See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får kanskje stille til valg: Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi
© UKs Cabinet Office/Kureren
Politikk - Burma

Burma åpner for at Aung San Suu Kyi kan lede landet

Fortsetter med demokratireformer: Burmas president Thein Sein

© IRRI/Kureren
Kureren, 2. januar 2014
- Burmas president Thein Sein ga i dag sin støtte til å endre landets grunnlov, som ble utarbeidet av militærjuntaen i landet. I en overraskende uttalelse støtter Sein endringer som vil tillate at fredsprisvinner og opposisjonsleder Aung San Suu Kyi kan bli valgt som Burmas statsleder.

Thein Sein, en reformorientert general og tidligere leder i militærjuntaen som styrte Burma i 49 år, sa i dag at han støtter endringer i grunnloven som ville "fremme den nasjonale forsoningen". Sein understreket at han ikke støtter lover som hindrer noen i å bli president.

"Jeg ønsker ikke begrensninger i retten til noen borger til å bli landets leder," sa Sein i dag under sin månedlige tv-tale til landet, ifølge regjeringsavisen The New Light of Myanmar.

Presidentens kommentarer vil trolig bli godt mottatt fra Suu Kyi, som i de siste månedene har uttrykt et ønske om å bli Burmas neste president. Slik situasjonen er nå, kan Suu Kyi ikke bli valgt som landets leder fordi hennes to barn er britiske statsborgere.

Men Suu Kyis parti, National League for Democracy (NLD), var mer nøkternt. Partiledelsen bekreftet i dag i en pressemelding at partiet har fått med seg Seins uttalelser, men at det "ikke har noen kommentar til dette" på det nåværende tidspunktet. Opposisjonen har tidligere uttrykt sin skuffelse over at demokratiseringen går for sakte og at ikke alle løftene fra Sein er blitt fulgt opp.

Likevel har president Sein gjentatte ganger overrasket en hel verden med en rekke reformer som var utenkelige under den totalitære militærjuntaen. Dette inkluderer liberaliseringen av den økonomiske politikken, som tidligere var fullstendig i juntaens hånd, legaliseringen av protester samt den formelle avskaffelsen av sensur i landet. Presidentens ønske om en grunnlovsendring føyer seg inn i rekken av slike overraskende utspill.

Nyttårsamnesti
Ett av de mest overraskende tiltakene kom en dag før nyttårsaften, da Sein ga ordre om et omfattende amnesti som skulle frigi alle de politiske fangene i Burma innen årets slutt. Amnestiet var en oppfølging av et løfte president Sein hadde gitt tidligere, om å løslate alle opposisjonelle før årsskiftet 2013.

Det er imidlertid uklart hvor mange innsatte som ble omfattet av nyttårsamnestiet, som kun ble gitt til "politiske fanger" slik regjeringen definerer dem. Menneskerettighetsaktivister i Burma anslår at det dreide seg om rundt 40 politiske fanger som ble sluppet ut av fengsel.

Med frigjøringen av alle de politiske fangene setter president Sein sluttstrek for en prosess som ble påbegynt i 2011, og som har omfattet flere amnestier og løslatelser av samvittighetsfanger.

Ifølge David Scott Mathieson fra menneskerettsgruppen Human Rights Watch er nyttårsamnestiet den første gangen at regjeringen løslater politiske fanger uten at dette står i sammenheng med et diplomatisk fremstøt. Derimot skjedde denne løslatelsen i samarbeid med menneskerettsgrupper og en organisasjon for tidligere politiske fanger. "Dette er et tegn på økt samarbeid mellom regjeringen og sivilsamfunnet," roser Mathieson.

Valg i 2015
Dermed er et av de viktigste kravene til menneskerettsgruppene og opposisjonspolitikerne nå oppfylt. Men likevel er det fortsatt ikke et demokratisk styre i Burma, og det er først til neste år at det skal holdes valg. Forberedelsene til valget, samt prosesser for at det skal gå fritt og rettferdig for seg, er enda ikke kommet langt.

En grunnlovsendring vil være nødvendig for at landets mest prominente opposisjonspolitiker, fredsprisvinner Suu Kyi, får delta ved valget, noe også Burmas internasjonale partnere vil kreve. Dessuten må en ny valglov på plass.

President Sein (68) selv, har ennå ikke avgjort om han vil trekke seg fra politikken etter de nasjonale valgene i 2015, eller om han vil søke folket tillit for en ny periode. Sein anses som den eneste troverdige kandidaten fra det gamle regimet som kunne hatt muligheter til å bli valgt fremfor Suu Kyi i et fritt og rettferdig valg.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no