See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 05.12.2013 - Hundrevis arrestert etter uro og plyndringer i Argentina
» 28.10.2013 - Nederlag for regjeringspartiet i Argentina
» 26.10.2013 - Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president
» 26.04.2013 - Argentinas finansminister: "Inflasjon, hva er det?"
» 13.03.2013 - Vatikanet velger sin første amerikanske pave
» 12.03.2013 - Britene feirer ja-flertall på Falklandsøyene
» 11.03.2013 - Historisk avstemning på Falklandsøyene "løser ingenting"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Argentinas tidligere president Carlos Menem
© USDOD/Kureren
Politikk | Samfunn - Argentina

Argentinas ekspresident Menem dømt for smugling

Faksimile av avisen 'Clarín', 1995

© Faksimile
Kureren, 8. mars 2013
- Tidligere president Carlos Menem (82) ble i dag dømt av Argentinas høyeste domstol for smugling av våpen til Kroatia og Ecuador. Nå må domstolene avgjøre hvilken straff den tidligere presidenten skal få. Menem er den første statslederen som noensinne er blitt dømt for smugling.

Til tross for de mange rapportene om angivelige forbrytelser den sivile ekspresidenten og hans tjenestemenn skal ha begått, har Menem, som ledet Argentina fra 1989 til 1999, aldri blitt dømt så langt. Hittil har han kun sittet i husarrest i noen måneder i 2001, også i forbindelse med smuglersaken.

Menem ble først frikjent for smugleranklagene i laveste rettsinstans i 2011. Den argentinske straffedomstolen aksepterte imidlertid ikke dommen og ga retten ordre om å dømme ekspresidenten til en fengselsstraff.

Nå har høyesterett kjent ham skyldig. Strafferammen er fra fire til 15 års ubetinget fengsel. Også den tidligere forsvarsministeren Oscar Camilión og 14 andre tiltalte statstjenestemenn og våpenhandlere ble funnet skyldig i å ha medvirket til våpensmugling.

Men 82-årige Menem vil neppe måtte sone dommen med det første fordi han i 2011 ble gjenvalgt som senator for provinsen La Rioja i Nord-Argentina. Senatorvervet gir ham parlamentariske privilegier. Det krever et to tredels flertall i det argentinske senatet for å oppheve immuniteten til et senatsmedlem.

Menem var presidenten som endte embetsperioden sin med hyperinflasjonen i 1989-1990 og siden etablerte et pengesystem der en peso tilsvarte en dollar. Pengereformen endte i en total økonomisk kollaps to år etter at Menem forlot vervet sitt. Regjeringsperioden hans hadde startet med stor økonomisk vekst, som deretter viste seg ikke å ha vært bærekraftig, og endte med en eksploderende arbeidsløshet.

Han var også presidenten som åpnet Argentinas økonomi mot utenomverden. Men det var lite åpenhet omkrig de storstilte privatiseringene, som ofte ble mistenkt for korrupsjon. Menem benådet også lederne av det siste militærdiktaturet (1976-1983), de samme som hadde fengslet ham i fem år, da han var guvernør i La Rioja.

I 2003 trakk han seg fra presidentvalget da det ble klart at partikameraten Nestor Kirchner kom til å vinne. Nå støtter han regjeringen til president Cristina Fernández de Kirchner, og han har ved flere tilfeller hjulpet henne å få flertall i senatet.

Det er derfor lite som tyder på at det vil kunne samles et to tredels senatsflertall for å oppheve immuniteten til Menem.

Den kontroversielle ekspresidenten er nå blitt dømt hendelser som utspilte seg mellom 1991 og 1995.

Den gang signerte han tre hemmelige dekreter der han selv autoriserte salget av militært utstyr til Panama og Venezuela, men som faktisk endte i to land som var under FNs våpenembargo: Kroatia og Ecuador. Skandalen ble oppdaget i 1995 av en undersøkelse av den argentinske avisen 'Clarín', som fikk flere internasjonale journalistikkpriser for avsløringene.

Kroatia lå den gang i krig med Jugoslavia og prøvde å hevde sin uavhengighet.

Ecuador lå i 1995 i en grensekonflikt med Peru som truet med å utvikle seg til en storkrig, og Argentina var offisielt en av garantistene for freden mellom de to landene. Nyheten om smugling irriterte av blant andre myndighetene i Peru, som hadde vært et av de få latinamerikanske landene som hadde tilbudt Argentina militær støtte under Falklandskrigen i 1982.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no