See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Malawis president Joyce Banda prøver å angripe landets gjennomgripende korrupsjon
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Samfunn - Malawi

"Norsk bistandskutt til Malawi vil koste liv"

Charles Mkula er generalsekretær i Malawis journalistunion (JUMA)

© George Ntonya/Kureren
Kureren, 15. oktober 2013
- Mens Malawi håndterer sin verste korrupsjonsskandale noensinne, fryser land som Norge nå bistanden. Charles Mkula, lederen for Malawis journalister, sier til Kureren at dette kun vil bidra til å straffe de aller fattigste og skape nytt politisk kaos.

"Jeg forstår at bistandsgiverne våre fører en nulltoleransepolitikk overfor korrupsjon," sier Mkula, men han viser samtidig til at sykehusene i landet er i ferd med å gå tomme for medisin og at 1,6 millioner malawiere snart kan utsettes for sult, ifølge internasjonale rapporter.

Norge, EU og flere andre av Malawis viktigste giverland har frosset budsjettstøtten til det fattige landet i Det sørlige Afrika etter at en omfattende korrupsjonskultur ble avslørt av pressefolk organisert i Mkulas journalistunion JUMA. Men denne bistanden utgjør 40 prosent av Malawis statsbudsjett, og går blant annet til å finansiere landets helse- og skolevesen.

Innbyggerne i landet er sjokkert over det enorme omfanget av korrupsjon i regjeringskontorene. "Media her har avdekket at det er en regelrett bande av høye og lave statstjenestemenn som samarbeider om å underslå store statlige midler. Pengene har blitt stuet bort i private hjem, biler og gravplasser, eller hvitevasket i form av eiendommer og kjøretøy," oppsummerer Mkula.

"Et eksempel er da politiet arresterte en regnskapsassistent som ble tatt med 2,7 millioner US dollar. Et annet er en regnskapsfører som ble tatt med 1.200 dollar i bilen, som han skulle frakte hjem fra kontoret, og videre beslag på 25.000 dollar i hjemmet hans. Anti-korrupsjonsenheten har også arrestert to tjenestemenn etter tvilsomme statsutgifter på 7 millioner dollar for varer og tjenester som aldri ble levert. Og politiet har arrestert 8 politimenn som hadde stjålet 164.000 dollar," fortsetter Mkula.

Men korrupsjon er langt fra noe nytt i Malawi, og landets to foregående presidenter anklages for å ha akkumulert respektive 300 millioner og 1,7 millioner dollar. Hvorfor, spør Kureren, er malawierne derfor så sjokkert over avsløringene denne gangen?

Det er en forskjell. "Siden 2011 har landet opplevd sterkt økende levekostnader på grunn av høye skatter og kommunale avgifter, og disse står i ingen sammenheng med tjenestene som leveres. Denne situasjonen har økt frustrasjonen mot statsadministrasjonen. Det var vanskelig å forestille seg hva de økte budsjettinntektene gikk til," sier Malawis journalistleder. Nå synes folk å ha fått svar.

President Banda strever med å få kontroll
I forrige uke ga president Joyce Banda hele regjeringen sparken og ba om internasjonal hjelp for å rydde opp i den store korrupsjonsskandalen. Men presidenten påpekte også at hun har arvet korrupte strukturer i statsvesenet fra forgjengeren, president Bingu wa Mutharika, som plutselig døde i embetet i fjor vår.

"Etter min mening var president Banda treg med å ta tak etter at de første korrupsjonssakene begynte å melde seg," sier Mkula til Kureren. "Men man kan også hevde at hun først måtte få overblikk over situasjonen, slik man ser av de senere urokkelige ordrene hun ga til rettsvesenet om å komme i gang, ordren om å arrestere alle mistenkte i saken og oppløsningen av hennes egen regjering, der flere medlemmer beskyldes for å være delaktige i plyndringen av statskassen."

Den relativt nye presidenten, som allerede til neste år må be om velgernes tillit i nasjonale valg, er i en vanskelig s

De fleste malawierne er avhengige av utenlandsk bistand for å få primærhelsetjenester

© Nabila Kram/MSF/Kureren
ituasjon. Hun har enda ikke rukket å bygge seg opp en sterk maktbase i partiet eller tillit blant malawierne.

"Jeg tror ikke at president Banda har den troverdigheten og tilliten hos det malawiske folket som hun trenger for å lede landet gjennom korrupsjonskrisen, men selv er jeg helt overbevist om at hun er villig til å komme til bunns i problemet," kommenterer Mkula.

Men folk flest i Malawi antar at korrupsjonen går helt til topps i landets politikk, og inkluderer ledere i alle politiske partier. Der vil folk også forvente arrestasjoner. "Banda må trå veldig varsomt, fordi flere av politikerne som nevnes er mennesker med svært lang politisk erfaring, og ethvert angrep på disse vil bety enten et gjennombrudd eller slutten på hennes politiske ambisjoner og partiet hennes," noterer Malawis sjefsjournalist. "Hun må være svært forsikting," legger han til.

Men, insisterer Mkula, Banda "har makten og midlene som skal til for å bekjempe korrupsjonen i Malawi," og han lister opp en rekke lojale statsinstitusjoner som også har folkets tillit. Dessuten har man fått tilbud om faghjelp fra Storbritannia.

Bistandskutt kan fremprovosere humanitær krise
Kort etter at president Banda annonserte at regjeringen hadde fått sparken, kunngjorde to av landets viktigste bistandsgivere, EU og Norge, at de ville fryse budsjettstøtten til Malawi frem til nye kontrollsystemer er på plass. Men dette kan få vidtrekkende følger for den humanitære situasjonen i det svært fattige landet.

"Dette er en svært uheldig situasjon, særlig med tanke på at det meste av budsjettstøtten fra giverne skal gå til bistand innen helse, vann og sanitær, miljø, utdanning og jordbrukssektoren. Jordbruket er ryggraden i nasjonens økonomi," forklarer Mkula.

Han legger til at en ny rapport fra det statlige amerikanske byrået FEWS advarer om at 1,6 millioner malawiere snart kan gå uten mat på grunn av tørke og svært dårlige avlinger i år. I tillegg, minner Mkula om, "har de fleste sykehusene ikke tilstrekkelig medisiner på lager, samtidig som folk har dårlige sanitærforhold på grunn av mangel på rent vann, mens en svært høy prosentandel av massene fortsetter å være analfabeter."

Mens den malawiske journalistlederen sier at han har forståelse for giverlandenes nulltoleranse overfor korrupsjon, frykter han nå at den humanitære situasjonen bare vil forverre seg i landet. Mkula viser til "hvordan malawierne led" forrige gang bistanden ble kuttet, under president Mutharika.

"En pause i utviklingshjelpen til Malawi vil i stor grad hindre økonomisk vekst og bekjempelsen av fattigdom," mener Mkula. Videre frykter han at disse økonomiske problemene vil skape ny finansiell og politisk uro i landet, og deler av opposisjonen har av opportunistiske grunner allerede sagt at de støtter kuttet i bistanden.

"Jeg er ikke enig med dem som mener at bistanden skal holdes tilbake," sier Mkula til Kureren. Noe slikt ville bare "fremme en avsettingskampanje mot myndighetene og paralysere arbeidet deres enda mer," påpeker han. "Og i det lange løp vil det i alle fall være vanlige folk som må betale for dette," konkluderer journalistlederen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no