See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 08.07.2013 - Costa Rica: Homoekteskap godkjent ved en feilChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overrasket historiker: Kandidaten til sentrumspartiet PAC, Luis Guillermo Solís, feirer valgseieren
© PAC/Kureren
Politikk - Costa Rica

Ukjent historiker leder presidentvalget i Costa Rica

Skuffet over dårlig resultat: Johnny Araya, presidentkandidaten til regjeringspartiet PLN

© PLN/Kureren
Kureren, 3. februar 2014
- Costa Rica må holde en ny valgrunde den 6. april mellom kandidaten for det konservative regjeringspartiet, Johnny Araya, og opposisjonens sentrumsorienterte kandidat, Luis Guillermo Solís, en ukjent historiker som overraskende leder etter søndagens valg.

For andre gang i den mellomamerikanske landets historie fikk ingen av kandidatene minst 40 prosent av stemmene, slik det ifølge grunnloven kreves for å vinne valget allerede i første runde.

Etter at 80 prosent av stemmene i søndagens valg er blitt talt opp, er det klart at kandidaten til Partido Acción Ciudadana (PAC), Luis Guillermo Solís, fikk 31 prosent av stemmene. Presidentkandidaten til regjeringspartiet, det konservative Partido Liberación Nacional (PLN), Johnny Araya, fikk kun 21.000 færre stemmer og totalt 30 prosent av stemmene.

For tre måneder siden var Araya, tidligere ordfører i hovedstaden San José, den klare favoritten til å vinne valget. Regjeringspartiet PLN så for seg en enkel valgkamp, og de konservative hadde både finanser og personal til å bygge opp et velsmurt valgkampmaskineri.

Men det ser nå ut til at velgerne har straffet ham på grunn av upopulariteten til den nåværende regjeringen til avtroppende president Laura Chinchilla, slik Araya selv tolket det i dag i uttalelser til den lokale avisen La República.

Venstrekandidaten overraskende utslått
Med den kommende duellen mellom Solís og Araya, er José María Villalta, kandidaten fra det venstreorienterte Frente Amplio, overraskende ute av presidentvalget.

Villalta prøvde å utnytte misnøyen med politikken til den nåværende konservative regjeringen og økte sin oppslutning på meningsmålingene de siste månedene, til bekymring for deler av næringslivet og konservative grupper Costa Rica.

Disse gruppene fryktet at Costa Rica ville komme med på listen over land til "det nye venstre" i Latin-Amerika, som Venezuela og Ecuador. Mange uttalte frykt for at Villalta ville innføre "chavisme" eller "kommunisme" i landet. Høyresidens advarsler mot Villalta synes å ha hatt sin virkning blant mange av de 3,1 millioner kostarikanske velgerne som stemte i går.

Men Villalta selv demonstrerte også en viss usikkerhet i løpet av valgkampen, der det i tillegg kom frem at det var vesentlig

Ute av presidentvalget: José María Villalta var kandidaten til det venstreorienterte Frente Amplio

© Frente Amplio/Kureren
e uoverensstemmelser mellom ham og andre ledere i partiet Frente Amplio. Til slutt oppnådde Villalta kun 17 prosent av stemmene, langt mindre enn forventet og enn på målingene.

Misnøye med de konservative
Med et relativt likt resultat mellom de to kandidatene som går videre til neste valgrunde, står det meste åpent. Men Luis Guillermo Solís fra det politiske sentrum synes å ha en viss fordel. Han står nærmest venstresidens velgere, og han kan dra veksler på den store misnøyen med dagens konservative regjering.

Solís er en slags ikke-politiker som har aldri før vært kandidat i et politisk valg. Han har kun hatt lave stillinger i regjeringspartiet PLN, der han var aktiv frem til for åtte år siden, til han vekslet til sentrumspartiet PAC. Og for kort tid siden var han en fullstendig ukjent politiker for folk flest. Ved starten av kampanjen hadde bare én av seks innbyggere hørt om ham.

I tillegg til dårlige prognoser på meningsmålingene de siste månedene, hadde Solís ikke store finansielle midler for å finansiere en stor valgkamp. Men han brukte valgdebattene til å bli raskt kjent og presenterte seg som et moderat alternativ, noe som tydeligvis slo an blant velgerne.

Nå, derimot, satser Solís på å bygge nye politiske allianser slik at han kan konkurrere mot det store maskineriet rundt PLNs valgkampanje i neste valgrunde, kunngjorde han til tilhengerne etter at valgresultatet ble kjent.

Fredelig demokrati
Presidentvalget i Costa Rica ble, som vanlig, avholdt i fred, ro og demokratiske former over hele landet. Det ble fulgt av over 100 internasjonale observatører.

Costa Rica har en befolkning på over 4,8 millioner innbyggere, ifølge folketellingen fra 2012, og landet regnes som et av de mest utviklede på det amerikanske kontinentet. I den siste Indeksen for menneskelig utvikling for 2013, som lages av FNs utviklingsprogram (UNDP), ligger Costa Rica på 62. plass i en rangering av 187 land, langt foran alle sine mellomamerikanske naboer.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no