See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 12.04.2013 - 70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fergen ned Nigerfloden, fra Mopti til Timbuktu
© H. Caux/UNHCR/Kureren
Samfunn - Mali

Mali: Nølende retur til Timbuktu

Leiren Mangaizé i lutfattige Niger huser 3.000 maliske flyktninger

© H. Caux/UNHCR/Kureren
Kureren, 13. februar 2013
- Over 400.000 maliere flyktet fra hjemmene sine etter islamistene fremmarsj i fjor. Nå som det meste av landet er frigjort, nøler de fleste likevel med å vende hjem. Men de første har begynt å ankomme Timbuktu, for å sjekke om det er trygt.

Byen Mopti ved Nigerfloden er hovedporten til Nord-Mali, men lå et stykke unna fronten mellom islamistene og regjeringsstyrkene på det verste. Mopti, med relativt god veiforbindelse til Malis hovedstad Bamako, er også der reisende typisk nok logger inn på elevbåten når de skal nordøstover til Timbuktu. I Mopti har også et stort antall interne flyktninger fra Nord-Mali samlet seg det siste året.

De elendige veiene fra Mopti til Timbuktu, men også flyplassene i Nord-Mali, er fortsatt stengt av sikkerhetsmessige årsaker. Derfor er båten fra Mopti til Timbuktu, og derfra videre til Gao, den store innfartsåren for dem av flytningene som ønsker å returnere.

En av disse er 33-årige Youba Traoré, en barneskolelærer som forlot Timbuktu i april i fjor, like etter islamistovertakelsen av byen. Nå som Timbuktu har blitt gjenerobret av franske og maliske styrker, har Traoré etterlatt familien sin i Bamako og reist landeveien til Mopti. Her har han kjøpt en andreklassebillett på ferja som vil bruke to dager på veien ned Nigerfloden hjem til Timbuktu.

"Jeg vil først se hvordan ting arter seg i Timbuktu," sier Traoré. "Hvis alt er i orden, vil jeg reise tilbake og hente dem."

Også Aisha Ajida forbereder seg på å ta den trege båten til Timbuktu sammen med sine to sønner, en på fire år og en på 18 måneder. Hun har bodd hos en fremmed vertsfamilie i Bamako i åtte måneder. "Jeg har hørt at det er trygt å reise hjem nå," sier hun, "og dessuten begynte det å bli vanskelig for meg å bli lengre hos vertsfamilien."

Men Traoré og Ajida er unntaket, ifølge FNs flyktningeorganisasjon UNHCR. I en leir med 70 telt utenfor Mopti rapporterer UNHCR at de fordrevne er mer skeptiske. "Vi venter alle på at situasjonen skal bli roligere og sikrere før vi vender tilbake," sier 56-årige Boubakar Traoré, en mekaniker som er valgt til talsmann for de fordrevne i Mopti.

Skepsisen er ikke grunnløs. I løpet av helgen angrep en terrorgruppe med kontakter til al-Qaida byen Gao, den største i Nord-Mali, som ble befridd av franske tropper for over to uker siden. Det tok franske og maliske tropper to dager å gjenvinne full kontroll over Gao, og under de harde kampene med tungt artilleri ble flere sivilister drept.

Men det er ikke bare terrorangrep som skremmer de fordrevne. "Situasjonen i nord er kritisk," sier mekanikeren Traoré. "Det som venter oss der, er verre enn hvordan vi har det her. Det er matvaremangel, vi har mistet dyrene våre og husene våre er ikke blitt vedlikeholdt i alle disse månedene. Vi kommer til å trenge hjelp når vi reiser hjem."

Det er derfor få av de fordrevne som har vendt hjem. UNCHR anslår at over 400.000 har flyktet fra hjemmene sine i Nord- og Øst-Mali. Av disse har 241.000 søkt ly i andre deler av Mali, mens 163.000 har flyktet til nabolandene Mauritania, Niger, Burkina Faso og Algerie.

Journalist William Spindler fra UNHCR har bidratt til denne reportasjen med intervjuer i Mopti.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no