Stafettpinnen skal gis videre: Kulturminister Hadia Tajik og FrP-leder Siv Jensen © Eirik Helland Urke/Nordiske Mediedager/Kureren Kultur | Politikk - Innenriks
Kultur-Norge jubler over det siste storbudsjettet | Storfornøyd: Anne Aasheim, leder i Kulturrådet | © Agnete Brun/Kulturrådet/Kureren | Kureren, 14. oktober 2013 - "Nå innfrir vi løftet om at en prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur," sier kulturminister Hadia Tajik i en kommentar til statsbudsjettet. Og hun møtes stort sett med jubel og avskjedshilsener. "Dette er en god avslutning av kulturløftet," roser for eksempel musikkbransjen i dag.
"Dette er svært offensivt og en god avslutning på regjeringens arbeid med kulturløftet," uttaler forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes fellesorganisasjon.
For første gang noensinne skal nå én prosent av statsbudsjettet gå til kultursektoren. Kulturdepartementets budsjett øker med hele 774,6 millioner kroner, og kulturminister Hadia Tajik kan glede de aller fleste i kultursektoren med økte bevilgninger. Hun har hatt over 10 milliarder til rådighet.
Det settes blant annet av 97,1 millioner ferske kroner til teater, dans og opera og 20,7 millioner kroner i økning til stipend og vederlagsordninger. Musiker Rian er også godt fornøyd med at det blir 64,3 millioner kroner mer til musikkfeltet.
Det setter også konsertarrangørenes interesseorganisasjon Norsk Rockforbund pris på. Det siste rødgrønne kulturbudsjettet setter "endelig punktum for en strålende kultursatsning og opptrapping av midler til norske konsertarrangører," heter det fra forbundet.
"Vi er blitt vant med at de rødgrønne har forståelse for kulturfeltet og dets kompleksitet," fortsetter konsertarrangørene. "De rødgrønnes siste statsbudsjett viser at de sannelig klarte å holde ord. De nådde fristen om at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kulturformål og vi som aktør i musikknæringen skal i dag gi dem en takk for et godt stykke arbeid!" heter det i en avskjedsmelding til regjeringen Stoltenberg.
"Godt løftet!" utbryter også også Ida Willassen fra Norsk skuespillerforbund. "Med oppfølgingen av sin konkrete visjon har de rødgrønne skapt et grunnlag som ikke må ødelegges. La oss nå håpe at den kommende regjering kan enes om at kulturbudsjettet bør bli liggende på minimum 1 prosent av statsbudsjettet," legger hun til. Norsk scenekunst får nå nær 2 milliarder kroner over statsbudsjettet.
Kulturfondet en stor budsjettvinner
De fleste lederne i kultursektoren får ikke fullrost kulturministeren nok. "Det er et offensivt kulturbudsjett som er lagt fram," roser også Anne Aasheim, leder i Kulturrådet, som forvalter Norsk kulturfond.
Kulturfondet er en av de store vinnerne i årets budsjett, med økte rammer på hele 7 prosent, eller 54 millioner kroner ekstra. Det betyr blant annet at det kan lyses ut 18 nye kunstnerstipend, forklarer fondleder Aasheim. Det er særlig til billedkunsten og scenekunsten at de største budsjettøkningene kommer, men også til nye kulturbygg og til arbeidsstipender for utøvende kunstnere.
"Økningen vil gjøre det mulig å stimulere områder der vi ser et større behov, for eksempel for arrangører på det visuelle kunstfeltet, arenautvikling og scenekunst," seier Aasheim, som legger til at budsjettforslaget avspeilet mange av de prioriteringene kulturfondet hadde formidlet til departementet.
Også det kulturbaserte næringslivet er svært fornøyd. Hilde Charlotte Solheim, leder for reiseliv og kultur i arbeidsgiverforeningen Virke, kaller årets kulturbudsjett en "milepæl" og håper at den blåblå regjeringen ikke foretar kutt.
"Det er nå viktig at den nye regjeringen ikke svekker kulturbudsjettet i sitt reviderte budsjettforslag. Hver krone som de blåblå tar vekk, vil være veldig synlig," påpeker Solheim. "Kulturinstitusjonene og det frivillige kulturlivet representerer en stor og viktig verdiskapning for Norge," legger hun til.
Pressen og leksikonskriverne misfornøyd
Men presseorganisasjonene er stort sett misfornøyde med årets budsjett, på tross av den foreslåtte storøkningen i pressestøtten. Kulturdepartementet øker utgiftene til medieformål med 5,5 prosent og introduserer nye ordninger for å støtte gravejournalistikken, uavhengig av plattform. Pressestøtten til avisene øker med hele 23,8 millioner kroner og kommer dermed opp på totalt 331 millioner kroner i 2014.
Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag, er likevel først og fremst negativ til budsjettet fordi det innebærer et kutt på 1 million til Institutt for Journalistikk. Mediebedriftenes landsforening klager i tillegg over at regjeringen ikke foreslår å kutte i momsen for digitalt innhold.
Det er også svært mange som i dag kritiserer at det ikke kommer noen videre statsstøtte til Store norske leksikon. "Vi er tydeligvis ikke kultur nok," klager Ida Jackson fra leksikonredaksjonene i dag. Av redaksjonen © Kureren
|