See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Estlands neste statsminister: Taavi Rõivas (34) har koalisjonsavtalen klar og venter kun på å bli formelt valgt
© Estlands Reformparti/Kureren
Politikk - Estland

34-åring blir ny statsminister i Estland

Ungdommelig: Sosialdemokratenes Sven Mikser og de liberales Taavi Rõivas skrev i dag under koalisjonsavtalen

© Sotsiaaldemokraatlik Erakond/Kureren
Kureren, 20. mars 2014
- Taavi Rõivas (34) ser ut til å bli Europas yngste statsminister. Etter at Estlands statsminister Andrus Ansip overraskende gikk av for to uker siden, har flere toppkandidater gått overende. Nå har et flertall i parlamentet stilt seg bak reformvennlige Rõivas.

Statsminister Ansip har styrt Estland med relativ suksess i ni år nå, selv om hans motstandere, som er blitt stadig flere, mener at dette har vært er periode med politisk stillstand og tapte sjanser. Den 4. mars leverte 57-åringen inn avskjedssøknaden sin, noe som ifølge den estiske grunnloven medfører at hele regjeringen søker avskjed.

Ifølge estiske medierapporter hadde statsministeren planlagt å bytte jobb med Estlands EU-kommissær Siim Kallas og flytte til Brussel. Det liberale partiet til statsministeren skulle dermed fortsette å ha statsministeren, nemlig kommissær Kallas, som skulle flytte hjem til Tallin.

Men slik gikk det ikke. Koalisjonen mellom det liberale Reformpartiet til Estlands utgående statsminister og det konservative, nasjonalistiske partiet IRL begynte nemlig å merke slitasjen etter flere år med politisk stillstand. Og de konservative var langt ifra enige i at de liberale burde fortsette å ha statsministerposten.

Da så de liberale seg om etter en ny koalisjonspartner, Estlands sosialdemokratiske parti. Men i løpet av koalisjonsforhandlingene begynte estisk presse å undersøke aktivitetene til Kallas på 1990-tallet, da denne ledet Estlands Bank. Og midt i disse undersøkelsene valgte EU-kommissæren og statsministerkandidaten forrige uke plutselig frivillig å trekke sitt kandidatur.

Dermed falt fokuset på den unge sosialministeren, også fra det liberale Reformpartiet.

Og Rõivas har vært rask med å videreføre de påbegynte koalisjonsforhandlingene med sosialdemokratene. Rõivas synes å ha funnet tonen med den 40-årige lederen for sosialdemokratene, Sven Mikser, som skal bli hans forsvars- og visestatsminister dersom koalisjonen vinner sitt forventede flertall i den estiske nasjonalforsamlingen.

Vidtrekkende reformer
Den ungdommelige duoen Rõivas og Mikser har allerede blitt enig om å gjennomføre større endringer i estisk politikk, i sterk kontrast til handlingslammelsen under statsminister Ansip de siste årene. Den økonomiske politikken får en mer sosial profil, og uten nasjonalistene fra IRL blir det også rom for en mykere minoritetspolitikk, ifølge koalisjonsavtalen som ble skrevet under i dag.

Den største nyheten i regjeringsprogrammet til den nye koalisjonen var annonseringen av betydelige skattelettelser

Andrefiolin: Sosialdemokratenes Sven Mikser (40) blir trolig Estlands neste forsvarminister

© Sotsiaaldemokraatlik Erakond/Kureren
. Men i motsetning til trenden ellers i Europa, var det arbeidstakerne, og særlig de lavtlønnede, som i størst grad skulle få lavere skatt. Flere andre skatter skulle derimot økes for å dekke kostnadene ved reformene og holde budsjettet i balanse.

I alt planlegger den nye regjeringen nemlig kostnadsøkninger på 2 prosent fra og med neste år, som i hovedsak skal brukes på sosiale tiltak og til de lavtlønnede. Det er snakk om høyere barnetrygd, høyere pensjoner og lønnsøkninger for yrkesgrupper som lærere og politi.

Den påtroppende regjeringen ga også et viktig signal til minoritetene og utlandet i sin nye plattform. De to partiene vil gå inn for styrkede språklige rettigheter for den russiske minoriteten. Signalet er viktig, ikke minst gitt at Kreml senest denne uken uttrykte "bekymring" over hvordan etniske russere behandles i Estland.

Et konkret skritt i denne retningen blir utnevnelsen av en etnisk russer, Jevgeni Ossinovski, til utdanningsminister. Ossinovski er for øvrig kun 28 år, og blir regjeringens yngste statsråd.

En blant mange unge statsledere
Og det er i stor grad den lave alderen i den påtroppende estiske regjeringen som vekker oppsikt, både i Estland og internasjonalt.

Den 34-åringe statsministeren Rõivas er imidlertid ikke ny i politikken. Han har handelsfaglig utdannelse og begynte å jobbe tett opp mot regjeringen, til dels som rådgiver, allerede som 20-åring i 1999. Rõivas har vært estisk sosialminister siden desember 2012.

Selv om Rõivas blir EUs yngste nåværende statsminister, en rolle han tar over fra Italias Matteo Renzi (39), slår han ingen rekorder. Tar vi med Kaukasus, er nemlig Georgias statsminister Irakli Garibasjvili med sine 31 år den yngste i Europa. Og utenfor Europa er verdens yngste statsleder nordkoreanske Kim Jong-un (også 31), som kun var 28 år gammel da han ble "valgt" til å lede landet.

Blant Europas innflytelsesrike politikere er esteren nærmest som veletablert å regne sammenlignet med Østerrikes nye og godtutseende utenriksminister Sebastian Kurz (27). Storbritannias yngste statsminister noensinne var enda yngre: William Pitt d.y. var kun 24 da han ble innsatt i 1783.

Norgesrekorden er det Jens Stoltenberg som står for. Han var 41 da han i år 2000 ble statsminister for første gang.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no