See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia
» 20.06.2013 - Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Politifolk med store utfordringer i Ankara
© Diaper/GNU/Kureren
Politikk | Samfunn - Tyrkia

Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 7. januar 2014
- Tyrkias regjering ga 350 politifolk i hovedstaden Ankara sparken på tirsdag - blant dem fire avdelingsledere som etterforsker en stor politisk skandale som involverer regjeringsmedlemmer og allierte av statsminister Recep Erdogan.

De 350 politimennene som ble avskjediget gjennom et statlig dekret publisert ved midnatt natt til tirsdag inkluderer fire profilerte avdelingsledere. Blant dem er lederne for Tyrkias Økokrim, enheten mot smugling, enheten mot organisert kriminalitet og enheten mot elektronisk kriminalitet ved politiet i Ankara. Samme dekret utpeker også deres etterfølgere.

Dekretet er blitt til mens regjeringen Erdogan forsøker å dysse ned en korrupsjonsskandale som involverer store deler av regjeringsapparatet, og der ti statsråder hittil er blitt erstattet. Dette er den største krisen under de 11 årene statsminister Recep Erdogan har ledet landet.

Det er stort sett politifolk i lederstillinger som har blitt sagt opp gjennom dekretet. Ifølge tyrkiske medier skal over 1000 politifolk ha fått sparken eller blitt omplassert siden korrupsjonsskandalen begynte å rulles opp den 17. desember - de fleste av dem er på en eller annen måte involvert i etterforskningen.

På tross av oppsigelsene gikk politietterforskningen av regjeringen Erdogan videre i dag. Flere ble arrestert i forbindelse med korrupsjonssaken, og to nye ministere er i ferd med å bli trukket inn i saken.

Maktkamp
Dagens oppsigelser av 350 politifolk knyttes av mange opp mot spenningene mellom regjeringen og tilhengere av den mektige imamen Fethullah Gülen, som er basert i USA. Mange tilhengere av Gülen holder viktige posisjoner i sentrale tyrkiske institusjoner som politiet, rettsvesenet og i Erdogans regjerende Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP), et parti med et islamistisk tilsnitt. Gülen selv anses som mer moderat enn Erdogan.

Gülen skal ha bidratt sterkt til seieren til AKP i de siste tre valgene siden 2002, men imamen har kommet sterkt på kollisjonskurs med Erdogans regjering i den siste tiden. Nå hevdes det i regjeringsnære medier at Gülen har begynt å trekke i trådene for å undergrave statsministerens maktposisjon.

Gülen, som anser seg selv som en moderat islamist, valgte for noen måneder siden å gå i eksil i USA etter at han ikke kunne enes med Erdogan om den omfattende politivolden mot protestbevegelsen i Tyrkia i juni. Store politistyrker ble brukt for å rydde Taksim- og Geziplassen i Istanb

Reiste i eksil: Den tyrkiske imamen Fethullah Gülen

© FGlülen/Zaman/Kureren
ul for fredelige demonstranter.

Voldsbruken gjorde at flere EU-land, med Tyskland i spissen, midlertidig satt en stopper for videre EU-medlemsforhandlinger for Tyrkia. Les mer om saken i denne artikkelen: "Volden i Tyrkia kan stoppe EU-tilnærmingen". Disse er imidlertid kommet godt i gang igjen.

Statsministeren selv forklarte i dag overfor tyrkiske media at regjeringskrisen og alle faktaene rundt korrupsjonsskandalen kun er "en utenlandsk konspirasjon" for å destabilisere hans regjering. Og som svar på dette vedtok, han endringene i departementene og politiet.

Regjeringen i korrupsjonsskandale
Den 17. desember pågrep politiet i Tyrkia rundt 50 personer i landets hittil største korrupsjonssak, knyttet til innkjøp av offentlige tjenester. Blant de arresterte var sønnene til tre ministere - innenriks, økonomi og byplanlegging.

Men også flere landskjente forretningsmenn ble også arrestert under storaksjonen. Aksjonen var del av en stor opprulling av et nettverk som angivelig skal ha drevet med bestikkelser og svindel i forbindelse med offentlige kontrakter.

Det ble også beslaglagt store summer under razziaen i desember. På hjemmekontoret til direktøren for den delvis statseide banken Halkbank ble det blant annet funnet 4,5 millioner dollar (27,5 millioner kroner) i kontanter i en skoeske. Direktøren og hans kone ble umiddelbart arrestert.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale".

Siden den gang har korrupsjonsskandalen utvidet seg fra dag til dag. Erdogan har måttet skifte ut et stort antall medarbeidere selv om regjeringen hardnakket påstår at den er utsatt for konspirasjoner fra sine motstandere. Motstanderne inkluderer Gülen-tilhengerne, de sekulære partiene, de militære styrkene og større deler av justisvesenet, som Erdogan har lagt seg ut med etter tur.

Og nå begynner også Erdogans regjeringsparti AKP å vise svakhetstegn. I parlamentet i Ankara er det flere representanter som har trukket seg fra AKP i protest mot håndteringen av korrupsjonsskandalen, og det går rykter om at Erdogan kan være i ferd med å miste kontroll over partiet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no