See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 23.01.2014 - Fredsavtale for Sør-Sudan i havn
» 16.12.2013 - Angivelig kuppforsøk i Sør-Sudan
» 10.07.2013 - Staten Sør-Sudan feirer sin toårsdag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stridige tidligere våpenbrødre: Sør-Sudan president Salva Kiir (h) og hans tidligere visepresident Riek Machar (v)
© UNMISS/Kureren
Politikk - Sør-Sudan

Sør-Sudan står på randen av borgerkrig

Sør-Sudans president Salva Kiir har i de siste dagene kun vist seg i militær uniform

© Stein Ove Korneliussen/GNU/Kureren
Kureren, 18. desember 2013
- Flere hundre er allerede drept i kampene som er brutt ut i Sør-Sudan på grunn av rivaliseringen mellom president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar. Nå fryktes det at dette kan lede til borgerkrig mellom folkegruppene dinkaer og nuere.

De fleste ambassadene i Sør-Sudans hovedstad Juba, inkludert den norske, har evakuert ikke-essensielt personal i frykt for at den store voldseksplosjonen fortsatt står for døren. Fra hele verden kommer det advarsler om ikke å eskalere konflikten, og til og med om at det hele kan ende i folkemord.

Men konflikten i Sør-Sudan er fortsatt håndterbar og har ikke i vesentlig grad spredd seg utenfor hovedstaden. Spesielt president Kiir, som selv er dinka, og regjeringsmedlemmer fra nuerfolket har i går og i dag gått aktivt ut og understreket at dette på ingen måte er en konflikt mellom dinkaer og nuere. Begge disse folkegruppene, som er de største i Sør-Sudan, bor lengre nord i landet, og der er det fortsatt rolig.

Mens president Kiir insisterer på å tone ned den etniske dimensjonen i konflikten, har hans hovedmotstander, eksvisepresident Machar, i dag beskyldt presidenten for "å nøre opp under etnisk vold." Machar advarte mot å spille de to folkegruppene ut mot hverandre og hevder at han forfølges fordi han er nuer.

Det er i det hele tatt uklart hva som utløste kampene i Juba, hvem som trekker i trådene og hvorfor kamphandlingene fortsetter. President Kiir har siden mandag morgen hevdet at han har vært utsatt for et kuppforsøk, og at det er Machar og hans tilhengere som står bak. Men, som Kureren.no meldte allerede på mandag, er det liten grunn til å tro at det faktisk dreier seg om et kuppforsøk, i hvert fall ikke et planlagt kuppforsøk.

Flere og flere kilder kan nå bekrefte at det hele startet med spenninger innad i regjeringshæren, som er sammensatt av tidligere delvis rivaliserende geriljagrupper etter etniske skillelinjer. Machar ledet en av disse gruppene under den lange sørsudanske frigjøringskrigen. Og natt til mandag tok noen soldater fra Machars tidligere gruppe til våpen mot kollegaer som støtter president Kiir.

Det hele synes som en ikke-planlagt skuddveksling som kom ut av kontroll og spredde seg fra en kaserne til en annen. Den store mistilliten som har bygd seg opp mellom Kiir og Machar har ført til en stadig mer spent politisk situasjon i Sør-Sudan siden Machar ble sparket som visepresident i juli. Med dette har også de forskjellige grupperingene i regjeringshæren blitt mer nervøse og forventet at andre grupperinger når som helst kunne angripe.

Den fatale skytingen kom etter at det i helgen også toppet seg den interne konflikten i det hittil enhetlige regjeringspartiet SPLM, som har hatt makten siden Sør-Sudan ble uavhengig i 2011. En større gruppe innad i SPLM, ledet av Machar, har økt kritikken av Kiir i hele år og omtaler presid

Sivile søker beskyttelse hos FN-strykene mot voldsbølgen i Juba

© UNMISS/Rolla Hinedi/Kureren
enten konsekvent som "diktatorisk", og i helgen prøvde Kiir å utelukke disse kritikerne fra et SPLM-møte.

Kiir insisterer på kuppforsøk
Men på tross av at det synes stadig klarere at episoden natt til mandag ikke dreide seg om et reelt kuppforsøk, insisterer president Kiir fortsatt på at det var nettopp dette som skjedde. På tirsdag annonserte Kiirs regjering at ti personer var blitt arrestert "i forbindelse med det feilslåtte kuppforsøket." Dette viste seg å dreie seg om medlemmer av den interne opposisjonen i SPLM som er på linje med Machar, inkludert flere tidligere ministere som fikk sparken sammen med Machar i juli.

Videre het det i meldingen fra regjeringen at "fem medlemmer [av gruppen bak kuppforsøket], inkludert lederen, Dr Riek Machar, fortsatt er på frifot." Erklæringen la til at "disse vil bli arrestert," men understreket at kun én av dem som nå er i varetekt tilhører nuerfolket.

Machar har midlertidig gått under jorden, men skal etter eget utsagn befinne seg i Sør-Sudan. I et intervju med britiske BBC insisterte Machar i dag på at det aldri hadde dreid seg om et kuppforsøk, men at president Kiir hadde "misbrukt" en uheldig episode til å renske opp blant tilhengerne hans og den interne opposisjonen i SPLM. Selv hadde han klart å rømme i siste liten.

Ifølge Machar krever den uformelle opposisjonen nå at president Kiir går av for at situasjonen ikke skal eskalere enda mer. Men Machar avslo en invitasjon fra president Kiir om samtaler for å løse opp i situasjonen.

Den politiske situasjonen i Sør-Sudan er dermed for øyeblikket fastlåst. Samtidig går kampene stadig videre mellom forkjellige enheter og grupper i den løst sammensatte regjeringshæren. Og hæren kan nå være i ferd med å løse seg fullstendig opp etter etniske skillelinjer, fryktes det.

Minst 500 personer skal allerede være drept i kampene, melder FN-kilder i Juba. I tillegg har titusener av sivile allerede flyktet fra hjemmene sine fordi de frykter angrep på sin folkegruppe. Mange frykter at det sirkulerer planer for et folkemord, selv om det er lite som tyder på dette. Over 10.000 sivile har allerede søkt tilflukt i de to FN-basene i Juba, der de gis beskyttelse av FN-troppene.

Og mens de fleste ambassadene og hjelpeorganisasjonene evakuerer personal fra Sør-Sudan i frykt for en større katastrofe, kommer det også oppfordringer fra hele verden om tilbakeholdenhet. Også utenriksminister Børge Brende (H) ba i dag president Kiir om å ta ansvar og "avstå fra våpenbruk". UD planlegger å sende en delegasjon til Juba om kort tid for å komme med innspill til hvordan krisen kan løses før det er for sent.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no