See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Episenteret til det siste jordskjelvet utenfor den spanske provinsen Castellón
© Instituto Geográfrico Nacional/Kureren
Samfunn | Viten - Spania

Menneskeskapte jordskjelv ryster spanskekysten

Krevde midlertidig stans: Spanias industriminister José Manuel Soria

© La Moncloa/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- Den spanske middelhavskysten er blitt rystet av hittil totalt 24 jordskjelv, hvorav to overskred nivå 4 på Richters skala. Spanske myndigheter kan i dag bekrefte at skjelvene er forårsaket av mennesker, og setter dem i sammenheng med et undersjøisk gasslager utenfor denne populære kyststrekningen.

Serien av såkalte "miniskjelv" begynte den 13. september i år, med små jordskjelv som knapt kunne føles. Men skjelvene har de siste ukene økt i både omfang og styrke, slik at de nå også kunne merkes i provinsen Castellón.

Castellón er en provins ved den spanske middelhavskysten og inkluderer svært mange populære reisemål langs Costa Dorada (mellom Valencia og Barcelona). Denne delen av Spania plages normalt ikke av jordskjelv, og de plutselige skjelvene de siste ukene har derfor overrasket både befolkningen og fagpersoner.

Ifølge Det nasjonale geografiske instituttet i Madrid ble det registrert et skjelv på 3,6 på Richters skala i regionen for tre dager siden. Dagen etter, på tirsdag, registrerte instituttet en enda kraftigere skjelv, på 4,2 på skalaen. Skjelvet, med et episenter i havet mindre enn 100 kilometer fra kysten, var godt merkbart på Costa Dorada, men skapte ingen betydelige ødeleggelser.

Tirsdagens skjelv var, ifølge instituttet, det sterkeste hittil i den lange serien med mindre jordskjelv. Over 300 "mikroskjelv" er blitt registrert, samt 24 noe større skjelv. Og etter som jordskjelvene er blitt stadig sterkere, har de skapt utrygghet og uhygge i Castellón.

I løpet av de siste ukene har det derfor vært mye spekulasjoner i lokalpressen om hva som forårsaker denne plutselige bølgen med mikroskjelv og hvor sterke de kan utvikle seg til å bli. En av de hovedmistenkte ble raskt offshoreprosjektet "Castor" som opererer et kontroversielt undersjøisk gasslager utenfor Costa Dorada.

Mistankene ble raskt så alvorlige at det spanske industridepartementet den 26. september beordret en "midlertidig" stenging av leteaktivitetene.

Castor-prosjektet er et omstridt prøveprosjekt for å lagre enorme gassreserver i et stort naturlig lager om lag 22 kilometer utenfor kysten av Cast

Plattformen til Castor-prosjektet utenfor kysten av Castellón (Spania)

© Grupo ACS/Kureren
ellón, nær en undersjøisk forkastning. Her tappes det overskuddsgass fra det spanske energinettet og injiseres i det undersjøiske lageret, som skal kunne romme 1,3 milliarder kubikkmeter gass. Lageret er ment som en strategisk forsyningsbuffer for det spanske gassmarkedet.

Hittil er det blitt injisert 100 millioner kubikkmeter gass i denne undersjøiske lommen, ifølge det spanskkanadiske driftsselskapet Escal. Og før september har det ikke vært registrert større problemer med denne omstridte teknologien.

Kilder i Escal bekrefter at det hele tiden har vært betenkeligheter rundt mulige seismiske konsekvenser av Castor-prosjektet. Derfor har driftselskapet helt siden oppstarten registrert seismiske data fra offshoreprosjektet og videreformidlet dem til lokale myndigheter i Castellón og til det geografiske instituttet i Madrid. Selskapet lover nå full åpenhet og samarbeid med det spanske industridepartementet.

I dag bekrefter nasjonale myndigheter i Spania at det med all sannsynlighet er Castor-prosjektet som har utløst serien med jordskjelv ved Costa Dorada. Spanske geologer har kommet frem til samme konklusjon, med henblikk på den geologiske befatningen av sjøbunnen utenfor Castellón, der forkastninger og rifter berger mange uutløste spenninger som vil kunne påvirkes av trykket fra de enorme gassmengdene.

Dette har igjen ført til et massivt krav om at Castor-prosjektet nå må skrinlegges for godt. Flere kystkommuner i delstaten Valencia, blant dem Peñíscola, Vinaròs og Benicarló, hadde måttet gå i alarmberedskap under det siste jordskjelvet på tirsdag, og nå krever de en avvikling av prosjektet.

Dette kravet har nå også myndighetene i den autonome delstaten Valencia sluttet seg til. Men sentralregjeringen i Madrid nekter fortsatt å drøfte avviklingen av Castor-prosjektet. Så langt.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no