See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 18.12.2013 - Sør-Sudan står på randen av borgerkrig
» 16.12.2013 - Angivelig kuppforsøk i Sør-Sudan
» 10.07.2013 - Staten Sør-Sudan feirer sin toårsdag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fredsforhandlingene mellom partene i borgerkrigen i Sør-Sudan har vart i flere uker
© IGAD/Kureren
Politikk - Sør-Sudan

Fredsavtale for Sør-Sudan i havn

Stridige tidligere våpenbrødre: Sør-Sudans president Salva Kiir (h) og hans tidligere visepresident Riek Machar (v)

© UNMISS/Kureren
Kureren, 23. januar 2014
- Opprørerne og regjeringen i Sør-Sudan er i ferd med å underskrive en fredsavtale som kan avslutte flere uker med krigshandlinger. Selv om avtalen er ferdig, nekter partene å opplyse om innholdet i den, noe som øker frykten for at den innebærer en fordeling av landets oljerikdommer.

Det er den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD, som har stått for fredsforhandlingene, som i dag har kunngjort at man nå forbereder en seremoni for underskrivelsen av avtalen. IGAD snakker om "en avtale som vil avslutte krigshandlingene."

Organisasjonen legger til at de to partene også vil skrive under på en avtale om det betente spørsmålet om de politiske fangene som holdes av myndighetene i Sør-Sudan. Dette dreier seg først og fremst om 11 politiske ledere som antas å ha støttet opprøret mot president Salva Kiir.

IGAD har i ukevis vært vert for fredsforhandlingene mellom representanter fra Sør-Sudans president Kiir og fra opprørsbevegelsen. Forhandlingene har vært holdt i Addis Ababa, hovedstaden i nabolandet Etiopia.

Utover at spørsmålet om de politiske fangene skal være løst, har verken IGAD eller partene i dag villet kommentere noe av innholdet og betingelsene i fredsavtalen. Det mest betente punktet i de siste dagene skal imidlertid ha vært spørsmålet om de politiske fangene, og president Kiir har så langt insistert på at rettssystemet i Sør-Sudan måtte få gjøre jobben sin. IGAD-kilder har derimot indikert at, i enkelte tilfeller kan fred være viktigere enn rettsstatlighet.

Konflikt om ressurser?
Men mens den offentlige debatten har fokusert på de politiske fangene i hovedstaden Juba, har det vært mange spekulasjoner om både konflikten og fredsforhandlingene i realiteten har handlet mest om kontrollen over de store naturressursene i lutfattige Sør-Sudan. Også krigshandlingene har vært konsentrert omkring de oljerike distriktene nord i landet.

Derfor uttrykkes det nå frykt for at den hemmeligstemplede fredsavtalen kan inneholde en makt- og ressursfordeling mellom støttespillerne til president Kiir og tidligere visepresident og opprørsleder Riek Machar. Machar har selv sin maktbase i sin hjemlige delstat Unity, et viktig sentrum for oljeproduksjon i Sør-Sudan.

Krisen i Sør-Sudan begynte i og med en skuddutveksling mellom tilhengere av Kiir og Machar i den sørsudanske hærens hovedkvarter i hovedstaden Juba. President Kiir beskyldte straks Kiir, som ble sparket som visepresident i juli i fjor, for å organisere et militærkupp. Machar og hans støttespillere har benektet dette.

Men allerede før skuddene falt i Juba hadde grupperingene rundt Machar og Kiir havnet i en dypere og dypere politisk maktkamp. Machar og flere høytstående medlemmer i regjeringspartiet beskyldte presidenten for å bruke

Ny knute på tråden: Sør-Sudans president Salva Kiir og FNs generalsekretær Ban Ki-moon i desember 2013

© Paulo Filgueiras/UN Photo/Kureren
diktatoriske virkemidler. Machar blir derimot beskyldt for å være svært maktkåt og å følge sine private interesser fremfor landets interesser.

FN dras inn i konflikten
Mens konflikten mellom Kiir og Machar nå synes å finne sin løsning, seiler det nå opp en ny konflikt mellom regjeringen i Sør-Sudan og FN, der særlig FNs høyeste representant i landet, Norges tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF), møtes av massiv kritikk.

Regjeringen og president Kiir beskylder nå FN og FN-styrkene i Sør-Sudan for å opptre arrogant og som "en stat i staten". Det er særlig én hendelse som har satt sinnene i kok. Da Sør-Sudans informasjonsminister besøkte den nylig gjenerobrede byen Bor, ble han nektet å komme inn i FN-leiren i byen fordi han hadde med seg to væpnede sikkerhetsvakter. Nå forlanger Sør-Sudan en uforbeholden unnskyldning fra FN.

Samtidig har man bitt seg merke i en internasjonal debatt om Sør-Sudan kanskje burde settes under FN-forvaltning til landet er "modent nok" til å administrere seg selv. Dette har provosert rasende og til dels anti-vestlige uttalelser blant flere toppolitikere i landet, der noen hevder at Vesten kun er ute etter å "stjele" oljeressursene i Sør-Sudan.

Begge debattene har ledet til økt mistillit mot FN og Vesten, som i sørsudanske øyne ikke anerkjenner Sør-Sudans hardt tilkjempede suverenitet. Mange føler seg utsatt for en grov arroganse fra FNs side.

Det har vært demonstrasjoner mot FN i Juba i de siste dagene, med særlig krav om at Frafjord Johnson må byttes ut som FN-representant i landet. Irritasjonen mot FNs angivelige selvtilfredshet kommer på et tidspunkt der verdensorganisasjonen gjør en viktig jobb for å forsvare sivile i landet.

Mer enn 70.000 sivile har søkt ly på de åtte FN-basene i Sør-Sudan etter at kampene brøt løs midt i desember. Alene på FN-basen i Malakal, en by i det oljeproduserende området der det har pågått heftige kamper, skal det være 22.000 internt fordrevne som søker ly. FN har garantert for sikkerheten for alle sivile som er i FN-leirene.

Tidligere denne uken opplyste FNs menneskerettsbyrå at "tusenvis" av mennesker har blitt drept siden konflikten brøt ut. Samtidig opplyser FNs kontor for humanitære saker (OCHA) i sin siste rapport at 494.000 mennesker nå er internt fordrevne i Sør-Sudan. I tillegg har 86.100 flyktet til nabolandene.

Deler av denne artikkelen er levert av VoA.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no