See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kong Carl XIVs kroning i Trondheim Domkirke, 1822 av Jacob Munch
© Det Kongelige slott/Kureren
Kultur - Innenriks

Tre utstillinger skal feire grunnlovsjubileet

Kjole fra perioden 1795-1805

© Nasjonalmuseet/Kureren
Kureren, 9. oktober 2013
- I forbindelse med grunnlovsjubileet 2014 planlegger Nasjonalmuseet tre utstillinger under fellestittelen Norge 1814 på tre ulike visningssteder i Oslo. Utstillingene viser billedkunsten, kunsthåndverket og arkitekturen i tiden rundt 1814 i nytt lys.

Første visningssted er Nasjonalgalleriet fra 17. januar til 18. mai. Utstillingen, som har tittelen "Tidsbilder", viser blant annet landskapsbilder som sjelden eller aldri har blitt vist tidligere, samt portretter av sentrale personer i arbeidet for oppbygningen av den unge nasjonen.

Utstillingen viser, ifølge Nasjonalmuseet, datidens utvikling av bildekunsten i dialog med de nye idealene i det internasjonale kunstfeltet. I landskapsbildene fremstilles norsk natur for første gang som både skjønn og ressursrik, med sine fosser og skoger. Ikke bare norskfødte kunstnere deltok i denne utviklingen, også danske, tyske og svenske kunstnere bidro til å gi en ny definisjon av den norske naturens karakter.

Portrettene fra perioden viser de nye borgerlige idealene og gjengir sentrale skikkelser i arbeidet for oppbygningen av den unge nasjonen.

En viktig institusjon i utviklingen av det norske kunstmiljøet var Tegneskolen, opprettet i 1818. Utstillingen på Nasjonalgalleriet skal gi en fyldig presentasjon av kunstnere og verk fra Tegneskolens tidlige virkeår.

Kunstindustrimuseet
Neste visningssted er Kunstindustrimuseet som 1. februar åpner utstillingen "Design og mote". I opptakten til 1814 var praktbygningen Paleet en av de

Mugge med portrett av statsråd Krohg fra rundt 1830

© Nasjonalmuseet/Kureren
viktigste bygningene i datidens Christiania og fungerte som kongebolig både for Eidsvoll-kongen Christian Frederik og senere Karl Johan.

I 1942 brant Paleet, og etter at det ble revet har denne praktbygningen vært glemt. Kunstindustrimuseet prøver i utstillingen å gjenskape det tapte. Gjennom interiører inspirert av Paleet presenterer utstillingen rokokkoens overdådighet og empirens nøkternhet og gir innblikk i toneangivende aktørers liv og kultur i denne brytningstiden.

Nasjonalmuseet Arkitektur
Siste visningssted er Nasjonalmuseet Arkitektur, som i Hvelvet åpner utstillingen "Klassisk Christiania" den 15. februar. Etter 1814 ble Christiania ikke bare hovedstad, men også sete for en ny statsadministrasjon som krevde nye bygninger. Deriblant var Norges bank filial, som i 1826 ble tegnet av Christian Heinrich Grosch og i dag huser nettopp Nasjonalmuseet arkitektur.

Etableringen av hovedstaden falt sammen med den internasjonale stilarten klassisismen, og det førte naturlig nok til at de nye bygningene ble oppført med ulike antikke forbilder. I forbindelse med utstillingen planlegger museet å arrangere guidete turer i Kvadraturen, der flere av bygningene står eller har stått tidligere. 1814-utstillingen varer til 8. juni.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no