Det var generalstreik i Lisboa den 27. juni i år © PCP-CDU/Kureren Politikk - Portugal
Kommunistene gjør comeback i kriserammede Portugal | De blå flagene viser kommunene der Det portugisiske kommunistpartiet PCP har politisk kontroll | © PCP-CDU/Kureren | Kureren, 7. oktober 2013 - Velferdskuttene til den konservative regjeringen i Portugal gir grobunn for store fremskritt for kommunistpartiet PCP. Etter lokalvalget er kommunistpartiet blitt det tredje største partiet i landet, og nå krever de at Portugals president og regjering går av.
Portugal avholdt kommunevalg den 29. september, med en rekordlav valgdeltakelse på bare 53 prosent. Og nå som lokale forhandlinger er blitt avsluttet, viser det seg at kommunistpartiet får makt i svært mange kommunestyrer rundt omkring i landet.
CDU var den eneste politiske partiet som økte antall stemmer ved kommunalvalget i september. CDU er en valgallianse mellom Det portugisiske kommunistpartiet PCP og De grønne, der kommunistene har den helt dominerende posisjonen. Ved valget fikk kommunistene 11,1 prosent av stemmene. Og dermed har de nå oppnådd makt i 34 kommuner, som er seks flere enn ved lokalvalget for fire år siden.
Det portugisiske sosialistpartiet (PS), som nå sitter i opposisjon, fikk makten i 148 kommuner. Derimot ble det konservative PSD til statsminister Pedro Passos Coelho straffet hardt og fikk bare kontroll over 86 kommuner.
Kommunistene vant en historisk seier i regionen Setubal, et stordistrikt med nesten en million innbyggere som inkluder flere byer og forsteder til hovedstaden Lisboa. Men PCP vant også makten i mindre byer som Évora og Grândola, samt den større byen Loures (200.000 innbyggere). Valgresultatet her var langt bedre enn noen hadde forventet.
Det portugisiske kommunistpartiet hadde sin storhetstid i tiden etter den demokratiske revolusjonen i 1974, men har slitt siden Sovjetunionens fall. Partiet, som aldri har sittet i regjering, sverger fortsatt til marxistleninismen, men også til demokratiske spilleregler og i økende grad til en grønn politikk.
I og med den upopulære sparepolitikken i Portugal, er kommunistpartiet nå i ferd med å gjenvinne gammel storhet. Etter lokalvalget kunne da også generalsekretæren i PCP, Jerónimo de Sousa, bekrefte at valget hadde vært et "stort gjennombrudd" for partiet. Ifølge Sousa reflekterer resultatene "regjeringens voksende politiske og sosiale isolasjon."
Men i løpet av helgen gikk PCP-ledelsen enda videre, og nå krever de at den konservative regjeringen til statsminister Pedro Passos Coelho må gå av. I en pressemelding krever en partitalsmann også at president Anibal Cavaco Silva går av og at det holdes nyvalg i Portugal.
Men i anledning feiringen av Portugals nasjonaldag den 5. oktober, talte president Cavaco Silva til nasjonen der han uttrykte sin støtte til regjeringen til Passos Coelho. Regjeringspartiene har ingen planer om å trekke seg nå eller å endre sparepolitikken.
Det vil ikke kommunistpartiet slå seg til ro med. "Portugal kan bare overvinne fattigdom, sult og arbeidsløshet med en patriotisk og venstreorientert regjering," hevder PCP-talsmann Armindo Miranda.
Flere sparetiltak
Gjennom en koalisjon mellom konservative PSP og liberale CDS, har regjeringen til statsminister Passos Coelho et trygt flertall i det portugisiske parlamentet. Koalisjonen har i de siste to årene avverget det ene mistillitsforslaget etter det andre fra den sosialistiske og kommunistiske opposisjonen.
Men regjeringen er mindre og mindre populær blant befolkningen etter to år med tøffe sparetiltak. Og i løpet av de siste ukene har det blitt klart at enda flere kutt skal innføres, selv om den portugisiske økonomien nå for første gang på lenge viser tegn til å komme seg igjen.
Blant annet planlegger regjeringen å redusere antall offentlig ansatte med 20.000 årsverk i løpet av de neste tre årene. Deler av de generelle kuttene som er planlagt for 2014 inneholder også innsparinger på 1,3 milliarder euro i sosialstøtte og trygder, herunder pensjoner.
Også pensjonsalderen i Portugal skal heves fra nåværende 65 år og gjøres fleksibel, slik at den er knyttet til bærekraften i trygdesystemet. Staten forventer å spare rundt 300 millioner euro ved å heve pensjonsalderen. Og som om dette ikke var nok, trådte det i kraft en ny lov i september som økte arbeidsuken for statsansatte fra 35 til 40 timer.
På fredag annonserte statsminister Passos Coelho i parlamentet i Lisboa at sparetiltakene "vil fortsette i svært lang tid" selv om økonomien nå er på bedringens vei.
Les mer om sparetiltakene i Portugal i denne artikkelen: "Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger". Av redaksjonen © Kureren
|