See also:
» 17.12.2013 - Dette er planene til Tysklands nye regjering
» 04.12.2013 - Tyske NPD: "Andre raser er fremmedlegemer"
» 27.11.2013 - Ny regjering: Tyskland får minstelønn og høyere pensjon
» 17.10.2013 - Tyskland: "Timelønn på 68 kr er altfor mye"
» 11.10.2013 - Tyskland forbereder forbud mot høyreekstreme NPD
» 04.10.2013 - Regjeringssonderingene starter i Tyskland
» 28.09.2013 - Minelagt sti på vei mot storkoalisjon i Tyskland
» 25.09.2013 - Tysklands liberale FDP: "Hvorfor hater de oss?"











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Forbundskansler Angela Merkel er fornøyd med valgseieren
© CDU/Kureren
Politikk - Tyskland

Nesten rent flertall for Merkels CDU

Kureren, 22. september 2013 - Med rundt 41,6 prosent av stemmene var Angela Merkels parti CDU kun desimaler unna å få flertall alene i den nye Forbundsdagen. For den liberale koalisjonspartneren FDP ble valget en katastrofe. Nå må Merkel se seg om etter nye partnere.

Den store jokeren i det tyske valget så lenge ut til å bli det nye anti-europartiet Alternative für Deutschland (AfD), som tyske medier omtaler som "populistisk". Til slutt endte AfD på 4,7 prosent av stemmene, så vidt under sperregrensen på 5 prosent. Hadde det eurokritiske partiet klart å komme inn i Forbundsdagen, ville det kommet i vippeposisjon.

Heller ikke det liberale partiet FDP, som i dag er i regjeringskoalisjon med Merkels konservative CDU, klarte å nå sperregrensen. Sluttresultatene plasserte de liberale 4,7 prosent, og partiledelsen har allerede mer eller mindre meldt sin avgang etter at FDP for første gang siden 1949 faller ut av Forbundsdagen.

I tillegg har Piratpartiet gjort et dårlig valg, med 2,2 prosent, mens andre småpartier til sammen kommer på 4,3 prosent. Og med både AfD og FDP under sperregrensen, vil til sammen rundt 16 prosent av velgerne i Tyskland ha stemt på partier som ikke blir representert i den kommende Forbundsdagen.

Derfor var det også lenge spennende om Merkels ville klare å få et absolutt flertall i det nye parlamentet. Med en så stor andel av stemmene som faller utenfor, hadde det nemlig vært nok for CDU å få rundt 42,5 prosent av stemmene for å sikre flertall alene. På begynnelsen av kvelden så det slik ut, men det endelige valgresultatet plasserer CDU og det bayerske søsterpartiet CSU på til sammen 41,6 prosent.

Dermed får Merkels CDU/CSU, ifølge beregninger fra statskanalen ARD, 296 av totalt 598 representanter i den nye Forbundsdagen, og mangler kun 3 fra et rent flertall. Men disse beregningene er fortsatt usikre. Den tyske valgordningen, med første- og andrestemmer, fastsetter nemlig ikke engang det totale antallet representanter i Forbundsdagen. Det kan bli vesentlig mer enn 600, alt avhengig av utjevningsmandater. Dagens Forbundsdag har for eksempel 620 medlemmer.

For CDU er dette i alle fall det beste valgresultatet på flere tiår. Merkel har klart fått et mandat fra folket om å lede landets neste regjering.

Men hun vil måtte se seg om etter en ny koalisjonspartner. Kilder i CDU uttalte i løpet av kvelden at partiet satser på å lede en ny regjering og at det i praksis er to potensielle koalisjonspartnere som kommer på tale, sosialdemokratiske SPD eller partiet De grønne.

Med dette valgresultatet, blir det kun sosialdemokratiske SPD (25,6 prosent), venstreorienterte Die Linke (8,5 prosent) og De Grønne (8,4 prosent) som i tillegg til Merkels partigruppe som blir representert i Forbundsdagen.

SPD, Die Linke og De grønne vil riktignok få et rød-rød-grønt flertall i Forbundsdagen, men SPD-ledelsen har i kveld gjentatt at en koalisjon med partiet på ytre venstre ikke kommer på tale.

Sosialdemokratene klarte å få til en relativt god fremgang siden valget i 2009, da SPD kun fikk 23 prosent av stemmene. Likevel uttalte SPD-sjef Sigmar Gabriel på vegne av partiet skuffelse over valgresultatet på SPDs valgvake. SPD hadde håpet på et valgresultat på over 30 prosent, noe mange meningsmålinger hadde tydet på at var mulig. Gabriel viste likevel storsinn og gratulerte Merkel med "valgseieren". Han uttalte at ballen nå ligger hos Merkel, som må bestemme seg for hvem hun vil regjere med de neste fire årene.

For De Grønne er resultatet spesielt bittert. Partiet lå lenge an til å gjøre et godt valg, og var innstilt på langt mer enn 10 prosent av stemmene. Nedgangen har vært særlig merkbar de siste ukene før valget, og knyttes delvis til skandaler rundt den grønne toppkandidaten Jürgen Trittin, som settes i sammenheng med at partiet i sin grunnleggingsfase programforpliktet seg til å avkriminalisere pedofili.

Også det venstreorienterte partiet Die Linke, med røtter fra DDRs gamle kommunistparti, måtte beklage en merkbar tilbakegang siden valget i 2009. Likevel var partinestor Gregor Gysi svært fornøyd med resultatet, som kan bety at Die Linke for første gang blir det tredje største partiet i Forbundsdagen, en rolle de overtar fra De grønne.

Merkel forventes i løpet av de neste dagene å komme med sonderinger mot både De grønne og SPD om mulige regjeringsforhandlinger, noe kilder i CDU bekreftet i løpet av valgkvelden. Ingen av de tre partiene er entusiastiske overfor de to mulige regjeringskonstellasjonene, men både CDU og SPD understreket at partiene måtte akseptere velgernes dom og hadde ansvar for å skaffe Tyskland en regjering.

Oppdatert 23. september kl 02.20



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no