See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protest mot den kommende abortloven i Spania: "Staten eier ikke min vagina"
© Nora Miralles/GNU/Kureren
Samfunn - Spania

Spania varsler Europas mest restriktive abortlov

Abortlovens far: Spanias innenriksminister Alberto Ruiz-Gallardón

© Partido Popular/Kureren
Kureren, 17. desember 2013
- Katolske Spania fikk i 2010 en av Europas mest liberale abortlover, der kvinner blant annet fikk selvbestemt abort til og med 14. svangerskapsuke. Men den nåværende konservative regjeringen vil endre dette og varsler en ny lov, som kan bli Europas mest restriktive.

Abortkampen i katolske Spania er lang. Under Francos diktatur (1939-1975) var abort strengt forbudt og ble straffet med opptil seks års fengsel. I 1985 vedtok den sosialistiske regjeringen til Felipe González en abortlov som tillot abort i tre tilfeller: voldtekt, fare for morens helse og skader på fosteret.

Den nåværende abortloven kom i 2010 og satt Spania på samme nivå som de fleste europeiske landene. Dagens abortlov tillater abort inntil 14. uke i svangerskapet, og opp til 22. uke dersom fosteret har misdannelser eller morens helse er i fare. Den tillater også at jenter på 16 og 17 kan avbryte graviditeten uten foreldrenes samtykke.

Men etter at det konservative Partido Popular kom til makten i Spania for to år siden, varslet regjeringen en ny abortlov for å "få ned det store antallet av aborter i landet". Og lovens forfatter, Spanias innenriksminister Alberto Ruiz-Gallardón, varsler at loven nå endelig er klar og vil bli sendt til ministerrådet før slutten av året. Det vil si denne fredagen eller neste fredag.

Ifølge Ruiz-Gallardón vil den nye loven ta utgangspunkt i abortloven fra 1985 og basere seg på at abort kun blir lovlig i noen konkrete tilfeller. Dette betyr at den nye loven først og fremst skal hindre abort, i motsetning til det som er tilfelle i fleste landene i EU.

I praksis vil dette kunne bety - med henblikk til loven fra 1985 - at abort blir tillat ved voldtekt (til og med 12. svangerskapsuke), ved fare for kvinners helse (til og med 22. svangerskapsuke) og ved skader på fosteret (uten tidsbegrensing).

Men mange frykter at den nye loven kan bli enda strengere enn dette. Innenriksminister Ruiz-Gallardón har nemlig allerede sagt at han ikke ønsker at det skal være lov å abortere på grunn av "deformasjoner på fosteret", unntatt i tilfeller der det er alvorlig fare for morens liv. I EU er i dag bare Irland og småstatene Andorra, Malta, Monaco, Liechtenstein og San Marino som ikke tillater abort på grunn av skader på fosteret.

Den spanske regjeringen vil også ha en slutt på at jenter i 16- og 17-årsalderen kan avbryte graviditeten uten foreldrenes samtykke. Det er blitt gitt klare signaler om at den nye loven kommer til å kreve foreldrenes samtykke for alle mindreårige som ønsker abort, selv om det skulle dreie seg

Lover protester: Nestleder i PSOE, Elena Valenciano

© Partido Socialista/Kureren
om en voldtektsabort.

100.000 flere uønskede barnefødsler
Ifølge foreningen for spanske abortklinikker, ACAI, vil det bli minst 100.000 færre kvinner årlig i Spania som ikke kommer til å ta abort dersom denne lovreformen blir gjennomført. ACAI er svært kritisk til lovforslaget.

Ifølge foreningens egne statistikker er det nemlig rundt 100.000 spanske kvinner som årlig avslutter svangerskapet av eget valg på grunn av "økonomiske eller intime grunner," noe det ikke lenger vil bli anledning til. I tillegg kommer det mer enn 3.000 kvinner som aborter hvert år på grunn av skader på fosteret, og kun 0,09 prosent av disse vil få anledning til dette med det nye lovforslaget.

Også det største partiet i opposisjon, sosialdemokratiske PSOE, kritiserer lovforslaget sterkt. Nestleder i PSOE, Elena Valenciano, fordømmer i en uttalelse at "så vidt jeg vet, er det ikke noen andre politiske partier som er blitt konsultert om en såpass restriktiv lov som denne."

Valenciano lover å jobbe hardt for "å nå en parlamentarisk avtale om å oppheve denne loven når flertallet i parlamentet har forandret seg."

PSOEs nestleder understreker at hun fortsatt ikke har lest den endelige teksten i lovforslaget, men kritiserer også at "loven kommer til å bli offentliggjort rundt juletider. Dette er taktikk av Ruiz-Gallardón, slik at det blir mindre protester blant kvinnene mot denne loven. Uansett skal vi svare på dette," advarer Valenciano.

Norge mindre liberalt enn Spania
Dagens abortlov i Spania er mindre restriktiv enn den i Norge, siden norske kvinner i Norge kun har rett til selvbestemt abort til og med 12. svangerskapsuke, og ikke 14. uke.

Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort i Norge, men da må man søke om dette. For jenter mellom 12 og 16 år som har blitt gravide og ønsker abort i Norge, vil legen måtte gjøre en vurdering av om foreldrene deres bli informert eller ikke. Etter 16 års alder kan man ta avgjørelsen fullt ut på egnehånd.

Den norske abortloven har stått nærmest uendret siden den ble vedtatt med én stemmes flertall i 1978. Den ble en av de mest liberale i sin tid i Europa. Siden har de fleste land på kontinentet fått lover om selvbestemt abort som har om lag de samme bestemmelsene som den norske.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no