See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 04.07.2013 - Guinea etterforsker regjeringsmedlemmer for massakren i 2009
» 05.03.2013 - Uro i Guinea før valget











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Opposisjonsleder Diallo under valgkampen i Kindia, øst for Conakry
© UFDG/Kureren
Politikk - Guinea

Valg i Guinea: Det gikk bra likevel

Guineas president, Alpha Condé, på besøk i Forécariah, sør i landet

© EU/Kureren
Kureren, 28. september 2013
- Det første demokratiske parlamentsvalget i Guinea skulle egentlig vært holdt i 2007, og har blitt utsatt utrolige 17 ganger på grunn av kupp, uferdige manntall, etniske sammenstøt, uenighet om valgkommisjonens sammensetning og frykt for uro. I dag ble valget endelig holdt.

Situasjonen i det fattige men svært vakre vestafrikanske landet Guinea var uventet rolig i dag, da over fem millioner stemmeberettigede endelig fikk gjort sin borgerplikt. De fryktede sammenstøtene fant ikke sted.

"Stemmelokalene i hovedstaden Conakry og resten av landet åpnet klokken 07.00 i dag morges. Og fra Matam til Kaloum melder lederne for de lokale valgbyråene at alt har gått rolig for seg, uten nevneverdige hendelser, og at velgerne har dannet lange køer for å avgi sine stemmer," meldte lederen for Guineas valgkommisjon, Lousény Camara, i kveld, etter at stemmelokalene stengte klokken 18.00.

Lokale medier i Conakry melder i dag det samme. I hovedstaden var velgerne tidlig ute, og trafikken ble sperret av velgere som dannet køer foran stemmelokalene allerede en time før de åpnet. Alt gikk svært rolig for seg i denne ellers turbulente storbyen ved Atlanterhavet.

Opptakten til valgene i Guinea har imidlertid ikke vært like rolige. De har vært preget av stadige forsinkelser, politisk og etnisk uro og flere voldsomme sammenstøt. I dagene før valget var det stadige rykter om at et militærkupp var på gang, og den politiske ledelsen i Conakry fryktet at det verste kunne skje på valgdagen.

Men velgerne i Guinea viste seg å være modnere enn sine politiske ledere.

Mange reiste på kryss og tvers over det langstrakte landet for å komme frem til det stemmelokalet de var registrert. Forhåndsstemmer og nettstemmer finnes ikke i et fattig og underutviklet land som Guinea, med ekstremt dårlig infrastruktur. Men velgerne ser ut til å ha vært fast bestemt på at de endelig skulle få si sin mening etter tiår med diktatur og flere år uten et legitimt parlament.

Første demokratiske valg siden 1958
Det siste parlamentsvalget i Guinea ble holdt for 11 år siden, i 2002, da diktatoren Lansana Conté fortsatt satt ved makten. Det var verken fritt eller rettferdig, som alle valgene i Guinea siden uavhengigheten i 1958.

Opprinnelig var det derfor i 2007 at guineanerne skulle ha "valgt" sitt nye parlament. Men da var det storstreik og politisk uro i landet, og valget ble utsatt. Så døde diktator Conté i 2008, og det ble militærkupp. Etter stadig flere utsettelser under det midlertidige militærstyret, ble man enige om at man først skulle avholde et presidentvalg for å få en sivil, demokratisk ledelse.

Den tidligere opposisjonslederen Alpha Condé ble Guineas første demokratisk valgte president i 2010, og det ble hans oppgave å få avholdt parlamentsvalg i landet. Men Condé har hatt uendelige krangler med opposisjonen og valgkommisjonen om hvordan og når valget skulle avholdes. Opposisjonen hevdet presidenten hadde kuppet makten i valgkommisjonen, og kommisjonen selv viste seg å være inkompete

Opposisjonsleder Cellou Dalein Diallo under valgkampen den 26. september i Guineas hovedstad Conakry

© UFDG/Kureren
nt og ute av stand til å produsere et gyldig manntall. Bråket omkring valget har flere ganger utartet til voldelige sammenstøt, med et titals drepte.

Men i juli i år, etter mekling fra FN-kontoret i Conakry, ble de politiske partiene i Guinea endelig enige om hvordan og når valget skulle avholdes. Valgkommisjonen meldte at den var klar til å organisere nasjonale valg den 24. september, etter 16 utsettelser. Det ble én til, for i forrige uke måtte valget raskt utsettes i fire dager til.

Resultatene er umulige å forutsi
Og nå er det gjort. Guineas fem millioner stemmeberettigede har kunnet velge mellom over 1.800 kandidater til 114 seter i parlamentet i Conakry. Et utall partier har stilt til valget.

Blant de viktigste partiene er Samlingspartiet for det guineanske folket (RPG) til president Condé, som plasserer seg selv på sosialistisk side. Det sentrale opposisjonspartiet forventes å bli Unionen for demokratiske krefter i Guinea (UFDG), ledet av Cellou Dalein Diallo, som regner seg som et liberalt parti.

Men det forventes at etnisk tilhørighet og personlige nettverk rundt de forskjellige politiske lederne vil få en mye større betydning enn de vage politiske plattformene til Guineas mange partier. President Condé hører for eksempel til den svært store folkegruppen mandinke (madinga). Diallo, en økonom som var statsminister under diktator Conté, hører til den like viktige folkegruppen fulaniene (fula).

Det er usannsynlig at noen av partiene vil få rent flertall i det guineanske parlamentet, og president Condé kan ikke regne med å få et parlamentsflertall med seg til å styre landet i fremtiden. Grunnloven i Guinea legger likevel det meste av den utøvende makten i presidentens hender.

Men det har ikke vært gjort noen meningsmålinger i landet, så nærmest ethvert valgutfall er tenkelig. Ifølge valgkommisjonens leder, Lousény Camara, vil vi få fasitsvaret allerede 72 timer etter at valglokalene stengte klokken 18.00 i kveld, altså om tre dager. Dersom det ikke blir forsinkelser, da.

Stort utviklingspotensial
Guinea er et land som er noe mindre enn Norge, men med 12 millioner innbyggere, og med lang historie og fantastisk natur ved kysten av Vest-Afrika.

Landet har enorme naturressurser og et stort potensial for turisme og jordbruk. Men både en internasjonal isolasjon under den kalde krigen og selvgode diktatorer har kjørt landet økonomisk i grøfta. Nå håper befolkningen at demokrati, økonomiske reformer og kamp mot korrupsjon kan gi landet den velstanden det burde ha.

Og dersom EUs valgobservatører sier seg fornøyde med måten valget i dag ble holdt på, har EU lovet å sette i gang et stort uviklingsprogram. Da vil også andre giverland trolig åpne bistandskontoene.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no