See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 20.11.2013 - EØS-døren stenges for Andorra, Monaco, San Marino
» 18.10.2013 - Folkeavstemning om EU-medlemskap i San Marino











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


På søndag holdt San Marino folkeavstemning om EU-medlemskapsforhandlinger
© Comitato Promotore/Kureren
Politikk - San Marino

San Marino sier "ja" til EU, men ikke høyt nok

Dagens forside av den lokale avisen La Tribuna Sammarinese

© Faksimile/Kureren
Kureren, 21. oktober 2013
- På søndag holdt San Marino en folkeavstemning om det lille landet skal søke EU-medlemskap. Midt i den store politiske splittelsen mellom politikerne har litt over 50 prosent sagt ja. Men den lave valgdeltakelsen gjør at resultatet ikke er juridisk bindende.

I søndagens folkeavstemning fikk Ja-siden et knapt flertall på 50,26 prosent av stemmene. Nei-siden fikk derimot 49,72 prosent av stemmene. Men det var kun 6.733 personer som stemte for å forhandle om EU-medlemskap, mens 6.657 stemte mot.

Heller ikke valgdeltakelsen var stor. Bare 14.446 av de 33.303 registrerte velgere i lilleputtstaten avga sin stemme. Det tilsvarer kun 43,38 prosent.

Ifølge den lokale avisen La Tribuna Sammarinese betyr dette resultatet at ja-siden kun fikk 20,22 prosent av stemmene av dem som er registrert i manntallet. Og for at resultatet skal være gyldig, var det nødvendig at minst 32 prosent av de registrerte velgerne hadde stemt på en av de to svarmulighetene.

Derfor henger nå forhandlingene om et mulig EU-medlemskap for San Marino i luften. Også koalisjonspartiene i regjeringen i den lille republikken er nemlig delt i synet på EU-tilknytningen. Selve resultatet er dermed heller ikke en stor overraskelse, og den avspeiler splittelsen mellom de politiske partiene i San Marino.

I opposisjonen var de fleste partiene i favør av et EU-medlemskap, blant annet sosialistene og venstrepartiet. Men det var også politiske sentrumsgrupperinger i opposisjonen som ba innbyggerne om å stemme nei.

Men også i koalisjonsregjeringen i San Marino var det uenighet. Mens sosialdemokratene er for EU, er et sentrumsparti sterkt i mot EU. Det tredje partiet i regjeringen, som er landets største parti, Partito Democratico Cristiano Sammarinese (PDCS), hadde ingen klar formening om saken og ba alle sine medlemmer om ikke å stemme på søndag. Dette synes mange velgere å ha fulgt opp.

Det var derimot opposisjonspartiet "Rete" som ledet an kampen mot EU. Partiet forklarte i en pressemelding rett før folkeavstemningen at "vi kan ikke akseptere den frie flyten av personer. Vi er 33.000 innbyggere i en omverden av 500 millioner mennesker, og vi har verdens mest avanserte sosialtjenester. San Marinos innbyggere får gratis sosialtjenester fra de blir født til den dagen de dør, og vi vil fortsette å ha det slik for kommende generasjoner."

Likevel er San Marino havnet i en vanskelig situasjon der lilleputtlandet trenger å avklare sitt forhold til EU. Landet er fullstendig omslynget av Italia og har dermed allerede måttet inngå flere typer samarbeid med EU. Det hittil relativt rike landet er også i sitt sjette år med økonomisk tilbakegang. Fallet skyldes krisen i Italia og at landet har blitt svartelistet av nabolandet som et skatteparadis.

Økonomisk krise
Det er den vedvarende økonomiske krisen i ministaten som har fremtvunget EU-debatten. Ifølge en gjennomgang av San Marinos økonomi fra Pengefondet (IMF) i mars i år, er landet fortsatt ikke gjennom krisen. Fondet forutser at landets BNP ville krympe "med 3-4 prosent" i 2013.

Nedgangen startet med finanskrisen i 2008, som ble toppet med en BNP-nedgang på hele 12,8 prosent i 2009. Siden dette har økonomien fortsatt å krympe med mellom 2 og 5 prosent årlig.

San Marino er ikke medlem i Schengen-avtalen, men holder grensene åpne for EU, selv om noen tilfeldige politikontroller blir gjennomfort. Landet har også har hatt en tollunion med EU siden 1991, noe som siden 2002 blant annet inkluderer landbruksvarer.

Les mer om folkeavstemningen og hvordan en beslutning i Norge påvirket EU-debatten i San Marino i denne artikkelen: "Folkeavstemning om EU-medlemskap i San Marino".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no