See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 16.04.2013 - Libanon har nå 1 million syriske flyktninger
» 08.04.2013 - Store forventninger til ny regjering i Libanon











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Libanons nye statsminister Tammam Salam (68) vil få en tøff jobb med å holde sin nye regjering samlet
© Libanons regjering/Kureren
Politikk - Libanon

Ny regjering etter 10 måneders kaos i Libanon

Libanons nye statsminister Tammam Salam (h) og avtroppende president Michel Suleiman (v)

© Libanons regjering/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- Alle partiene har nå samlet seg rundt Tammam Salam som ny statsminister, etter at han i over ti måneder har forsøkt å stable en ny regjering på beina. Krigen i Syria har ført til en nærmest permanent krise i Libanon, som er nær ved å bli dratt med i dragsuget.

I april i fjor så det lyst ut for en ny og handlekraftig regjering i Libanon, etter at den forrige samlingsregjeringen hadde sprukket på grunn av allianser for og mot Assad-regimet i det mektige nabolandet Syria. I april stemte hele 124 av totalt 128 parlamentsmedlemmer for at partiløse Tammam Salam (68) skulle få oppdraget med å danne en ny regjering.

Men de politiske partiene i Libanon, som er strengt oppdelt etter religiøse skillelinjer, klarte i løpet av ti måneder ikke å bli enig om en ny flertallsregjering. Forskjellige partier stilte ultimative krav for å bli med i regjering som gjensidig utelukket hverandre. Av egen kraft klarte libaneserne ikke å bli enige, og det førerløse landet kom faretruende nært en væpnet konflikt.

Det er særlig den militante sjiitiske bevegelsen Hisbollah som er kjerne i konflikten. Hisbollah støtter åpent regimet i Syria, og har også sendt militære styrker for å støtte sin allierte, Syrias president Bashir al Assad. Men Hisbollahs pro-Assad-linje støttes også av Libanons ledende kristne, drusiske og sekulære partier.

Alliansen til den viktigste sunnimuslimske lederen, Saad Hariri, har derimot krevd at Iran-allierte Hisbollah skal utelukkes fra en fremtidig regjering på grunn av sin involvering i borgerkrigen i Syria. Saad er sønnen til tidligere statsminister Rafiq Hariri, som ble drept i et attentat i 2005, angivelig etter ordre fra det syriske regimet.

Og slik har situasjonen vært fastlåst i månedsvis. Samtidig har også den politiske volden i Libanon økt, med en serie selvmordsangrep og bilbombeangrep. Syriske grupper har vist en interesse for å utvide konflikten til nabolandet, der rundt én million flyktninger fra Syria allerede har funnet husrom.

Internasjonalt press
Etter hvert var det kun internasjonalt press som kunne sørge for at de libanesiske politikerne fant en løsning. Det er særlig USA og Frankrike som har presset på for en politisk løsning. Og med tiden har også kontrahentene Iran og Saudi-Arabia innsett viktigheten av et stabilt Libanon og presset på i samme retning.

Det er trolig det saudiske presset på sunnilederen Hariri som har gjort utslaget. Samtidig har Iran bidratt til at Hisbollah har dempet kravene sine.

Men det mest oppsiktsvekkende er kanskje at selv amerikanerne i over et halvt år har presset på Hariri for at han skal akseptere Hisbollahs deltakelse i regjeringen. USA pla

Sunnilederen Saad Hariri har tidligere vært Libanons statsminister (2009-11)

© EU/Kureren
sserte Hisbollah på sin liste over terroristgrupper allerede i 1999. Hisbollah har stort sett blitt finansiert og støttet fra Syrias Assad-regime og fra Iran siden grunnleggelsen i 1985.

Etter det internasjonale presset på særlig Hariri, lyktes det i helgen å komme frem til en kompromissløsning. Partiene ble enige om en såkalt 8-8-8-løsning. Regjeringen til statsminister Salam skal dermed bestå av 24 statsråder. Åtte vil tilhøre partiene som støtter Assad-regimet, åtte til partiene som støtter opprøret i Syria, og åtte til de nøytrale partiene. Dermed ga også Hisbollah opp sitt ultimative krav om et vetoflertall på minst 8+1 statsråder.

Videre ble partiene enige om at statsrådpostene skal rotere mellom de forskjellige partiene, slik at ingen grupper får "gro fast" i noen av ministeriene. Dette bryter også med en tradisjon fra tidligere samlingsregjeringer, der noen grupper nærmest har hatt monopol på enkelte statsrådposter.

Den nye regjeringen skal også ta fatt i å organisere nyvalg til både presidentembetet og parlamentet. Mandatsperioden til president Michel Suleiman løper ut i slutten av mai, og innen da må parlamentet ha valgt en ny statsleder. Men også parlamentet har egentlig gått ut på dato, da det burde vært holdt nyvalg i juni i fjor. Dette må nå organiseres så raskt som mulig.

Svært skjørt samarbeid
Men på tross av den positive meldingen om at så å si alle de libanesiske partiene har gått sammen i en "regjering til forsvar for nasjonale interesser", er man ikke for optimistisk om den politiske fremtiden i Libanon. Det svært skjøre samarbeidet kan nemlig ryke når som helst, og stemningen mellom blokkene er preget av stor mistro.

De første snublesteinene er den regjeringserklæringen som nå må fremforhandles, og der det vil bli vanskelig å unngå tematikken Syria. Så må en ny president velges, og det er på langt nær enighet om en samlende kandidat. Neste problem er valgloven, som partiene ikke har klart å enes om. Den må endres før et valg kan holdes, og valget bør holdes snarest mulig.

Statsminister Salam vil altså få sin fulle hyre med å unngå regjeringskrise og gripe an de viktigste utfordringene. Salam er kjent som en god diplomat, men også for å være lite gjennomslagskraftig. Og ti måneders forhandlinger om en regjeringsdannelse førte altså ikke frem uten utenlandsk press. Tiden vil derfor vise om han er rett mann på posten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no