See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 22.01.2014 - Fiji: "Den første bygda flyttes på grunn av klimaendringer"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fijis militære statsminister Josaia Voreqe "Frank" Bainimarama
© Rick Bajornas/UN Photo/Kureren
Samfunn - Fiji

Torturvideo fra Fiji sjokkerer verden

Et av torturofrene ligger bakbundet og blir slått helseløs av flere leende menn

© Kureren
Kureren, 8. mars 2013
- En videosnutt som viser fijianske tjenestemenn torturere to sivile personer grovt har vakt avsky og protester, helt opp til FN-systemet. Men militærlederen på stillehavsøya sier overgriperne bare har gjort sin plikt og vil forsvare dem.

Videoen på ni minutter, som synes å ha blitt tatt opp med et mobilkamera, har sirkulert på YouTube i noen dager. Den viser to menn i håndjern som blir fysisk og seksuelt misbrukt av en gruppe menn som synes å være politi- eller militærstyrker. Den ene blir slått helseløs med køller og metallstenger, mens den andre får hisset på seg en illsint hund. Begge ligger hjelpeløse på lasteplanet i en bil mens overgriperne veksler mellom å le og å slå.

Ifølge 'Radio New Zealand', som har fulgt opp saken nøye, har politiet på Fiji klart å identifisere angriperne på videoen, og det skal dreie seg om sikkerhetstjenestemenn, altså enten politi eller militære.

Videoen har skapt en bølge av avsky og protester. Amnesty New Zealand gikk på tirsdag sterkt ut mot torturen som vises og krever at noen gjøres ansvarlig. "Denne avskyelige hendelsen ser ut til kun å være det siste tilfellet av overgrep," sier Amnesty-lederen Grant Bayldon.

"Nå må fijianske myndigheter behandle denne sjokkerende filmen med fullt alvor og umiddelbart starte en uavhengig granskning," krevde Bayldon.

Men øygruppens militære statsminister Josaia Voreqe "Frank" Bainimarama, som kom til makten på Fiji gjennom et kupp i 2006, uttaler at han ikke har tenkt å la grupper som Amnesty påvirke ham på noen måte. "Organisasjoner blir betalt av det internasjonale samfunnet for å hoppe opp og ned hver gang vi gjør noe. Det er jobben deres," sier Bainimarama, som legger til at "vi ikke bør bekymre oss for mye om hva organisasjoner sier om hendelser som denne."

I det fijianske mediet 'Fijivillage' sier militærlederen videre at han ikke vil straffeforfølge mennene som står bak torturen som vises på videoen. "Til syvende og sist vil jeg stå side om side med mennene mine, ved polititjenestemennene eller hvem som måtte beskyldes i undersøkelsene," sier Bainimarama.

Politiet på Fiji har annonsert at de vil undersøke hendelsene i videoen. Men regjeringssjefen sier altså at de skyldige i alle fall ikke vil straffes.

Det har vært antydet at torturofrene kan være to menn som har blitt fanget under et fluktforsøk fra et fengsel. Bainimarama styrker denne mistanken. Militærlederen sier at han ikke vil straffe overgriperne "fordi de har gjort jobben sin og voktet sikkerheten til denne nasjonen."

Men om Bainimarama ikke vil høre på kritikk fra organisasjoner som Amnesty, må han nå forholde seg til kritikk fra enda høyere nivå. Nå har FNs menneskerettighetsbyrå meldt seg på med svært klare ord.

FN var "sjokkert" over innholdet i videoen og forlanger av fijianske myndigheter at "overgriperne blir straffeforfulgt og ofrene beskyttet," heter det fra Genève i dag.

FN-byråets talsmann Rupert Colville sier at Fiji er forpliktet til å undersøke hendelsen grundig. "Vi ber regjeringen om å sørge for at åpenbare menneskerettsbrudd blir ettersøkt raskt og grundig av en uavhengig og kompetent instans," krever Colville. Talsmannen fremhever at "gjerningsmennene er godt synlige og skal enkelt kunne identifiseres," slik at de må stilles til ansvar.

FN-byrået uttalte at det vil "fortsette å følge opp denne saken nøye, også resultatene av politietterforskningen."

Siden militærkuppet i 2006 har Fiji vært det mest uglesette regimet i Stillehavsregionen. Australia og New Zealand innførte lette sanksjoner mot Fiji, særlig innreiseforbud for landets militære ledere, men har ikke klart å få med FN på mer omfattende sanksjoner. Menneskerettssituasjonen og rettssikkerheten på den idylliske øygruppen har vært svært dårlig siden hærsjef Bainimarama kom til makten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no