See also:
» 07.10.2013 - Kommunistene gjør comeback i kriserammede Portugal
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 06.04.2013 - Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig
» 04.04.2013 - Portugals regjering overlever fjerde mistillitsvotum på to årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Et portugisisk kystvaktskip vokter øygruppen Ilhas Selvagens
© Xavier Schultz/GNU/Kureren
Politikk - Portugal | Spania

Spania og Portugal krangler om ubebodde øyer

Portugal gjør krav på en eksklusiv økonomisk sone på 200 mil (lyseblå) og en kontinentalsokkelsone på 350 mil (turkis)

© Luis Wiki/GNU/Kureren
Kureren, 3. september 2013
- Portugal har eid De ville øyene siden 1438. Men nå er den ubebodde øygruppen nord for Kanariøyene plutselig blitt et stridspunkt mellom de to kriselandene Spania og Portugal. Spanjolene krever at den økonomiske sonen i havet rundt øyene oppheves.

I en sak som vil kunne få konsekvenser for, for eksempel, Norges suverenitetskrav i havområdene rundt Jan Mayen, har Spania nå klaget Portugal inn for FN i forbindelse med sistnevntes krav om en eksklusiv økonomisk sone rundt blant annet øygruppen Ilhas Selvagens ("De ville øyene").

Som andre nasjoner, har Portugal i mange år hatt et hittil ubestridt krav på en eksklusiv økonomisk sone på 200 nautiske mil utenfor alle sine kystområder. Dette gjelder også for farvannene rundt den ubebodde øygruppen Ilhas Selvagens, som ligger 280 km sør for Madeira (Portugal) og 165 km nord for Tenerife i Kanariøyene (Spania).

Men nå er et stort antall av verdens kysstater i ferd med å søke FN-godkjennelse om en utvidelse av denne sonen til 350 nautiske mil i områder som ligger på landets kontinentalsokkel. Norge fikk for eksempel godtatt sitt krav om råderetten til 235.000 ekstra kvadratkilometer havområder i Norskehavet i 2009, basert på denne regelen.

Portugal har søkt om det samme, noe som ville knytte sammen portugisiskkontrollerte farvann utenfor fastlandet, Azorene og Madeira. Dersom FN-søknaden godkjennes, ville portugisiske havområder nesten dobles i størrelse og inkludere rike fiskebestander og mulige oljefelt.

Men den portugisiske avisen Diário de Notícias kan nå avsløre at nabolandet Spania allerede i juli plasserte en klage hos FN. Og regjeringen i Madrid krever ikke bare at FN underkjenner Portugals krav om en kontinentalsone på 350 nautiske mil. Spanjolene krever i tillegg at FN innskrenker Portugals territorialvann rundt øygruppen Ilhas Selvagens til beskjedne 12 nautiske mil. Dette ville flyttet grensen for spanske havområder langt nordover fra dagens grense.

Spania "aksepterer ikke at Ilhas Selvagens kan generere noen type av eksklusiv økonomisk sone,"

Portugals president Aníbal Cavaco Silva (v) besøkte Ilhas Selvagens i juli

© Presidência Portuguesa/Kureren
heter det i brevet til FN, ifølge Diário de Notícias.

Grunnen er tildels at øygruppen er ubebodd og at de som vulkanøyer ikke har noen selvstendig kontinentalsokkel. Begge argumentene, som begrunnes med Havrettskonvensjonens artikkel 121, ville også gjelde andre øygrupper som for eksempel norske Jan Mayen og Bouvetøya.

For øvrig bruker Marokko liknende argumenter overfor Spania hva angår Kanariøyene, som man strengt tatt kunne kalle vulkanske øyer inne på den marokkanske kontinentalsokkelen. Marokko har derfor flere ganger formelt protestert mot oljeleting utenfor Kanariøyene, men ikke stilt noen makt bak kravene.

Et unikt naturreservat
På De ville øyene er det derimot ingen dramatikk omkring den spanskportugisiske krangelen. Den subtropiske øygruppen på beskjedne 3,6 kvadratkilometer er først og fremst utmerket for sitt rike fugleliv og sin uberørte natur. Ilhas Selvagens har vært et naturreservat siden 1971, og befolkes kun av to parkvoktere som holder øye med fuglebestanden og passer på at ingen kommer i land uten tillatelse.

Øyene er de eneste i økoregionen Makaronesia, som også innbefatter Kanariøyene, Azorene og Madeira, som er relativt uberørt av menneskelige inngrep. Her har også det knappe plantelivet fått utvikle seg i fred for beitedyr, som aldri har vært på øyene, og dermed er 10 av de observerte 90 planteartene på øygruppen endemiske.

Men mens Ilhas Selvagens får være i fred for turister og annen menneskelig påvirkning, er havområdene utenfor mål for EUs store fiskeflåte. Og det kan til og med ligge olje på havbunnen utenfor øygruppen, spekuleres det. Derfor er de også plutselig igjen blitt et utenrikspolitisk tema, for en av de første gangene siden de ble oppdaget av i 1438 av en flåte som seilte på oppdrag av Henrik Sjøfareren.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no