See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 12.04.2013 - 70.000 maliske flyktninger strandet i Mauritanias ørken











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det islamistiske partiet Tewassoul under valgkampen i Toujounine, Mauritania, i november 2013
© Tewassoul/Kureren
Politikk - Mauritania

Islamister søker makt i Mauritania

Autoritær leder: Mauritanias president Muhammed Ould Abdel Aziz

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 26. november 2013
- Mauritania er midt i prosessen med parlaments- og lokalvalg, som blir boikottet av deler av opposisjonen. Det er størst interesse for hvor godt islamistene kommer til å gjøre det i valget. Det er første gang islamistene deltar åpent i et valg i Mauritania.

Første runde i parlamentsvalget i den vestafrikanske ørkenstaten Mauritania ble holdt på lørdag. Valget gikk for seg uten videre dramatikk i hele landet, og prosessen ble godt dokumentert av et stort antall internasjonale valgobservatører.

Om lag 1,2 millioner velgere ble bedt om å velge de 146 medlemmene av parlamentet, sammen med 218 kommunestyrer over hele landet. Og ifølge planen skal det avholdes en valgrunde nummer to den 7. desember i de valgkretsene der det ikke ble en klar vinner på lørdag.

Ifølge en pressemelding fra Mauritanias uavhengige nasjonale valgkommisjon (CENI) har totalt 74 politiske partier deltatt i valget. I tillegg ble valget boikottet av 10 av de såkalte "radikale" opposisjonspartiene, samlet i Coordination de l'opposition démocratique (COD), som fordømte valget på grunn av "manglende garantier om valgfrihet".

CENI minner om at valgkommisjon i de siste månedene hadde lyktes med å oppnå noe mange ikke hadde tiltrodd dem: å etablere et pålitelig manntall og samtidig organisere både valgkampen og valget. Også flere av de internasjonale valgobservatørene roser nå CENIs forberedelser til valget.

Men "det store oppmøtet" kan forsinke prosessen med opptelling av stemmer. Ifølge de første tallene fra CENI var valgdeltakelsen på godt over 50 prosent. På lørdag kveld snakket regjeringskilder om en deltakelse på over 60 prosent på statlig fjernsyn, selv om dette ikke er blitt bekreftet ennå.

I alle fall forventes det nå at de endelige resultatene fra første runde "kan være tilgjengelige midt i uken", ifølge CENI. Og ifølge de første valgresultatene er det ikke noe politisk parti som har allerede fått et betydelig overtak på de andre partiene.

Islamistenes debut
De første valgdagsmålingene viste at regjeringspartiet Union pour la république (UPR) og det islamistiske partiet Tewassoul er blant favorittene. Sistnevnte gruppe deltar for første gang i et valg i Mauritania, og det er en stor interesse for hvor mye støtte islamistene vil få fra velgerne i det dypt religiøse og tradisjonsrike landet.

Tewassouls partileder Jemil Ould Mansour har ved flere anledninger i de siste ukene kritisert at regjeringspartiet UPR har misbrukt de statlige mediene i sin favør i løpet av valgkampen. I Mauritania er de største mediene statseide, mens den frie pressen spiller en mindre rolle. Tewassoul presenterte seg i valgkampen som partiet som vil "kjempe mot diktaturet til den nåværende presidenten."

I mellomtiden har regjeringspartiet kritisert islamistene for å være "en kopi" av det egyptiske muslimske brorskapet, som kun ønsker å "kapre den islamske religionen, selv om den tilhører oss alle."

I tillegg til islamistene er det også to opposisjonspartier som sies å ha gode sjanser til å sikre seg et stort antall stemmer, men som tildels samarbeider med den sittende regjeringen. Disse to er Alliance populaire progressiste (APP), ledet av Messoud Ould Boulkheir, som var kandidat i presidentvalget i 2003 og El-Wiam, som ledes av støttespillere til Mauritanias tidligere diktator Maaouya Ould Taya.

Kamp mellom militære og demokrater
Ould Taya hersket nærmest enerådende i Mauritania mellom 1984 og 2005, da han ble fjernet i et kupp. De militære kuppmakerne fra 2005 etablerte et enestående mønsterdemokrati i det tynt befolkede ørkenlandet i Vest-Afrika med en arabiskdominert befolkning. Med en ny og svært demokratisk grunnlov og en totalt fri presse, ble det holdt parlamentsvalg i 2006 og overgangen til sivilt styre ble fullført med presidentvalget i 2007.

Men dessverre kuppet mer konservative krefter i militæret igjen i august 2008 og gjeninnførte et autoritært styre som under Ould Taya. Kuppgeneral Muhammed Ould Abdel Aziz lot seg velge til president i 2009 på tross av internasjonale protester, og han har siden den gang dominert mauritansk politikk.

Dette er det første parlaments- og kommunevalget som blir holdt i Mauritania siden det demokratiske valget i 2006, to år før kuppet til Ould Abdel Aziz. Mens politiske partier av de fleste kulører er tillatt i Mauritania, og også gis et relativt stort spillerom, har valgene siden kuppet i 2008 likevel favorisert støttespillerne til president Ould Abdel Aziz.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no