See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 25.02.2014 - Derfor nytter det å kutte bistanden til Uganda
» 24.02.2014 - Uganda fengsler likevel homofile etter "svensk rapport"
» 28.10.2013 - To tonn elfenbein beslaglagt i Uganda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ombestemte seg om homolov: Ugandas president Yoweri Museveni
© World Bank/Kureren
Samfunn - Uganda

Ugandas president blokkerer homofob lov

Det har vært protester i blant annet London i solidaritet med Ugandas homofile miljø

© Kaytee Riek/GNU/Kureren
Kureren, 17. januar 2014
- Mot alle forventinger nektet Ugandas president Yoweri Museveni å godkjenne en kontroversielt lov som ville kastet landets homofile i fengsel. Ifølge Museveni hadde parlamentet vedtatt loven uten at det var nok representanter til stede, og fengselsstraffer var ikke veien å gå.

Den 20. desember vedtok Ugandas parlament en anti-homofili lov som forsterker diskrimineringen av de seksuelle minoritetene i landet. Senere ble den sendt til presidenten for å få hans underskrift. Presidenten velger selv om han vil signere en lov eller ikke, eller han kan be parlamentet om å revurdere en lov innen 30 dager.

En strengere lov mot homofili ble lagt frem for landets parlament allerede i 2009. Den foreslåtte dødsstraffen mot homofile i det opprinnelige lovutkastes ble etter hvert erstattet med livsvarig fengsel. Samtidig skulle det også bli en forbrytelse å ikke rapportere om homofile til politiet.

Ugandas president har tidligere forsvart lovutkastet og kommet med svært homofiendtlige uttalelser. Museveni overrasket derfor i dag mange da han nektet å skrive under på loven.

President Museveni kritiserte derimot parlamentets president Rebecca Kadaga for å ha godkjent den kontroversielle loven uten at grunnlovens bestemmelser om antall tilstedeværende representanter ble fulgt. I samme uttalelse beskriver presidenten homofile som "unormale" mennesker, men også at de kan bli "reddet".

I et åtte siders brev til parlamentet, skrevet den 28. desember 2013, sier presidenten at han ble tvunget til å avslå lovforslaget, som "en liten gruppe av våre varamedlemmer, ledet av Kadaga" hadde lagt frem. Museveni påpeker videre at han tidligere hadde rådet parlamentet om å ikke jobbe videre med lovforslaget inntil regjeringen hadde fått drøftet det mer grundig.

"Hvordan kan en lov blitt vedtatt uten et minimum representanter til stede i parlamentet? Hva slags parlament er dette? Hvordan kan parlamentet gå på tvers av grunnloven gjentatte ganger?" spør president Museveni i brevet, som den uavhengige ugandiske avisen The Monitor publiserer i dag.

"Ikke normale"
Presidenten hevder videre at en homoseksuell er et menneske som ikke er "normalt", fordi normale mennesker ble skapt for å bli tiltrukket av det motsatte kjønn, slik at de kan formere seg og videreføre den menneskelige rasen.

Og, ifølge Museveni, er "hovedspørsmålet i diskusjonen rundt homofili hva vi gjør med en unormal person. Skal vi drepe ham? Skal vi fengsle ham? Eller skal vi la ham leve i frihet?"

Museveni mener videre at homoseksualitet er en "unormal tilstand" som kan kureres, og han understreker at han ikke er enig med holdningen i vestlige land om at homofili er en "alternativ seksuell orientering." "Du kan ikke kalle en abnormitet en alternativ orientering. Det kan derimot være at vestlige samfunn har generert mange unormale mennesker," skriver Museveni.

På tross av sin fortsatte motstand mot å akseptere homofili som "normalt", har president Museveni imidlertid beveget seg iøynefallende langt i brevet til det ugandiske parlamentet. Det kan synes som om den ugandiske presidenten ikke lenger ønsker noen straffereaksjoner mot homofile, noe som er nye toner i konservative Uganda.

Internasjonalt press
Museveni har da også i årevis vært under sterkt internasjonalt press. Internasjonalt har det kontroversielle lovforslaget provosert et utall reaksjoner. USAs president Barack Obama har tidligere beskrevet det som "motbydelig", mens vinneren av Nobels Fredspris, biskop Desmond Tutu fra Sør-Afrika, har sammenlignet forslaget med apartheid.

Uganda er en nær alliert av USA, som har sterke militære bånd til det østafrikanske landet. Og mye tider på at Uganda kunne mistet deler av bistanden fra USA, så vel som fra mange europeiske land. Også fra Europa og Norge har man advart Musevenis regjering sterkt mot å godkjenne den repressive loven.

Selv fra FN-hold har man bedt parlamentarikere i Uganda om å ikke vedta loven, som ville satt all homoseksuell praksis i landet under streng straff. President Museveni har til stadighet måttet svare for seg i saken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no