See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 28.10.2013 - Nederlag for regjeringspartiet i Argentina
» 26.10.2013 - Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 11.03.2013 - Historisk avstemning på Falklandsøyene "løser ingenting"
» 08.03.2013 - Argentinas ekspresident Menem dømt for smugling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister David Cameron ringte i dag falklendernes parlamentsleder Gavin Short og gratulerte med avstemningen
© PM Office/Kureren
Politikk - Argentina | Falklandsøyene | Storbritannia

Britene feirer ja-flertall på Falklandsøyene

92 prosent av falklendere trosset surt vær og sto i kø for å avgi sin stemme i folkeavstemningen

© Falkland govt/Kureren
Kureren, 12. mars 2013
- 99,8 prosent av falklenderne stemte for å forbli britiske. Storbritannias statsminister David Cameron sier at han nå forventer at "alle, inkludert Argentina" respekterer det klare utfallet. Men et FN-flertall mener resultatet er irrelevant.

Nigel Haywood, den britiske guvernøren på Falklandsøyene, hadde i natt størst grunn til å feire det svært klare resultatet av søndagens og mandagens folkeavstemning blant de 1650 stemmeberettigede på øygruppen. Valgdeltakelsen var nemlig på hele 92 prosent, og det var kun 3 falklendere som stemte imot å forbli et britisk oversjøisk territorium.

Guvernør Haywood kalte avstemningen og resultatet for "historisk" og et klart og endelig svar på Argentinas krav på øygruppen. Det var det samme budskapet som den knappe meldingen fra det falklandske parlamentet. "Vi har resultatene fra den historiske folkeavstemningen vår," skriver administrasjonen i en kort pressemelding, der resultatene legges frem. "Vårt folk har talt," legges det til, med utropstegn.

Både britiske og falklandske myndigheter har rett i at avstemningen er historisk. Det er første gang den britiske befolkningen på øygruppen er blitt spurt, i ordnede og demokratiske former, om hvilken tilknytning de ønsker å ha. Og svaret ble så klart som forventet: "Britisk!"

Argentinske myndigheter har imidlertid gjort det klinkende klart at de ikke er interessert i svaret på spørsmålet om hva de britiske øyboerne ønsker. Ifølge Argentina, har FNs avkoloniseringskomité flere ganger gjort det klart at det kun er to parter i konflikten om Islas Malvinas eller Falklandsøyene: De to partene er Storbritannia og Argentina, og de inkluderer ikke øyboerne.

Argentina argumenterer videre med at øygruppens opprinnelige "argentinske" befolkning ble fordrevet av britene og at det siden er blitt utplassert britiske settlere her for å sikre det britiske kravet. Denne påstanden er det mindre dekning for, men et flertall av FNs medlemsland aksepterer denne fremstillingen, og dermed argentinernes argument om at falklendernes syn ikke bør høres.

Men på de britiske øyene er det likevel allmenn glede over resultatet av folkeavstemningen, og både opposisjon og regjering mener at falklendernes utvetydige ønske må være det endelige ordet i konflikten med Argentina.

Statsminister Cameron, i uttalelser publisert på statsministerkontorets webside, sier i dag at han er "strålende fornøyd" over resultatet. "Faktum er at selv om Falklandsøyene ligger tusenvis av mil unna, er de tvers gjennom britiske, og det er slik de ønsker å forbli, og folk skal vite at vi alltid vil være der for å forsvare dem," sa Cameron.

Ifølge den britiske statsministeren er det selvbestemmelsesretten til falklenderne som er kjernepunktet i saken. Cameron oppfordret derfor andre stater til å revurdere sitt syn på Falklandsøyene og "respektere og ære dette veldig, veldig klare resultatet." Og særlig Argentina burde "merke seg" resultatet fra folkeavstemningen, understreket Cameron.

Også på Falklandsøyene ble resultatet av folkeavstemningen feiret behørig i dag. Falklendernes parlamentsleder Gavin Short ga i dag høylydt uttrykk for at øyboerne hadde satt argentinerne på plass. Med adresse til Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner sa Short: "Vi har sendt deg et budskap. Vi har absolutt ingen lyst til å bli styrt fra regjeringen i Buenos Aires. Jeg håper at du nå vil respektere dette."

Avstemningen har vekket et visst håp om at Argentina endelig vil akseptere øygruppens britiske tilknytning, noe som også vil kunne gi et enormt økonomisk oppsving på Falklandsøyene.

Konflikten mellom Storbritannia og Argentina setter blant annet en brems på den mulige oljeutvinningen på falklandsk sokkel, som i Buenos Aires kalles argentinsk sokkel. Men Argentina viser ingen tegn til å gå tilbake på sine krav, nærmere tvert imot.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no