See also:
» 17.01.2014 - London advarer skottene mot uavhengighet
» 26.11.2013 - Planen for Skottlands uavhengighet er klar
» 28.10.2013 - Nederlag for regjeringspartiet i Argentina
» 26.10.2013 - Parlamentsvalg i Argentina handler mest om fremtidens president
» 22.10.2013 - Nytt britisk atomkraftverk får store statssubsidier
» 08.10.2013 - Britisk Breivik-alliert trekker seg
» 12.03.2013 - Britene feirer ja-flertall på Falklandsøyene
» 08.03.2013 - Argentinas ekspresident Menem dømt for smugling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Falklendere trosser surt vær og står i kø for å avgi sin stemme i folkeavstemningen
© Falkland govt/Kureren
Politikk - Argentina | Falklandsøyene | Storbritannia

Historisk avstemning på Falklandsøyene "løser ingenting"

Argentinas utenriksminister, Héctor Timerman

© República Argentina/Kureren
Kureren, 11. mars 2013
- I går og i dag stemmer innbyggerne på Falklandsøyene over fortsatt tilknytning til Storbritannia, og vil si et klart "ja". Men Argentina sier at resultatet ikten vil bidra til å løse konflikten, da øyboerne ikke formelt er part i saken.

Avstemningen blant de 2.500 falklenderne med britisk avstamming er historisk. Det er første gang øyboerne går til urnene i en formell folkeavstemning om Falklandsøyenes politiske status. Spørsmålet i avstemningen er om øyene skal fortsette å være et autonomt oversjøisk territorium underlagt britisk overhøyhet, eller ikke.

Dersom svaret blir "nei", har selvstyremyndighetene på Falklandsøyene annonsert at det vil bli avholdt en folkeavstemning til, der det presenteres "alternative opsjoner" for øygruppens politiske status, for eksempel en innlemmelse i Argentina eller fullstendig selvstendighet.

Men det er en kjensgjerning at det ikke vil bli et "nei". Falklenderne er svært knyttet til og stolte av sin britiske identitet. En uoffisiell avstemning i 1986 ga da også over 94 prosents tilslutning til fortsatt britisk overhøyhet over øygruppen.

Selvstyremyndighetene på Falklandsøyene håper at avstemningen skal gi et endelig svar i konflikten mellom Storbritannia og Argentina over suvereniteten til øygruppen.

Gavin Short, formannen i Falklandsøyenes parlament, bekreftet dette nylig: "Vi har nøye vurdert hvordan vil kan gi et sterkt signal til utenomverden som uttrykker falklendernes synspunkt på en klar, demokratisk og uomtvistelig måte. Så vi bestemte oss, med full støtte fra den britiske regjeringen, for å avholde en folkeavstemning som skal eliminere alle mulige tvil om ønskene våre," forklarte Short.

Også regjeringen i London tillegger relativt stor vekt på folkeavstemningen. Ifølge britene, er spørsmålet om Falklandsøyenes status et spørsmål om selvbestemmelse for øyboerne. Så lenge falklenderne vil forbli en del av Storbritannia, vil britene forsvare sin overhøyhet der, om nødvendig militært.

Men i Argentina gjør regjeringen til president Cristina Fern

Regjeringsbygningen i Stanley, på Falklandsøyene

© Falkland govt/Kureren
ández de Kirchner det klart at folkeavstemningen på Falklandsøyene ikke betyr noen ting for den fastlåste situasjonen. Ifølge argentinerne er den britiske innvandrerbefolkningen på Malvinas - som øygruppen heter på spansk - i alle fall illegitim, da britene angivelig forviste den argentinske befolkningen på øyene i 1833.

Argentinas utenriksminister Héctor Timerman gjorde det klart hva regjeringen i Buenos Aires tenker om saken under en nylig pressekonferanse i London: "FN anerkjenner ikke en tredje part i konflikten. De sier at det kun er to parter, Storbritannia og Argentina." Og Timerman la til: "Falklenderne eksisterer ikke. Det som eksisterer er britiske statsborgere som lever på Malvinasøyene."

Utenriksministeriet i Buenos Aires gjorde det også i helgen klart at de ser på folkeavstemningen som en "manipulasjon" fra britisk side. En stillingtaken påpeker at ingen av de 40 FN-resolusjonene som tar opp Falklandskonflikten nevner falklenderne som part i saken. Storbritannia og Argentina "skal ha 'interessene', ikke 'ønskene', til øyboerne i mente," heter det, med referanse til FN.

Falklandskonflikten har vært fastlåst siden Argentina invaderte øygruppen og Sør-Georgia i 1982. I den påfølgende Falklandskrigen klarte britene å drive ut argentinerne etter ti ukers harde kamper. Nesten 650 argentinere og 260 briter døde i kamphandlingene.

Storbritannia har siden dette vært uvillig til å forhandle om Falklandsøyenes status med Argentina og bruker fortsatt store summer på å sikre øygruppen militært.

Konflikten har blitt ytterligere komplisert av at det nylig ble funnet store oljeforekomster på kontinentalsokkelen utenfor Falklandsøyene. Argentina har gjort det klart at de ikke vil godta at det er britene eller falklenderne som drar nytte av denne ressursen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no