See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Romanias statsminister Victor Ponta presenterte i dag nok en ny regjering
© PSD/Kureren
Politikk - Romania

Romania får ny regjering, den tredje på to år

34-åring med Harvard-utdannelse: Ioana Petrescu blir Romanias nye finansminister

© Ioana Petrescu/Kureren
Kureren, 4. mars 2014
- Romanias statsminister, sosialdemokraten Victor Ponta, vant i dag en tillitserklæring i parlamentet for sin nye koalisjonsregjering. Den nye koalisjonen kom til etter at det liberale partiet forlot regjeringen i forrige uke og skapte politisk krise. Dette er Pontas tredje regjering siden 2012.

"Jeg ønsker at regjeringen starter arbeidet sitt allerede i morgen," sa Ponta etter at han klarte å skaffe seg 346 stemmer i favør og kun 192 imot den nye koalisjonen sin i en felles avstemningen i de to kamrene i parlamentet i Bukarest.

Da det liberale partiet forlot koalisjonsregjeringen, sammen med de konservative og sosialdemokratene, ble Romania kastet ut i nok en regjeringskrise for en uke siden. Bakgrunnen for krisen var først og fremst stridigheter om nye toppstillinger som skulle fordeles, der de liberale mente at deres partimedlemmer ikke ble tilgodesett slik de burde.

En kort stund så det ut som det kunne gå mot nyvalg i Romania. Ringreven Ponta tok imidlertid raskt initiativet til å stable en ny regjering på beina, og sonderte etter mulig støtte fra to andre, mindre politiske partier for å skaffe seg et nytt parlamentarisk flertall.

Og det lyktes han med. Den nye koalisjonen ledes av Pontas sosialdemokratiske PSD, partiet UDMR som representerer den ungarske minoriteten i Romania, et mindre, progressivt parti og det konservative partiet. Regjeringen har i tillegg fått uttalt støtte fra representanter for flere mindre partier.

Ungarernes parti UMDR fikk tildelt to departementer, miljø og kultur. "Vi har merket oss at Romania nå trenger en regjering med stabilitet, som må ta hensyn til landets spesielle situasjon. Vårt bidrag til stabilitet er av avgjørende betydning", sa lederen av UDMR til den rumenske avisen Evenimentul Zilei i dag.

Den nye regjeringen har fått flere unge medlemmer, som rumensk presse i dag biter seg merke i. Dette inkluderer påtroppende finansminister Ioana Petrescu (34), samt tidligere OL-vinner Gabriela Szabo (38), som overtar idrettsdepartementet. Petrescu, som inntil for få år siden studerte ved Harvard, vil nå lede Romanias kompliserte forhandlinger med Pengefondet (IMF).

Rivalene Ponta og Basescu
Det liberale partiet PNL, som inntil forrige uke var en del av den nå avgåtte regjeringen, og det liberaldemokratiske partiet PDL, ledet av Romanias president Traian Basescu, stemte mot Pontas nye kab

Folk på gata i Timisoara, den nest største byen i Romania, er ikke så opptatt av landets politikere

© Rainer Chr Hennig/Kureren
inett. President Basescu og statsminister Ponta er erkerivaler i rumensk politikk, og har tøyd demokratiets spilleregler til det ytterste for å drive den andre ut av sitt politiske verv.

Og valget i det rumenske parlamentet gikk derfor heller ikke for seg uten dramatikk. Bare noen timer før avstemningen, truet president Basescu med å videresende parlamentets avgjørelse til grunnlovsdomstolen, siden han hevdet at statsminister Ponta var forpliktet til å presentere et nytt regjeringsprogram.

Også lederen av det utgående regjeringspartiet PNL, Crin Antonescu, kalte den nye regjeringen "illegitim fra et valg- og politisk synspunkt", men han erkjente til slutt at tillitserklæringen hadde foregått gjennom en lovlig og demokratisk prosess.

I de siste dagene har PNL gjentatt at Ponta nå endelig bør trekke seg, siden han kom til makten gjennom et valg i 2012, der sosialdemokratene skulle gå i koalisjon med de liberale. Men Ponta ser ingen grunn til å trekke seg så lenge han har et parlamentsflertall i ryggen.

Den nye regjeringen, den tredje ledet av Ponta siden 2012, vil fortsatt som ha som sitt største mål å redusere det store budsjettunderskuddet og gjennomføre et privatiseringsprogram som lever opp til kravene fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Romania har blitt lovet statskreditter fra IMF på til sammen fire milliarder euro (over 32 milliarder kroner) dersom landet oppfyller reformkravene.

Romania det nest fattigste landet i EU, etter Bulgaria, og har en minstelønn på kun 180 euro (rundt 1.475 kroner) i måneden. En utbredt korrupsjonskultur blant den politiske eliten og i byråkratiet - som til en stor del ikke har vært skiftet ut siden Ceaucescu-tiden - er blant de største problemene i landet, samt den utbredte svarte økonomien som gjør det umulig for staten å få inn nok penger i statskassen.

Men utsiktene skal, ifølge IMF, være positive, og det forventes at Romanias økonomi kommer til å vokse med i overkant av to prosent i 2014, noe som ikke er verst i EU-sammenheng. Videre IMF-reformer i landet skal kunne åpne for sterkere vekst, håpes det.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no