See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Politikere fra Fianna Fáil har ledet nei-bevegelsen under senatsavstemningen i Irland
© Fianna Fáil/Kureren
Politikk - Irland

Irske velgere overrasker i folkeavstemning om senatet

Regjeringspartiet Fine Gael deltok i kampanjen for å avskaffe senatet

© Fine Gael/Kureren
Kureren, 5. oktober 2013
- Etter initiativ fra regjeringen har det irske folk blitt bedt om å stemme over en avvikling av det avleggse og maktesløse overhuset i Dublin, senatet "Seanad". I meningsmålingene var det et massivt flertall for å avvikle senatet, men et ørlite flertall sa likevel "nei".

I går stemte irene over en grunnlovsendring som vil avvikle senatet. Og i dag ble stemmene talt opp. Da i kveld alle stemmene var talt, endte det med et syltynt nei-flertall. Totalt 51,73 prosent av velgerne sa nei til å avvikle senatet, mens 48,27 prosent sa ja til avviklingen.

Da opptellingen av stemmene som ble avgitt i går startet i ettermiddag, ble det hele mye mer spennende enn noen hadde forstilt seg. De første resultatene var 50/50, og i flere timer svingte det mellom et tynt ja-flertall på 51 prosent og et tynt nei-flertall på 51 prosent.

Nesten hver gang stemmene fra et landlig valgdistrikt ble talt opp, svingte flertallet i favør av en avvikling av senatet i Dublin. Og hver gang en valgkrets fra Dublin-regionen ble talt opp, svingte flertallet tilbake til et knapt nei til å avvikle det irske overhuset.

Men etter hvert bet nei-flertallet, om enn svært lite, seg fast. Og mot all formodning bestemte velgerne at det irske senatet får fortsette å bestå.

Valgdeltakelsen var svært lav ved gårsdagens folkeavstemning, noe som har påvirket utfallet. Enkelte valgdistrikt melder en deltakelse på under 20 prosent. Og selv om den nasjonale valgdeltakelsen kun var på kun 39 prosent, er resultatet av folkeavstemningen likevel bindene, ifølge irsk lov. Loven påbyr faktisk at det holdes folkeavstemning hver gang parlamentet ønsker å endre grunnloven.

Samtidig kunne irske velgere ta stilling til en grunnlovsendring som vil etablere en ny, ekstra appelldomstol mellom det som omtrent tilsvarer den norske lagmannsretten og høyesterett. Der stemte irene som forventet, og over 65 prosent av velgerne sa "ja" til den nye domstolen.

"Dyr feriekoloni for avdankede politikere"
De to store spørsmålene som har vært reist i debatten om avviklingen av senatet dreier seg om kostnadene et senat medfører, samt den udemokratiske sammensetningen av organet.

Motstanderne av senatet har presentert tall som tilsier at det koster 20 millioner euro (160 millioner kroner) i året å holde den lite viktige institusjonen i live. Dette argumentet fikk lenge stått uimotsagt, og tallet brant seg fast hos irske velgere, som har sett seg lei på at sparetiltakene kun rammer dem selv og ikke landets politikere. Men ettersom en nei-bevegelse fikk tid til å etablere seg, klarte de å påvise at den reelle

Ferdigopptalte valgdistrikt i Irland: Røde distrikter har nei-flertall, grønne har ja-flertall

© Referendum Ireland/Kureren
kostnaden ved senatet heller lå på rundt 7 millioner euro (56 millioner kroner).

Det viktigste argumentet mot dagens senat var imidlertid den ikke-representative sammensetningen av organet. De 60 senatorene blir ikke valgt av folket. De blir til dels utpekt av statsministeren, fra universitetene og fra lokale myndigheter. De fleste irer ser senatet som en godt betalt feriekoloni for avdankede politikere.

Dette er udemokratisk, hevder ja-siden, som kjørte sin kampanje for avviklingen av senatet under slagordet "Ett folk, ett parlament, én stemme: Ja!" Nesten alle de største partiene i Irland har sluttet seg til denne kampanjen.

Nei-bevegelsen ble til en stor grad bygget opp av det tradisjonsrike partiet Fianna Fáil, som så på planene om å avskaffe senatet som et "angrep på demokratiet", ifølge partileder Micheál Martin. Martin mener at senatet er, eller burde være, en motmakt til regjeringen, som ville tilsneket seg for mye makt dersom det blir avskaffet.

Men nei-siden har erklært seg fullstendig enig i at senatet, slik det fungerer i dag, er helt meningsløst. Fianna Fáil har kjørt kampanjen sin under slagordet "Krev ekte reformer, stem nei!" Alternativet, sier partiet, bør ikke være en avskaffelse av senatet, men en ekte reform av det parlamentariske systemet i Irland, noe som blant annet vil medføre at senatorene må stille til valg i fremtiden.

For slik senatet fungerer i dag, har det mistet sin egentlige legitimitet, er alle parter enige om. Det ble etablert som en kopi av det britiske overhuset ved uavhengigheten, men har sakte men sikkert mistet all sin makt. Det kan ikke lenger stoppe lovforslag fra parlamentet, men kun forsinke dem i noen måneder, noe senatet for øvrig ikke har gjort siden 1964.

Dersom ja-siden hadde vunnet frem, ville senatet blitt oppløst etter neste valg, ordinært planlagt avholdt i 2016. Med et nei-flertall, vil nå debatten blusse opp om hvordan senatet og hele det parlamentariske systemet kan reformeres. Dersom parlamentarikerne i Dublin kan enes om et reformforslag, vil det igjen innebære en grunnlovsendring, som irske velgere vil måtte stemme over i en folkeavstemning.

Og som de fleste vet, er det aldri mulig å forutsi hvordan irene vil stemme i en folkeavstemning.


Denne artikkelen ble oppdatert 5. oktober 2013, kl. 18.20



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no