See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 03.04.2014 - 4 av 10 velgere frykter valgfusk i Afghanistan
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 02.04.2014 - Chile: Bachelet øker skattene
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Swazilands konge Mswati III
© Salym Fayad/GNU/Kureren
Politikk - Swaziland

Nå skal det "velges" i eneveldet Swaziland

Mario Masuku, leder for Swazilands forbudte opposisjonsparti Pudemo

© Pudemo/Kureren
Kureren, 19. september 2013
- Afrikas siste eneveldige monarki, Swaziland, organiserer "parlamentsvalg" på fredag. Men i realiteten er det kong Mswati som har forutbestemt parlamentets sammensetning og politiske partier får ikke lov til å delta. Opposisjonen oppfordrer derfor til boikott.

Kong Mswati III har allerede oppløst regjeringen til statsminister Barnabas Dlamini og satt inn sin egen personlige sekretær til å lede regjeringskontorene til en ny regjering er på plass etter valget, ifølge en pressemelding fra hovedstaden Mbabane fra i går.

Og om kort tid vil Mswati innsette en ny statsminister med etternavn Dlamini, det samme som kongeætten har, uavhengig av hvordan det nye parlamentet i Mbabane blir satt sammen. Det er tradisjon for at en Dlamini leder regjeringen, og tradisjonene skal ikke brytes i dette eneveldet i Det sørlige Afrika, samme hva det måtte koste.

Og tradisjonen tro, er det også kong Mswati som personlig utpeker hele regjeringen, på tross av at Swaziland for noen år siden endelig fikk en grunnlov som sier at regjeringen utgår fra parlamentet. Men da parlamentet i Mbabane uttalte sin mistillit til regjeringen Dlamini i oktober 2012 etter enda en økonomisk nedtur, nektet Mswati å godta dette og la ned sitt veto. Dermed har Dlamini sittet som statsminister helt til nå.

Politiske partier er generelt forbudt i dette lille, svært fattige landet, inneklemt mellom Sør-Afrika og Mosambik, som har verdens høyeste HIV-infeksjonsrate, ikke minst fordi kong Mswati nekter å ta epidemien på alvor. Opposisjonen blir forfulgt og har i stor grad flyktet til Sør-Afrika. Selv valgkamp er forbudt, slik at kandidatene til fredagens parlamentsvalg ikke får presentert sitt politiske ståsted. Politikk skal for enhver pris holdes unna folket.

Under disse forholdene er det ikke overraskende at landets ledende, og forbudte, opposisjonsparti Pudemo roper opp til innenlandsk og internasjonal boikott av valget. "Dette er ikke et valg i ordets forstand," sier Pudemo-leder Mario Masuku i en uttalelse.

Partiet har bedt befolkningen i Swaziland om ikke å gå til urnene på fredag. Og Masuko ber også omverden om å boikotte valget. Man bør verken sende valgobservatører som på noen måte kan bidra til å legitimere valget, eller anerkjenne resultatet i etterhånd, ber opposisjonslederen om.

Pudemo fører sin egen kampanje i disse valgtidene. Der krever opposisjonspartiet, som har sitt utspring i den forbudte fagbevegelsen i kongedømmet, at man nå endelig kommer i gang med en nasjonal dialog som kan ende opp i en allment akseptert grunnlov. Pudemo krever ikke nødvendigvis at kongedømmet skal fjernes helt som institusjon, men at makten blir gitt til folket og at et ekte, pluralistisk demokrati blir innført.

Men kongen i Swaziland har ikke tenkt å tillate noen dialog med opposisjonen. Tvert imot. Musa Dube, nestlederen for kommunistpartiet CPS i kongedømmet ble nylig arrestert etter at han delte ut løpesedler som oppfordret til å boikotte fredagens valg. Dube ble denne uken formelt anklaget for "oppvigleri" for denne episoden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no