See also:
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 01.04.2014 - Canadas inuitter jevnlig utsatt for sult
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 01.03.2014 - Norske elver blir stadig renere
» 25.02.2014 - 2300 år gammel landsby oppdaget i Israel
» 03.10.2013 - Menneskeskapte jordskjelv ryster spanskekysten
» 07.02.2013 - En fransk atomulykke vil bli ekstremt dyr











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Viten - Frankrike | Spania

Baskerne trolig Europas eldste folkeslag

Baskiske barn

© Azkue Fundazioa/Kureren
Kureren, 8. mars 2012
- Omfattende gentester av baskere viser at dette folkeslaget befolket Biscaya allerede før indoeuropeerne ankom for 4000 år siden. Genforskerne bekrefter dermed språkviternes teori om at baskerne er Europas eldste urfolk.

En studie publisert i siste utgave av 'American Journal of Human Genetics' viser at baskerne "deler unike genmønstre" som skiller dem fra de andre folkeslagene i området.

Studien er del av det større Genografiske prosjektet, der en rekke forskere har samlet inn gener fra forskjellige folkeslag og søker å kartlegge gamle folkevandringer og slektskap mellom folkeslagene. De sikreste dataene på dette feltet har hittil blitt levert av språkforskere.

Og nettopp baskerne har fascinert språkviterne siden denne vitenskapen ble født. Baskisk, eller euskara, passer ikke inn i noen av de kjente språkfamiliene. Det er for eksempel ikke et indoeuropeisk språk, slik som de tilgrensende latinske språkene spansk og fransk eller de germanske og slaviske språkene.

I følge moderne språkvitenskap er baskisk et såkalt isolert språk, det eneste gjenlevende i Europa. Gjeldende teori tilsier at baskisk er et av flere europeiske urspråk som ble snakket før de indoeuropeiske stammene inntok kontinentet for rundt 4000 år siden. Ingen andre europeiske urspråk har overlevd til moderne tid.

Språkvitenskapen, sammen med arkeologiske funn, har imidlertid vært de eneste vitnene til slike gamle folkevandringer, og disse har sine begrensninger. Det knyttes nå håp til at moderne genetisk forskning kan kaste mer lys over folkeslagenes eldre historie.

Det amerikanskdrevne "Genographic Project" er b

Tospråklig skilt i Baskerland: San Sebastian heter Donostia på euskara (baskisk)

© Certo Xornal/Kureren
lant de større, globale genkartleggingsprosjektene og legger spesiell vekt på "kunnskap om migrasjonshistorien til arten menneske." Store spørsmål, som menneskehetens utvandring fra Afrika og bosetting over resten av kloden, har blitt særlig belyst.

Også mange baskere har avgitt DNA-prøver til prosjektet, og forsker Lluis Quintana-Murci sammenlignet disse med genprøver fra andre europeiske folkegrupper. De nypubliserte resultatene stemmer forbløffende overens med de fremherskende språkvitenskapelige teoriene.

"Vi fant ut at baskerne deler typiske genetiske kjennetegn med andre europeiske befolkningsgrupper, men at de samtidig representerer noen innfødte, lokale linjer som gjør dem unike," konkluderer Quintana-Murci. Baskernes "genetiske unikhet er eldre enn ankomsten av jordbruket på Den iberiske halvøy for omlag 7000 år siden," hadde DNA-studiene vist.

Baskerne var dermed en etablert folkegruppe allerede 3000 år før indoeuropeerne erobret det meste av Europa. Det antas også at baskerne var bosatt i omtrent de samme områdene som i dag, det vil si de vestlige Pyreneene og langs kysten i Biskayabukten nord og sør for dagens grense mellom Frankrike og Spania.

Quintana-Murci er enig i at DNA-analysene bekrefter språkviternes gamle teorier om baskerne som en isolert folkegruppe som stammer fra Europas urbefolkning. Baskernes spesielle status er derfor igjen bekreftet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no