See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 16.01.2014 - Hollandes økonomiske reformer tas godt imot
» 18.11.2013 - Frankrike i revolusjonær modus
» 11.10.2013 - Frankrikes forbud mot fracking bekreftes
» 07.03.2013 - Ledigheten i Frankrike kryper over 10 prosent
» 08.03.2012 - Baskerne trolig Europas eldste folkeslag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Atomkraftverket Bugey 1 ved elven Rhône nær den sveitsiske grensen står i et jordskjelvutsatt område
© EDF/Kureren
Viten | Økonomi - Frankrike

En fransk atomulykke vil bli ekstremt dyr

Aktivister fra Greenpeace protesterer mot atomkraft i Paris

© Xavier Pardessus/Greenpeace/Kureren
Kureren, 7. februar 2013
- En ny studie viser at en ulykke ved et av Frankrikes mange atomkraftverk kan koste landet opptil 3.300 milliarder kroner og skape 100.000 miljøflyktninger. Men forskere holder det likevel for usannsynlig at Frankrike vil forlate atomenergiavhengigheten.

Det statlige franske Instituttet for strålevern og atomsikkerhet IRSN la i går frem en studie om konsekvensene av en atomulykke i Frankrike på linje med Fukushima. Studien, som fokuserer på økonomiske konsekvenser av en mulig ulykke, presenteres i forkant av toårsdagen for katastrofen i Japan i mars i år.

I følge franske presserapporter, vil en storulykke ved et fransk atomkraftverk på linje med Fukushima koste landet opp mot 430 milliarder euro (rundt 3,3 billioner kroner), noe som tilsvarer en fjerdedel av nasjonalproduktet (BNP). Kostnadene fordeler seg på materielle skader, opprydningsarbeider, problemer i strømforsyningen, men i størst grad konsekvenser for handel og turisme.

Som studien påpeker, vil jordbruket i Frankrike rammes svært hardt, særlig på grunn av tap av omdømme utenlands. Selv jordbruksprodukter fra ikke-rammede områder, for eksempel vin og ost, vil møte eksportproblemer. Turismen, en sentral næring i Frankrike, vil trolig også oppleve et midlertidig sammenbrudd.

Også de menneskelige lidelsene i Frankrike ville være enorme. IRSN-studien regner med 80.000 til 100.000 mennesker som må forlate sine hjem, mange av dem for alltid. Men studien fremhever at sannsynligheten for en slik enorm ulykke er minimal.

IRSN-studien har også sett på følgene av en mer begrenset ulykke ved et fransk atomkraftanlegg og besifret skadene til minst 120 milliarder euro (900 mrd. kr). En slik ulykke ville sende mellom 10.000 og 30.000 mennesker på flukt. Også en slik ulykke betegnes som usannsynlig av IRSN.

Nedlegginger er usannsynlige
I etterkant av Fukushima, men særlig etter at nabolandet Tyskland vedtok å legge ned alle atomkraftverk, har skepsisen til atomkraft økt noe i Frankrike. Men ikke mer enn at partiet De grønne, med presidentkandidat Eva Joly, ble straffet av franske velgere i fjor etter å ha krevd nedleggelse av landets atomkraftverk.

Siste utgave av fagtidsskriftet 'Bulletin of the Atomic Scientist' er dedikert muligheten for en fransk exit fra atomkraften, men forskerne her er klare på at også dette er svært usannsynlig. Atomstormakten Frankrike må skifte ut opp mot en tredel av atomkraftverkene sine i løpet av en tiårsperiode for å oppfylle tekniske krav, men det er ikke noe politisk flertall for å benytte dette til en utfasing av atomenergien.

Ifølge atomvåpeneksperten Patrice Bouveret, vil en utfasing av atomenergien i Frankrike også gi betydelige merkostnader for landets omfattende militære atomprogram. De sivile og militære atomprogrammene har alltid vært forbundet med hverandre, og en sivil nedbygging ville gjort skade på landets atomvåpenprogram.

"Helt fra starten etter Andre verdenskrig har de franske atomprogrammene hatt en fremtredende plass i landets nasjonale identitet," fremhever forskeren Bouveret. "Man kan faktisk med rette hevde at man først trenger en ny identitetsbygging og en revurdering av Frankrikes mulighet for atomvåpenavskrekkelse, før det å bygge ned det sivile atomprogrammet blir en seriøs mulighet."

Det franske atomprogrammet har i hele etterkrigstiden blitt sett på som et fundament for landets økonomiske styrke og uavhengighet, hevder forskeren. Det statlige Électricité de France SA (EDF) leverer tre fjerdedeler av landets strøm fra atomkraftverk, og Areva SA, også delvis statseid, er verdens ledende leverandør av atomreaktorer, atomdrevne ubåter og annen atomteknologi. Investeringene i atomindustrien er enorme i Frankrike, og de har ikke blitt mindre siden Fukushima.

Landet står derimot fremfor store nyinvesteringer innen atomsektoren. Ifølge energieksperten Mycle Schneider, vil EDF og Areva måtte investere i 22 av landets 58 atomreaktorer, som i løpet at neste tiårsperiode når 40-årsgrensen, som regnes som det maksimale livsspennet til en reaktor. Konfliktene er forprogrammert, for franske miljøvernere vil kreve at reaktorene legges ned i stedet for å fornyes.

President François Hollande er den første franske lederen noensinne som har uttalt at han ønsker å gjøre landet noe mindre avhengig av atomkraft. Men miljøadvokaten Alexandre Faro hevder at en utfasing av atomkraften kan bli svært krevende. Endringer i lovverk og reguleringer for å fremme nedleggelse av gamle kraftverk vil kunne føre til enorme erstatningskrav fra EDF of Areva, advarer Faro.

Artikkelserien i 'Bulletin of the Atomic Scientist' konkluderer at Frankrike vil fortsette å være en atomstormakt i uoverskuelig fremtid. "Sett bort fra den økonomiske, politiske og juridiske virkeligheten, vil Frankrike måtte endre hele sitt selvbilde før landet kan forlate atomkraftindustrien," konkluderer fagtidsskriftets redaktør John Mecklin.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no