See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protester i Sudans hovedstad Khartoum den 29. september 2013
© Sudan Change Now/Kureren
Politikk - Sudan

Voldelig "arabisk vår" i Sudan

Omar Hassan Ahmad al Bashir har vært Sudans president siden et militærkupp i 1989

© Jesse B. Awalt/US Navy/Kureren
Kureren, 5. oktober 2013
- Sudan opplever sine største og blodige protester siden president Omar al Bashir tok makten for 24 år siden. I de to siste ukene er minst 210 mennesker blitt drept, hundrevis skadet og 800 pågrepet. Flere medier er blitt stengt eller sensurert. Nå krever opposisjonen at presidenten går av.

Protestene i Sudan begynte den 23. september, dagen etter at president Bashir besluttet å kutte i subsidiene til drivstoff, blant annet bensin og gass. Tusenvis av demonstranter gikk da ut i gatene og protesterte i byer over hele landet som Khartoum, Omdurman og Port Sudan.

Og protestene forsetter den dag i dag, og regjeringen setter inn voldsomme mottiltak.

Ifølge organisasjoner som Amnesty International er mange journalister og medlemmer av opposisjonen nå blitt pågrepet i det som mange har begynt å kalle "den sudanske arabiske våren". De fleste arrestasjonene skjedde natt til tirsdag 1. oktober.

Den sudanske innenriksministeren sa onsdag i en pressemelding at politiet har pågrepet 700 "kriminellere" i hovedstaden Khartoum og andre byer siden protestene startet den 23. september. Men rapporter fra sudanske journalister, aktivister og politikere fra opposisjonen antyder at tallene trolig er my høyere.

Ifølge Amnesty har 17 medlemmer av "Sudanese Communist Party" blitt pågrepet i Khartoum siden protestene startet. Men også medlemmer av andre opposisjonspartier, blant annet 15 medlemmer av "Sudanese Congress Party" og flere medlemmer av "Sudan Change Now" har blitt pågrepet.

Antall døde i protestene så langt ligger på minst 210 mennesker bare i Khartoum, ifølge det sudanske legeforbundet. Legene sier at de fleste dødsfallene som sykehusene har registrert var på grunn av skuddskader i bryst og hode. Og man forventer at det egentlige antallet døde kan være svært mye høyere fordi tallene ikke inkluderer demonstrantene som er blitt drept i andre sudanske byer. Der fortsetter nemlig protestene.

Også det Internasjonale forbundet for menneskerettigheter (FIDH) rapporterer at sudanske sikkerhetsstyrker og etterretningstjenester har brukt "overdreven og uforholdsmessig makt," med skarp ammunisjon og tåregass for å spre demonstrantene.

Myndighetene har suspendert eller sensurert flere aviser og andre medier, og beordret dem til ikke å rapportere noe uten deres godkjenning. Sudan-kontorene til tv-stasjoner som Al Arabiya og den arabiske tjenesten av Sky News

Protester i Sudans hovedstad Khartoum den 30. september 2013

© Sudan Change Now/Kureren
er blitt stengt. Men også minst seks nasjonale aviser har blitt tvunget til å legge ned driften.

"Det internasjonale samfunnet har ofte gitt mangelfulle svar på de alvorlige menneskerettsbruddene i Sudan. Den afrikanske union bør ta en lederrolle og svare på alvoret i den nåværende krisen. Dette inkluderer å sende en undersøkelseskommisjon så snart som mulig," krever FIDH-leder Karim Lahidji.

Også FNs menneskerettighetskoordinator i Sudan, Mashood Adebayo Baderin, uttrykte i går sin bekymring over antall arrestasjoner og fengslingen av demonstranter. "Jeg oppfordrer regjeringen i Sudan til å offentliggjøre anklagene mot dem, eller løslate dem umiddelbart," sa Baderin i en pressemelding. "Regjeringen i Sudan må sørge for at de fengslede får tilgang til advokater, familiebesøk og medisinsk behandling," la han til.

Baderin har også oppfordret myndighetene i Sudan til å "stoppe sensuren av media og sikre grunnleggende friheter, blant annet retten til fredelig protest." Men FN har lite makt bak sine krav mot regjeringen til president Bashir, som er allerede ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen på grunn av sin rolle i folkemordet i Darfur.

Opposisjonen advarer om borgerkrig
I går advarte også lederen for det islamistiske opposisjonspartiet "Popular Congress Party" om faren for en borgerkrig i landet dersom dagens politiske uro får fortsette og ba president Bashir om å gå av.

Lederen av islamistpartiet, den beryktede Hassan al Turabi, sa i et intervju til den arabiske tjenesten av Sky News at han håper at regimet velger å gå av frivillig "før folk tyr til våpen og starter en borgerkrig." Han legger til at regimet ikke lenger kan holde seg ved makten kun gjennom tyranniske virkemidler.

Turabi var i sin tid en sentral makthaver i Khartoum som første Sudan inn på en islamistisk kurs. Nå oppfordrer han de andre opposisjonspartiene i landet til å forberede seg på en overgangsperiode etter regimets fall. Sammen burde opposisjonen nå bli enige om et nytt grunnlovsutkast som skal danne grunnlaget for en ny æra i Sudan, legger Turabi til.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no