See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 03.10.2013 - Fullt juridisk kaos rundt homoekteskap i Colombia
» 25.09.2013 - Peru overgår Colombia i dyrking av koka
» 03.05.2013 - Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia
» 15.02.2013 - Folkebevegelse mot barnesoldater i Colombia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protestmarsj av kaffeprodusenter i Colombias hovedstad Bogotá
© Kaffeprodusentbevelgsen/Kureren
Samfunn | Økonomi - Colombia

Colombia opplever sin verste kaffekrise

Høsting av kaffebønner i Colombia

© Maria del Pilar Ruiz/Triangulo del Café/Kureren
Kureren, 7. mars 2013
- Kaffeindustrien i Colombia opplever sine verste øyeblikk. Etter fire dager med streik og protester i kaffesektoren, har produsentene og myndighetene sittet i lange forhandlinger. Men nå er det brudd. Colombia er verdens fjerde største produsent av kaffe.

Forrige uke blokkerte tusenvis av små og mellomstore kaffeprodusenter i Colombia de viktigste veiene i kjerneområdene for kaffedyrking i landet. De protesterte mot at de, slik de hevder, er blitt "glemt" av myndighetene mens kaffeprodusentene opplever en av sine største kriser noensinne i Colombia. Blokadene ble fulgt av sammenstøt med politiet og lokal mangel på mat og bensin.

Så, etter fire dager med streik, startet regjeringen til president Juan Manuel Santos torsdag en dialog med 28 ledere av kaffeindustrien. Men en uke senere er situasjonen fastlåst, og det ligger ikke noen løsninger på bordet.

Bøndene beskriver situasjonen i kaffesektoren som "kritisk" og krever at staten bidrar med løsninger på kort og lengre sikt.

Det største problemet er den lave verdensmarkedsprisen på kaffe, som falt dramatisk i fjor. Dette kommer i tillegg til styrkingen av den colombianske pesoen og økte produksjonskostnader. Den månedlige gjennomsnittsprisen for mild kolombiansk kaffe falt fra 244 US dollar (1.400 kroner) per pund i februar 2012, til 161 US$ (920 kroner) i februar 2013. Prisfallet for produsentene er dermed på 34 prosent.

"Bevegelsen for forsvar av og verdigheten til kaffedyrkere i Colombia", som har vært den mest sentrale kraften bak protestene, har klare krav til den kolombianske regjeringen. Bevegelsen krever at innkjøpsprisen på kaffe økes, større subsidier til kaffesektoren og at det innføres virkemidler for å dempe importen av kaffe og dermed øke den innenlandske etterspørselen etter lokale produkter.

Men myndighetene opplever også press utenfra om ikke å foreta soloutspill. Direktøren for Den internasjonale kaffeorganisasjonen, Ricadro Olivera, sier i en uttalelse at de store prissvingningene på det internasjonale markedet nødvend

Den colombianske finansministeren Mauricio Cárdenas

© Ministerio de Hacienda/Kureren
igvis vil måtte påvirke profittratene, og dette gjelder ikke kun i Colombia.

"Dette er en markedssituasjon som ikke kan kontrolleres av noen bestemt privat aktør. Prissvingninger forårsaker alvorlige økonomiske problemer i hele kaffeforsyningskjeden, og de påvirker mer enn 120 millioner småprodusenter i mer enn 50 land rundt om i verden," påpekte Oliveira.

I mellomtiden har den kolombianske finansministeren Mauricio Cárdenas uttalt seg mot kravene til kaffeprodusentene. Med tydelig irritasjon sa ministeren at situasjonen nå er fastlåst. Regjeringen, hevdet han, hadde lagt frem "midler til sektoren av en størrelsesorden som aldri før har vært observert i kaffeindustrien." Likevel, sa han, nektet kaffeprodusentene å godta en kompromissløsning.

Cardenas sa at regjeringen hadde tilbudt subsidier på rundt 740 kroner per lass (125 kg) kaffe, noe som var 85 kroner mer enn tidligere. Med finansministerens forslag ville produsentene få betalt 3.660 kroner for et lass kaffe, mens de selv krever 3.910 kroner per lass.

"Vi beklager at tilbudene som har blitt gjort av regjeringen blir møtt med ufleksibilitet og uforsonlighet slik at vi ikke får til noen avtale," sa ministeren i et intervju med avisen 'La República', og la til at "det regjeringen har lagt på bordet for kaffeprodusentene er midler som tilsvarer det det ville koste å gi sosialhjelp til 700.000 familier."

Colombia er verdens fjerde største produsent av kaffe, etter Brasil, Vietnam og Indonesia. Men glansdagene for kaffeproduksjonen er over. På begynnelsen av 1990-tallet produserte Colombia 14 millioner sekker kaffe (à 60 kg), men dette har sunket år for år. Produksjonen i fjor var på rundt 8 millioner sekker, og kan i år nå helt nede på 6 millioner sekker, ifølge kolombianske kilder.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no