See also:
» 31.03.2014 - Tyrkia: "AKP vant, alle andre har tapt"
» 21.03.2014 - Tyrkia: Erdogan forbyr Twitter
» 07.03.2014 - Tyrkia: Erdogan mister grepet om makten
» 27.01.2014 - Full kamp om makten i Tyrkia
» 07.01.2014 - Tyrkia: Korrupsjonsjegere og politi får sparken
» 03.01.2014 - Tyrkiske Gezi-demonstranter tiltales for terrorisme
» 18.12.2013 - Tyrkias regjering trekkes inn i korrupsjonsskandale
» 21.06.2013 - Diplomatisk krise mellom Tyskland og Tyrkia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


PKK-styrker ved grensen mellom Tyrkia og Irak i januar i år
© James Gordon/GNU/Kureren
Politikk - Tyrkia

Kurdiske PKK annonserer våpenhvile i Tyrkia

Arkivbilde: Den kurdiske PKK-lederen Abdullah Öcalan

© PKK/A. Öcalan/Kureren
Kureren, 21. mars 2013
- Det forbudte kurdiske arbeiderpartiet, PKK, har annonsert at bevegelsens fengslede leder, Abdullah Öcalan, tilbyr Tyrkia en våpenhvile og forhandlinger om en fredsavtale. Tyrkiske myndigheter tillot den kurdiske massemønstringen der dette ble annonsert.

Stemningen både på kurdisk og tyrkisk side synes å være spesielt gunstig for en fredsløsning. Den tyrkiske regjeringen tillot kurderne å holde massemønstringer i flere byer øst i landet under nyttårsfesten Nevroz i går, der også tilhengere av det forbudte PKK deltok åpenlyst. Det største oppropet var i byen Diyarbakir, en kurdisk bastion i Sørøst-Tyrkia.

Med et publikum på rundt 100.000 tilhørere, annonserte representanter fra det lovlige kurdiske partiet BDP, som skal stå PKK nært, at de hadde et budskap fra den legendariske, fengslede lederen Öcalan. Det var et fredsbudskap, som ble lest opp til stor jubel fra de fremmøtte.

Öcalan kunngjorde en ensidig våpenhvile fra PKKs side og at de væpnede kurdiske opprørerne ville forlate Tyrkia og trekke over grensen til Irak. PKK-lederen, som er midtpunktet for en betydelig personkult blant mange kurdere, ønsket at våpenhvilen skulle være utgangspunktet for en fredelig, politisk og demokratisk løsning på den tyrkisk-kurdiske konflikten.

Det var "på tide å la våpnene bero," konkluderte Öcalan i den oppleste uttalelsen. Den væpnede konflikten i tyrkisk Kurdistan har vart siden 1984 og skal ha kostet mer enn 40.000 mennesker livet.

Blant de kurdiske kravene for en varig fredsløsning er større autonomi for de kurdiske områdene i Tyrkia, en likestilling av kurdisk språk og kultur og en slutt på all diskriminerende lovgivning.

Før uttalelsen fra Öcalan, som antas å ha vært kjent for

Idyllisert bilde av PKK-styrker ved grensen mellom Tyrkia og Irak i januar i år

© James Gordon/GNU/Kureren
tyrkiske myndigheter før den ble lest opp i Diyarbakir, hadde det vært utført tillitskapende tiltak fra både Tyrkia og PKK.

PKK hadde blant annet frigitt åtte tyrkiske fanger som var blitt holdt i Nord-Irak i løpet av de siste ukene. Tyrkerne, på sin side, er i ferd med å ta videre skritt med å reformere lovverket og politiet holdt en svært lav profil under nevrozfeiringen, som var dominert av kurdiske flagg, bilder av Öcalan og politiske paroler.

Og myndighetene i Ankara har allerede respondert positivt til fredsfølerne fra PKK. Regjeringen sa i dag at den anså kunngjøringen som en positiv utvikling. Gitt at PKK faktisk legger ned våpnene og trekker seg tilbake til Nord-Irak, vil også Tyrkia innstille sine militære operasjoner, sa en regjeringstalsmann.

Også utenfor Tyrkia har tilnærmingen blitt oppfattet som en reell sjanse for fred. Blant de mange som oppfordret partene til å gjøre alt for å gripe denne unike sjansen var menneskerettsgruppen Amnesty International.

"Tyrkiske myndigheter må benytte seg av muligheten skapt av PKK-leder Abdullah Öcalans kunngjøring av en våpenhvile og jobbe for å oppnå en varig fred, basert på rettferdighet for ofrene av menneskerettsbrudd begått av begge partene i løpet av tiårene med konflikt," uttalte Europa-lederen for Amnesty, John Dalhuisen, i dag.

Dalhuisen uttrykte videre støtte for PKK-kravet om "å fremme de økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene til kurderne" i Tyrkia.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no