See also:
» 27.08.2013 - Syria: Krigsforberedelsene er i full gang
» 27.08.2013 - Leder: Erfaringen fra Libya viser at Syria-aksjon må til
» 26.08.2013 - Kerry: Bruk av kjemiske våpen i Syria er bevist
» 22.08.2013 - Krav om vestlig angrep etter giftgassbruk i Syria
» 10.05.2013 - Ingen vil vokte Golanhøydene for FN
» 29.04.2013 - Obama kvier seg for aksjoner mot Syria
» 22.04.2013 - EU letter oljesanksjonene mot Syria
» 10.04.2013 - Syrisk opprørsgruppe bekjenner seg til al QaidaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Catherine Ashton, EUs utenriksleder, møtte pressen i Brussel i dag
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Syria | Europa

Mot en oppheving av EUs våpenembargo mot Syria?

Opprørere fra "Syrias frie armé" renser sine AK47-maskingeværer i Aleppo

© Scott Bobb/VOA/Kureren
Kureren, 18. februar 2013
- EUs utenriksministere kom frem til et merkverdig kompromiss i dag, og forlenget våpenembargoen mot Syria med kun tre måneder. En begynnende uthuling av eksportforbudet skal hjelpe å forsyne opprørerne i Syria slik at disse kan "beskytte sivilbefolkningen."

EUs utenriksministere kom frem til et merkverdig kompromiss i dag, og forlenget våpenembargoen mot Syria med kun tre måneder. En begynnende uthuling av eksportforbudet skal hjelpe å forsyne opprørerne i Syria slik at disse kan "beskytte sivilbefolkningen."

Utenriksministermøtet i Brussel i dag ble sett frem til med en viss spenning, særlig i Damaskus og London. EUs ensidige våpenembargo mot Syria sto ikke eksplisitt på agendaen, men det var klart at temaet måtte drøftes. Slike sanksjoner har alltid en tidsramme, typisk nok ett år av gangen, og ved månedens slutt utløp den ettårige embargoen mot Syria.

Det er særlig britene som har presset på for enten å heve våpenembargoen komplett eller å uthule den slik at man lettere kan levere materiell til opprørerne. Den ensidige EU-embargoen forplikter ikke andre land - en FN-embargo har flere ganger blitt stemt ned i Sikkerhetsrådet - slik at for eksempel Russland åpent kan fortsette å levere våpen til hæren til president Bashar al-Assad.

Den britiske regjeringen frykter at EU-sanksjonene, som forbyr eksport og frakt av våpen, militært og paramilitært utstyr til Syria på generell basis, derfor indirekte favoriserer Assad-regimet.

Britenes krav har møtt massiv motstand blant flere europeiske partnere. Særlig Tyskland har vært mot en uthuling eller heving av embargoen. Ifølge den tyske regjeringen vil dette bre føre til flere våpen i Syria og dermed mer lidelser til sivilbefolkningen. Norge, som har sluttet seg til EUs embargo, støtter også denne linjen men har ikke innflytelse på prosessen.

Før møtet i Brussel ble det derfor spekulert i flere mulige kompromisser. De fleste regnet med at embargoen ville bli forlenget med ett år, men da med flere unntaksregler som ville muliggjøre en begrenset våpeneksport til de syriske opprørerne.

I praksis utsatte imidlertid de europeiske utenriksministerne en løsning i striden om sanksjonene med tre måneder. Våpenembargoen ble forlenget for en uventet kort periode, slik at EU-landene kan se frem til en omkamp i slutten av mai.

EU-lederne gikk imidlertid med på noen mindre endringer i sanksjonene. I svært generelle ordelag annonseres "endringer for å muliggjøre leveringen av en økt ikke-dødelig støtte og teknisk assistanse for beskyttelsen av sivilbefolkningen." I en videre tolkning kan dette bety en større adgang til å forsyne opprørerne med paramilitært utstyr, da EU anser opprørerne for den av de stridene partene som beskytter sivilbefolkningen.

Britene kan også notere en annen mindre seier. EU skal i de tre månedene mens sanksjonene videreføres "evaluere og gjennomgå sanksjonsregimet mot Syria, med henblikk på å støtte og hjelpe opposisjonen." Dette vil trolig bety at det vil ligge flere konkrete forslag på bordet om hvordan embargoen kan lettes i opprørernes favør før sanksjonene skal fornyes neste gang, om tre måneder.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no