See also:
» 18.03.2014 - Putins ekspansjon: Moldova er neste mål
» 05.02.2014 - Moldovas EU-tilnærming kan sprenge landet i tre
» 29.11.2013 - "Moldova endelig ute av klørne til Russland"
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EU
» 12.09.2013 - EU, Russland i kald krig om handelspartnere
» 10.04.2013 - Vanskelig regjeringsdannelse i Moldova
» 05.03.2013 - Moldovas pro-vestlige regjering felt
» 20.02.2013 - Ukraina mekler i Moldovakonflikten











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Moldovas statsminister Vlad Filat (v) forhandler med EUs rådspresident Herman van Rompuy (h) i 2012
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Moldova

Nytt politisk kaos i Moldova

Kureren, 18. februar 2013 - Moldova, Europas fattigste land, opplever igjen en regjeringskrise. Partiet til statsminister Vlad Filat forlater regjeringskoalisjonen av partier som støtter integreringen i Europa og Nato.

Det blir spekulert i om det igjen vil bli nødvendig med nyvalg i Moldova, som ville være det fjerde valget på fire år, etter at regjeringskoalisjonen av de provestlige partiene sprakk i forrige uke. Moldova har siden 2009 vært styrt av koalisjon under navnet "Alliansen for europeisk integrasjon", som har som mål å oppnå EU-medlemskap for den fattige ekssovjetrepublikken.

De største politiske skillelinjene i Moldova går mellom de provestlige partiene som har sittet ved makten siden 2009, og det kommunistiske partiet. Kommunistene ønsker å orientere Moldova i retning Russland, og er det klart største partiet i landet.

Men striden denne gangen står mellom statsminister Filats liberaldemokratiske parti og den mindre koalisjonspartneren Moldovas demokratiske parti. Offisielt beklager Filat at koalisjonspartnerne benytter regjeringsmakten til å "politisere" embetsverket og ikke kjempe mot korrupsjonen.

Den egentlige grunnen for Filats koalisjonsbrudd finnes, ifølge medier i Moldova og Romania, angivelig en i skandale rundt et jaktuhell i desember i fjor. Partikollegaer var med i et jaktlag der en høytstående forretningsmann ble skutt og drept i det som beskrives som en ulykke.

Selveste statsadvokaten i Moldova ble først gitt skylden for uhellet og tvunget til å gå av. Men nå hevder koalisjonspartneren at det er et høytstående medlem i Filats parti som er ansvarlig for de dødelige skuddene. Statsminister Filat hevder at han og partiet blir utsatt for konspirasjoner og svertekampanjer.

Med oppløsningen av Alliansen for europeisk integrasjon, er det nå åpent hvem som vil styre landet. Hvert av de tre koalisjonspartiene i Filats avtroppende regjering kunne oppnå flertall i en allianse med kommunistene, men ville da bli juniorpartnere til et parti de ser på som sin hovedmotstander.

Det er derfor ikke usannsynlig at det utlyses nyvalg i Moldova innen kort tid.

Den politiske uroen i Moldova kommer i en periode da forhandlingene med EU hadde begynt å gjøre store fremskritt. Denne uken er det ventet flere EU-utenriksministere til Chisinau for å drive integrasjonsprosessen videre.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no