See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 25.09.2013 - Peru overgår Colombia i dyrking av koka
» 03.05.2013 - Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia
» 07.03.2013 - Colombia opplever sin verste kaffekrise
» 15.02.2013 - Folkebevegelse mot barnesoldater i Colombia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Demonstrasjon for innføring av homoekteskap i Florencia i provinsen Caquetá i Colombia
© Colectivo Leòn Zuleta Caquetà/Kureren
Samfunn - Colombia

Fullt juridisk kaos rundt homoekteskap i Colombia

Demonstrasjon mot homoekteskapet i Bogotá i Colombia

© Fundación Marido y Mujer/Kureren
Kureren, 3. oktober 2013
- Colombia har ikke noe lovverk for homoekteskap. Men i 2011 bestemte høyesterett at regjeringen fikk to år for å regulere dette. Et lovforslag ble underkjent i senatet i april, og i sommer begynte de første parene å gifte seg. Nå er det full krig mellom dommerne om homoekteskap er lovlig eller ikke.

I april i år ble et lovforslag om ekteskap mellom likekjønnede diskutert i senatet i Colombia. Men lovforslaget ble ikke godkjent av senatorene. Derfor bestemte kolombianske dommere seg for å fortolke høyesteretts anbefalinger om saken på egenhånd. Og ifølge de fleste dommerne var høyesterett klar i sin anbefaling om at ekteskapsloven burde være kjønnsnøytral.

Og i juli giftet seg to menn seg fremfor en dommer i Bogotá i det som ble Colombias første homoekteskap. Den 20. september giftet enda seg to menn seg ved en annen domstol i Bogotá. Og to kvinner gjorde det samme bare noen dager etter.

Men, som forventet, er ikke alle enige i denne fortolkningen av rettssituasjonen. En dommer i Bogotá annullerte i dag det første ekteskapet mellom mennesker av samme kjønn i landet med den begrunnelse at en slik binding ikke er i samsvar med grunnloven.

Dommeren erklærte ekteskapet som ugyldig etter at den konservative, katolske stiftelsen "Marido y Mujer" (Ektemann og kone) hadde fremmet en klage.

Talsmann for stiftelsen, Javier Suárez, sa i en pressemelding at "kjennelsen viser at dette paret har rett til å formalisere sitt samliv, men kun i form av en sivil kontrakt." Ifølge Suárez hadde "domstolen godtatt argumentet om at grunnloven og sivilretten fastslår at ekteskapet utgjøres av to personer av forskjellig kjønn."

Senator Armando Benedetti fra U-partiet kritiserte i dag dommerens avgjørelse i Bogotá. Det var Benedetti som i 2011 presenterte lovforslaget om å legalisere ekteskapet mellom mennesker av samme kjønn, og som ble avvist av senatet den 24. april i år.

"Dette vil være verken den første eller den siste kjennelsen en dommer avsier mot homofile par. Det er derfor jeg har insistert på at måten man kan oppnå en effektiv beskyttelse av grunnleggende rettigheter for homofile par er en ny gjennomgang i grunnlovsdomstolen," sa Benedetti i en uttalelse i dag.

Saken er dermed på ingen måte avgjort. Dagens kjennelse vil trolig bli anket, og flere par av samme kjønn akter å prøve sin rett til å gifte seg hos dommere som ser mer positivt på saken.

Uansett hva som skjer videre i Colombia, har 2013 allerede vært et stort år for homorettigheter i Latin-Amerika. I april vedtok Uruguay en kjønnsnøytral ekteskapslov og i juli ble homoekteskap i praksis godkjent i Costa Rica.

Les mer om ekteskapsloven i Uruguay i denne artikkelen: "Uruguay godkjenner kjønnsnøytral ekteskapslov".

Les mer om homoekteskap i Costa Rica i denne artikkelen: "Costa Rica: Homoekteskap godkjent ved en feil".

Ekteskap mellom mennesker av samme kjønn ble først anerkjent i Nederland i 2001. Så ble det tillatt i Belgia (2003), Spania, Canada (2005), Sør-Afrika (2006), Norge og Sverige (2009), Portugal, Island og Argentina (2010) og Danmark i 2012. Det er blitt også anerkjent i seks delstater i USA, i hovedstaden i Mexico, i den meksikanske delstaten Quintana Roo og den brasilianske delstaten Alagoas.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no