See also:
» 10.03.2014 - Rekordlav deltakelse ved valget i Colombia
» 07.03.2014 - Valg i Colombia: 4 av 10 vil stemme blankt
» 06.11.2013 - Geriljaen får starte politisk parti i Colombia
» 10.10.2013 - Colombia lanserer krigsplan mot FARC midt i fredsamtalene
» 03.10.2013 - Fullt juridisk kaos rundt homoekteskap i Colombia
» 25.09.2013 - Peru overgår Colombia i dyrking av koka
» 10.04.2013 - Colombias fredsforhandlinger deler landet
» 07.03.2013 - Colombia opplever sin verste kaffekrise











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utålmodig: Colombias president Juan Manuel Santos
© Kureren/Presidencia de Gobierno
Politikk | Samfunn - Colombia

Stillstand i fredsforhandlingene i Colombia

Kureren, 3. mai 2013 - Det er stillstand i fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia, som begynte i Oslo i fjor. Det meldes at Colombias president Juan Manuel Santos begynner å miste tålmodigheten, og at signeringen må utsettes.

President Santos ønsket i utgangspunktet å undertegne en fredsavtale senest i november i år, men han har fortsatt ikke oppnådd enighet om det første av de fem punktene i avtalen med FARC-geriljaen, rapporteres det i dag fra Bogotá.

"De må bytte ut kulene med stemmesedler, og de må gjøre det raskt," krevde president Santos i dag. Innenriksminister Fernando Carrillo sa seg enig og minte om behovet for å nå en avtale så snart som mulig. Det skal nemlig holdes valg i Colombia neste år, og valgkampen kan forsinke fredsprosessen ytterligere, advarte han.

Men selv om det haster for regjeringen, haster det ikke for FARC. I dag endte den andre fasen av fredsforhandlingene i Havanna på Cuba, og i stedet for å komme frem til enighet, brukte geriljaen anledningen til å kritisere regjeringen. De kalte landbruksministeren en "løgner" fordi han denne uken hadde gitt flere storgårder som FARC tidligere kontrollerte tilbake til sine opprinnelige eiere.

FARC-geriljaen kunngjorde at den ikke vil ta saken til domstolene i Colombia, fordi denne institusjonen "mangler legitimitet". Videre kritiserte den kolombianske media, som krever at geriljaen må be om tilgivelse for sine forbrytelser.

FARC-leder Iván Márquez, som anklages for terrorisme og forbrytelser mot menneskeheten, viste seg opprørt over mediekravet. "Er det noen som bør be om tilgivelse, så er det staten, som har undertrykt så mange mennesker på en nådeløs måte med sin økonomiske politikk," tordnet geriljalederen i Havanna.

Regjeringstalsmann Humberto de la Calle så seg tvunget til å forsvare landsbruksministeren i den colombianske avisen 'El Tiempo' i dag. Videre innrømmet han at, "selv om det har vært fremgang, er tempoet i fredsforhandlingene fortsatt utilstrekkelig."

Likevel har de to partene blitt enige om en felles erklæring, som sier alt og ingenting: "I denne runden kom man frem til en betydelig fremgang i utarbeidingen av nye avtaler omkring emnet utviklingsprogrammer," står det i fellesuttalelsen. Papiret konkluderer med å annonsere at partnere skal møtes igjen den 15. mai.

Valgene kompliserer fredsprosessen
Colombia skal holde presidentvalg i mai i 2014, men parlamentsvalget blir holdt to måneder før. Dersom fredsprosessen fremdeles ikke er avsluttet før den tid, risikerer den å bli den store polariserende saken i valgkampen.

På den ene siden kommer president Santos til forsvare fredsprosessen for enhver pris, mens en kandidat fra det erkekonservative partiet til ekspresident Alvaro Uribe vil angripe den. Uribe og tilhengerne hans er mot en fredsavtale som kan bety at geriljalederne går fri fra fengsel og til og med starte en politisk karriere.

Les mer om de forskjellige synene på fredsforhandlingene i Colombias i denne artikkelen: "Colombias fredsforhandlinger deler landet".

Regjeringen i Colombia og FARC møttes til offisielle forhandlinger i Oslo i oktober, der de avtalte å møtes igjen på Cuba i år for å starte "andre fase" av forhandlingene, som går mer på detaljnivå. Forhandlingene har som mål å avslutte den mer enn 60 år gamle blodige konflikten i Colombia, der det venstreorienterte FARC har kjempet mot den USA-støttede regjeringen.

Norge spilte sammen med Cuba en sentral rolle med å få partene til forhandlingsbordet. I første omgang ble det drevet hemmelige samtaler i Havanna i månedsvis, som så flyttet til Oslo i full åpenhet. Nå deltar Chile og Venezuela også som "observatører" i den kolombianske fredsprosessen, som igjen foregår i Havanna.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no