See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EU-kommisær Johannes Hahn besøker Pompeii og lover EU-midler til restaureringsarbeider
© Kureren/EC
Kultur - Italia

Pompeii skal reddes av EU-midler

Flere av gatene i det gamle Pompeii er overgrodd med vegetasjon, som tærer på byggmassen

© GNU/Wikimedia
Kureren, 7. februar 2013
- Som mange andre kulturarvsteder i Italia, er forfallet stort og restaureringsbehovet akutt i den legendariske antikke ruinbyen Pompeii. Nå lover EU store midler til konserveringen, på tross av frykt for at mafiaen igjen kan skumme fløten.

De siste tiårene har Pompeii opplevd det største forfallet siden den antikke byen ble utslettet av et vulkanutbrudd i år 79. Byen ble gjenoppdaget i 1748 og blottlagt for askelag av arkeologer på 1800-tallet. Siden den tid har Pompeii vært et skattkammer for lærdom om antikken og en turistmagnet, og nye utgravinger og restaureringsfremstøt gjorde Pompeii til en stadig mer glitrende perle. Inntil forfallet satt inn.

For rundt 50 år siden var omlag 60 antikke bygg tilgjengelige for turister, mens det i dag aldri er mer enn fem bygg om gangen. De årlige 2,3 millioner turistene som besøker byen har fått et stadig dårligere tilbud og tristere syn.

Flere antikke bygg har blitt så vanskjøttet at de har kollapset i løpet av de siste årene. Den mest kjente episoden er fra november 2010, da det viktige Gladiatorhuset i nærheten av sirkuset i Pompeii raste sammen. Dårlig vedlikehold førte også til at sterke regnskyll i oktober 2011 fikk gjort store skader på byggverk og arkeologiske utgravinger.

Den samme vanskjøtselen har rammet mange av Italias store kulturskatter fra antikken og renessansen. Dette gjelder alt fra Colosseum i Roma til slottet i Napoli og dogepalasset i Venezia. Les mer om krisen som rammer Italias kulturarv i denne reportasjen: "Krisen truer kulturarven i Hellas og Italia".

Men for unike Pompeii, som ruver på UNESCOs verdensarvliste siden 1997, lover EU nå store midler. EUs regionalkommissær Johannes Hahn besøkte i går Pompeii sammen med tre italienske ministere. Der annonserte han at EU vil bidra som hovedsponsor til et stort restaureringsprogram for Pompeii som skal koste totalt 105 millioner euro (800 millioner kroner). EU har bevilget et bidrag på 42 millioner euro (320 millioner kr).

"Pompeii har en enorm kulturell betydning for Italia, Europa og resten av verden," fremholdt Hahn i oldtidsbyen. "For regionen Campania er Pompeii også viktig fra et økonomisk ståsted, noe som er avgjørende særlig i disse kri

Dagen katastrofen rammet Pompeii, ifølge en illustrasjon laget for Discovery Channel-filmen "Pompeii: The Last Day"

© Crew Creative Ltd/Kureren
setider," la han til. EU og regionale myndigheter håper at en oppgradering av Pompeii kan øke den årlige turiststrømmen med 300.000 personer og slik gi nye arbeidsplasser.

EU-midlene til Pompeii kommer fra et regionalt strukturfond som skal støtte og bygge ut kulturelle, natur- og turistattraksjoner i det økonomisk svake Sør-Italia. Det er derfor ikke direkte kulturmidler som går til restaureringen av Pompeii.

Viktige elementer i restaureringsprosjektet inkluderer sikringen av de mange utsatte utgravingsplassene i Pompeii, som særlig trues av vær og vind. Videre skal det bygges et kanalsystem som skal forbedre dreneringen og særlig utsatte bygg- og kunstverk skal beskyttes bedre og restaureres. Til sist skal det satses på opplæring av lokalt ansatte.

Camorraen står sterkt i regionen
Men EU og italienske myndigheter har hittil hatt negative erfaringer med restaureringsmidler til Pompeii. Sist gang EU sponset et restaureringsprosjekt i den antikke byen, i perioden 2000-06, ble det rapportert at større midler gikk tapt til korrupsjon og kanalisert til firmaer drevet av den lokale mafiaen, camorraen. Det er fortsatt saker som løper i det italienske rettsvesenet omkring det siste restaureringsprosjektet i Pompeii.

Klok av skade annonserte derfor kommissær Hahn og den italienske innenriksministeren et strengere overvåkningsregime i forbindelse med arbeider i Pompeii for å unngå at camorraen igjen stikker av med EU- og statlige midler. Myndighetene har utpekt en spesiell "prefetto", direkte underlagt innenriksministeriet, som skal overprøve alle prosjektene i Pompeii.

Beslutningen har tilsynelatende allerede gjort utslag. På tirsdag avslørte myndighetene at ett av firmaene som skulle sette i gang med restaureringsarbeider i Pompeii trolig kontrolleres av comorraen. Delprosjektet ble dermed utsatt.

Les mer om krisen som rammer Italias kulturarv i denne reportasjen: "Krisen truer kulturarven i Hellas og Italia".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no