See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 13.03.2014 - Presidentvalg i Slovakia: Sosialdemokraten vs milliardærenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Slovakias påtroppende president: Milliardæren Andrej Kiska
© Andrej Kiska/Kureren
Politikk - Slovakia

Valgbombe: Milliardæren Andrej Kiska blir Slovakias president

Statsministeren som tapte kampen om presidentembetet: Sosialdemokraten Robert Fico

© Robert Fico/Kureren
Kureren, 1. april 2014
- Andrej Kiska (50), en milliardær uten politisk erfaring, overrasket stort ved å vinne den andre runden i presidentvalget i Slovakia. Kiska vant med nesten 20 prosentpoeng over Slovakias nåværende statsminister, sosialdemokraten og storfavoritten Robert Fico (49).

Kiska fikk hele 59,38 prosent av stemmene, mens statsminister Fico kun oppnådde 40,61 prosent, ifølge Slovakias sentrale valgkommisjon (UVK). Valgdeltakelsen i andre valgrunde var på 50,48 prosent, noe som var om lag 7 prosentpoeng høyere enn valgdeltakelsen under den første valgrunden, den 15. mars.

I første runde, der det var mange kandidater fra hele det politiske spekteret, gikk statsminister Robert Fico av med seieren med 27,8 prosent av stemmene. Han ble overraskende etterfulgt av Andrej Kiska med 23,8 prosent. Og det var dermed fortsatt usikkert hvem som ville vinne den andre valgrunden, selv om statsministeren var storfavoritt.

Mens Robert Fico har vært en fremtredende politiker i landet i mer enn 20 år, var Andrej Kiska en mindre kjent rikmann uten politisk erfaring. Fico kunne i andre runde også regne med stemmene til en del av de andre kandidatene som ikke gikk videre til denne finalerunden, og som utrykte sin støtte til ham.

Men det ville seg ikke for favoritten. Flere analytikere i landet mener at resultatet avspeilet en skepsis blant slovakene til en videre maktkonsentrasjon hos sosialdemokratene. Alle de ledende politiske stillingene i Slovakia - i parlamentet og regjeringen - er allerede i sosialdemokratenes hender. Velgerne ønsket derfor at presidentembetet burde tilfalle noen andre og stemte på den uavhengige kandidaten Kiska.

Men det er også mange slovaker som har vært misfornøyde med de økonomiske reformene og kuttene som er blitt gjennomført av statsminister Fico. Kiska har derimot vært svært dyktig til å komme frem med et mer positivt budskap gjennom sosiale medier, der han lover en ny form for politikk fjernt fra de kjente blokkene.

Forretningsmannen Kiska
Andrej Kiska, en tidligere gründer og forretningsmann, solgte unna forretningene sine i 2005, og har siden dette grunnlagt og drevet Slovakias største hjelpeorganisasjon. Organisasjonen tar seg særlig av syke barn, noe som også gir Kiska stor

Staselig: Presidentpalasset i Bratislava, hovedstaden i Slovakia

© Kancelária prezidenta SR/Kureren
oppmerksomhet og rørende reportasjer i mediene.

Kiska har aldri vært medlem av et politisk parti, og selv om han har drevet en svært synlig og dyr valgkamp i lengre tid, har han knapt noe politisk program å vise til. Mens noen plasserer Kiska på høyresiden, velger de fleste slovakiske mediene å tolke ham som en populist som for det meste vil tiltrekke seg protestvelgere eller politisk uinteresserte.

Under valgkampen har Kiska kommet med flere populære utspill. Blant annet har han lovet at, dersom han blir president vil han donere sin lønn på 8000 euro i måneden (rundt 66.000 kroner) til veldedighet.

Valgkampen har ellers vært preget av en diskusjon om hva som kan gjøres med den høye arbeidsledigheten i landet (14 prosent), den svake økonomiske veksten (0,9 prosent i fjor), og uregelmessighetene i rettsystemet, der slovakene har sett seg lei på en for stor innblanding av politikere.

Men i forhold til kriselandene i sør, er utviklingen i Slovakia relativt positiv. Etter et større tilbakeslag i 2009, under finanskrisen, har Slovakia hatt positive vekstrater hvert eneste år, og man forventer en vekst på 2,1 prosent i år. Den viktigste faktoren i det slovakiske næringslivet er bilindustrien, som representerer mer enn en fjerdedel av økonomien og en tredjedel av den nasjonale eksporten.

Slovakia, som var den østre delen av Tsjekkoslovakia frem til 1992, er en republikk med 5,4 millioner innbyggere. Landet befridde seg fra Sovjetunionens overstyring og kommunismen i 1989 og ble medlem av EU og NATO i 2004, og av eurosonen i 2009.

Påtroppende president Andrej Kiska har allerede uttalt at han, etter den offisielle maktovertakelsen den 15. juni, vil gjennomføre sin første tur til utlandet til Tsjekkia, i henhold til tradisjonen. Den viktigste jobben til Kiska blir representativ.

Les mer om presidentvalget i Slovakia i denne artikkelen: "Presidentvalg i Slovakia: Sosialdemokraten vs milliardæren".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no