See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ikke lenger presidentkandidat i Tadsjikistan: Oinihol Bobonazarova
© Nahzat/Kureren
Politikk - Tadsjikistan

Opposisjonen eliminert før valget i Tadsjikistan

Blir valgt til landets leder for syv nye år: Tadsjikistans president Emomali Rahmon

© Russlands presidentembete/Kureren
Kureren, 1. november 2013
- Den tidligere sovjetrepublikken Tadsjikistan i Sentral-Asia, med grenser både mot Kina og Afghanistan, avholder presidentvalg på onsdag. Men den eneste ekte opposisjonskandidaten, og den første kvinnelige kandidaten i landet, så seg tvunget til å trekke seg.

Regjeringen i Tadsjikistan har gjort hva den kan for å begrense valgmulighetene til tadsjikiske velgere. Innen fristen den 21. oktober var det seks offisielle presidentkandidater, inkludert president Emomali Rahmon, som hadde registrert seg.

Men alle disse kandidatene støtter regimet til president Rahmon. Rahmon, som har sittet ved makten siden 1992, søker nå velgernes "tillit" for en fjerde periode i presidentpalasset i hovedstaden Dusjanbe.

I september ble Oinihol Bobonazarova, en velkjent menneskerettsaktivist, utnevnt til den felles presidentkandidaten til landets to viktigste legale opposisjonspartier. Hun skulle representere både Det sosialdemokratiske partiet og Partiet for islamsk renessanse i Tadsjikistan (Nahzat).

Men ifølge Bobonazarova ble hun aldri gitt noen reell sjanse til å konkurrere ved valget. Myndighetene blandet seg inn i valgkampanjen hennes, truet henne og anholdt ved flere anledninger valgkamplederne hennes ute i regionene. Potensielle velgere ble truet med uspesifiserte "problemer" dersom de støttet henne, og tre av kandidatens nære slektninger ble truet med at de kunne miste jobben. Ingen statlige medier, verken radio, tv eller aviser, dekket valgkampanjen hennes.

Bobonazarova trakk derfor den eneste logiske konklusjonen. Den 11. oktober sa hun fra seg sitt utsiktsløse kandidatur fordi det satte menneskeliv i fare. Dermed har den reelle opposisjonen i Tadsjikistan ikke noen kandidat ved onsdagens presidentvalg.

Det er særlig Partiet for islamsk renessanse i Tadsjikistan som har vært en torn i øyet for myndighetene i Dusjanbe. Partiet har blitt sterkt forfulgt det siste året. I april ble fro eksempel Mahmadali Hayit, nestleder i partiet, angrepet av uidentifiserte overfallsmenn utenfor sitt hjem i Dusjanbe, bare noen dager før partiet skulle feire sitt 40-årsjubileum. Ingen mistenkte for angrepet hittil blitt identifisert.

Men president Rahmon har også tatt flere skritt for å sikre gjenvalget. I motsetning til tidligere indikasjoner, har myndighetene ikke lagt til rette for at de mange tadsjikerne som bor i utlandet, og som er en uberegnelig velgermasse, får stemme ved presidentvalget. Utenlandstadsjikerne, 1,2 millioner av dem jobber i Russland, utgjør om lag en fjerdedel av velgerne i landet.

"En formærmelse mot

Mahmadali Hayit, nestleder i partiet Nahzat, ble angrepet i april 2013

© HRW/Kureren
demokratiet"

Det er ikke bare tadsjikiske opposisjonspolitikere som klager over umulige kår før presidentvalget. "Tadsjikiske myndigheter har ignorert alle forutsetninger for et fritt valg," kritiserer også den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW).

"I stedet for å sikre at velgerne var i stand til å høre fra alle partier, har den tadsjikiske regjeringen rettet skytset mot opposisjonspolitikere," sier Hugh Williamson fra HRW. "Rettsforfølging, pisking, og å isolere opposisjonsledere fra omverden er en fornærmelse mot ideen om rettferdige valg. Og for at et valg skal være fritt og rettferdig, må velgerne ha et reelt valg," legger han til.

I løpet av det siste året har tadsjikiske myndigheter forsterket kampen mot opposisjonelle partier og aktivister, fengslet eller brakt til taushet flere partilederne og trappet opp innsatsen for å få fengslet og utlevert politiske motstandere fra utlandet, oppsummerer HRW.

Regjeringen har også begrenset pressefriheten ytterligere. Statlige medier fortsetter en ukritisk hylling av president Rahmon og omtaler ikke opposisjonskreftene overhodet. "Det finnes ingen uavhengige tv-stasjoner i Tadsjikistan. Den tadsjikiske regjeringens handlinger undergraver organisasjonsfriheten og ytringsfriheten og setter spørsmålstegn ved dens engasjement for å sikre frie og rettferdige valg," sier Williamson.

Også Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som har valgobservatører i Tadsjikistan, beklager forløpet for valgkampen. OSSEs midlertidige rapport om valget påpeker at Rahmon er den eneste kandidaten som får "en bred og positiv dekning" i nasjonale media. "Det er ingen synlig valgkamp for de andre kandidatene så langt," la OSSE-rapporten fra forrige uke til.

Både EU og USA har i de siste ukene oppfordret tadsjikiske myndigheter til å skape et klima for frie og rettferdige valg og å verne sterkere om menneskerettene i landet før og under valget. Under et besøk i Brussel i april i år lovte president Rahmon at han personlig ville sørge for at valget den 6. november skulle foregå på en "fri, åpen og demokratisk måte."

Men det har opposisjonen sett lite til. Rahmon vil på onsdag få en overveldende velgerstøtte for syv nye år i presidentembetet, uten noen form for reell konkurranse.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no