilicdaroglu. "Hva i all verden skjedde med rettstaten"?" spør opposisjonslederen, som lover at partiet skal yte motstand mot ethvert nytt angrep på demokratiet fra Erdogans side.

Istanbul og Ankara
I tillegg til å mislykkes i å stanse fremgangen til AKP på nasjonalt nivå, tapte sekulære CHP også de symboltunge valgene om borgermesterembetet i hovedstaden Ankara og millionbyen Istanbul. I hovedstaden vant AKPs omstridte borgermester Melih Gökcek valget med kun 30.000 stemmer fremfor CHP-kandidaten. Gökcek og AKP får dermed sin femte periode ved makten i Ankara.

Enda mer skuffende og enda større var tapet i Tyrkias vestlige metropol, Istanbul. På tross av Gezi-protestene, klarte AKPs borgermester Kadir Topbas å bli gjenvalgt for sin tredje periode med hele 48 prosent av stemmene. Dermed har det islamskkonservative flertallet grodd seg fast ved Bosporos, etter betydelig innflytting til den tidligere liberale millionbyen fra det konservative tyrkiske innlandet. CHP-kandidaten i Istanbul har i dag innrømmet nederlaget.

Kemalistene i CHP klarte imidlertid å holde makten i Tyrkias tredje største by, Izmir ved Egeerhavet, på tross av en massiv AKP-kampanje for å vinne makten i byen. Videre beholdt CHP makten ved det meste av provinsene ved Egeerhavskysten og i den europeiske delen av Tyrkia. Kurderpartiet beholdt makten i det sørøstre hjørnet av landet. AKP vant i nesten hele det anatoliske innlandet, men også i reisemålet Antalya ved Middelhavet.

Det var betydelig uro under valget i flere deler av landet. Minst åtte ble drept under sammenstøt mellom tilhengere av AKP og CHP sør i landet. Begge de to storpartiene anklager også hverandre for omfattende valgfusk. Ifølge Tyrkias ledende avis, Hürriyet, er flere av rapportene om fusk troverdige, men dette skal likevel ikke endre faktumet at AKP er den store seierherren etter lokalvalget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no