See also:
» 03.09.2013 - Spania og Portugal krangler om ubebodde øyer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 06.04.2013 - Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig
» 04.04.2013 - Portugals regjering overlever fjerde mistillitsvotum på to årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var generalstreik i Lisboa den 27. juni i år
© PCP-CDU/Kureren
Politikk - Portugal

Kommunistene gjør comeback i kriserammede Portugal

De blå flagene viser kommunene der Det portugisiske kommunistpartiet PCP har politisk kontroll

© PCP-CDU/Kureren
Kureren, 7. oktober 2013
- Velferdskuttene til den konservative regjeringen i Portugal gir grobunn for store fremskritt for kommunistpartiet PCP. Etter lokalvalget er kommunistpartiet blitt det tredje største partiet i landet, og nå krever de at Portugals president og regjering går av.

Portugal avholdt kommunevalg den 29. september, med en rekordlav valgdeltakelse på bare 53 prosent. Og nå som lokale forhandlinger er blitt avsluttet, viser det seg at kommunistpartiet får makt i svært mange kommunestyrer rundt omkring i landet.

CDU var den eneste politiske partiet som økte antall stemmer ved kommunalvalget i september. CDU er en valgallianse mellom Det portugisiske kommunistpartiet PCP og De grønne, der kommunistene har den helt dominerende posisjonen. Ved valget fikk kommunistene 11,1 prosent av stemmene. Og dermed har de nå oppnådd makt i 34 kommuner, som er seks flere enn ved lokalvalget for fire år siden.

Det portugisiske sosialistpartiet (PS), som nå sitter i opposisjon, fikk makten i 148 kommuner. Derimot ble det konservative PSD til statsminister Pedro Passos Coelho straffet hardt og fikk bare kontroll over 86 kommuner.

Kommunistene vant en historisk seier i regionen Setubal, et stordistrikt med nesten en million innbyggere som inkluder flere byer og forsteder til hovedstaden Lisboa. Men PCP vant også makten i mindre byer som Évora og Grândola, samt den større byen Loures (200.000 innbyggere). Valgresultatet her var langt bedre enn noen hadde forventet.

Det portugisiske kommunistpartiet hadde sin storhetstid i tiden etter den demokratiske revolusjonen i 1974, men har slitt siden Sovjetunionens fall. Partiet, som aldri har sittet i regjering, sverger fortsatt til marxistleninismen, men også til demokratiske spilleregler og i økende grad til en grønn politikk.

I og med den upopulære sparepolitikken i Portugal, er kommunistpartiet nå i ferd med å gjenvinne gammel storhet. Etter lokalvalget kunne da også generalsekretæren i PCP, Jerónimo de Sousa, bekrefte at valget hadde vært et "stort gjennombrudd" for partiet. Ifølge Sousa reflekterer resultatene "regjeringens voksende politiske og sosiale isolasjon."

Men i løpet av helgen gikk PCP-ledelsen enda videre, og nå krever de at den konservative regjeringen til statsminister Pedro Passos Coelho må gå av. I en pressemelding krever en partitalsmann også at president Anibal Cavaco Silva går av og at det holdes nyvalg i Portugal.

Men i anledning feiringen av Portugals nasjonaldag den 5. oktober, talte president Cavaco Silva til nasjonen der han uttrykte sin støtte til regjeringen til Passos Coelho. Regjeringspartiene har ingen planer om å trekke seg nå eller å endre sparepolitikken.

Det vil ikke kommunistpartiet slå seg til ro med. "Portugal kan bare overvinne fattigdom, sult og arbeidsløshet med en patriotisk og venstreorientert regjering," hevder PCP-talsmann Armindo Miranda.

Flere sparetiltak
Gjennom en koalisjon mellom konservative PSP og liberale CDS, har regjeringen til statsminister Passos Coelho et trygt flertall i det portugisiske parlamentet. Koalisjonen har i de siste to årene avverget det ene mistillitsforslaget etter det andre fra den sosialistiske og kommunistiske opposisjonen.

Men regjeringen er mindre og mindre populær blant befolkningen etter to år med tøffe sparetiltak. Og i løpet av de siste ukene har det blitt klart at enda flere kutt skal innføres, selv om den portugisiske økonomien nå for første gang på lenge viser tegn til å komme seg igjen.

Blant annet planlegger regjeringen å redusere antall offentlig ansatte med 20.000 årsverk i løpet av de neste tre årene. Deler av de generelle kuttene som er planlagt for 2014 inneholder også innsparinger på 1,3 milliarder euro i sosialstøtte og trygder, herunder pensjoner.

Også pensjonsalderen i Portugal skal heves fra nåværende 65 år og gjøres fleksibel, slik at den er knyttet til bærekraften i trygdesystemet. Staten forventer å spare rundt 300 millioner euro ved å heve pensjonsalderen. Og som om dette ikke var nok, trådte det i kraft en ny lov i september som økte arbeidsuken for statsansatte fra 35 til 40 timer.

På fredag annonserte statsminister Passos Coelho i parlamentet i Lisboa at sparetiltakene "vil fortsette i svært lang tid" selv om økonomien nå er på bedringens vei.

Les mer om sparetiltakene i Portugal i denne artikkelen: "Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no