See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kitsch? Michael Jacksons hanske med Swarovski-krystaller til Ekvatorial-Guinea
© x.Fong/GNU/Kureren
Kultur - Ekvatorial-Guinea

Michael Jackson-samling ender i Afrikas verste diktatur

Tilbake til 80-tallet: Kopier av Michael Jacksons jakke fra musikkvideoen til "Thriller"

© OIPGE/Kureren
Kureren, 11. september 2013
- Fattige Ekvatorial-Guinea er et av Afrikas verste diktaturer. Men diktatorens sønn har de siste årene brukt millioner for å kjøpe personlige effekter av idolet hans, Michael Jackson. Og nå planlegger det lille landet en stor ustilling for å appellere til millioner av Jackson-fans.

Samlingen av personlige effekter etter Michael Jackson er allerede ankommet Ekvatorial-Guinea og de omfatter, for eksempel, hansken til den berømte sangeren, foret med Swarovski-krystaller, samt jakken han hadde på seg i den legendariske musikkvideoen til hiten "Thriller".

Det er selveste regjeringen i Ekvatorial-Guinea som i dag bekrefter overfor Kureren at disse faneffektene etter Michael Jackson er ankommet det sentralafrikanske landet. Regjeringskildene bekrefter også at samlingen tilhører Ekvatorial-Guineas visepresident, Teodoro Nguema Obiang Mangue, populært kjent som "Teodorín", og sønn av landets diktator siden 1979, Teodoro Obiang.

Kildene vil ikke bekrefte hvor mye penger Teodorín brukte på å anskaffe seg samlingen og hvor disse pengene kom fra. Men regjeringskritiske kilder antar at dette stammer fra de enorme midlene Teodorín og familien Obiang har tilsneket seg fra landets store oljeressurser, som ikke kommer befolkningen til gode.

Amerikansk domstol holdt tilbake samlingen
Det har ikke vært lett å få Jackson-effektene inn i Ekvatorial-Guinea. For to år siden tok en amerikanske domstol beslag i disse og andre objekter i Teodoríns eie. Diktatorsønnen var da anklaget for underslag og hvitevasking av penger. Selv Interpol utstedte en internasjonal arrestordre mot Teodorín.

Politiet i Frankrike beslagla også for noen måneder siden Teodoríns luksus bolig i Paris sentrum - i tillegg til en stor og kostbar kunstsamling og en samling av luksusbiler.

Men i USA ble Teodorín til slutt, e

Michael Jackson-fan: Ekvatorial-Guineas visepresident Teodorín Nguema Obiang

© OIPGE/Kureren
tter en toårig juridisk prosses, frikjent. Visepresidenten og diktatorsønnen hadde USAs dyreste advokatfirmaer og PR-byråer til rådighet for å jobbe for en frikjennelse. Dermed måtte domstolen i forrige uke frigi de beslaglagte verdiene til Teodorín, herunder Michael Jackson-samlingen.

Myndighetene planlegger utstilling
Ifølge den ekvatorialguineanske regjeringen vil Jackson-samlingen, om den nå tilhører staten eller Teodorín, nå brukes til å fremme det lite kjente afrikanske landet rett nord for Ekvator. Objektene skal stilles ut i Ekvatorial-Guineas kultursenter i hovedstaden Malabo fra den 12. oktober.

Men regjeringskildene kunne ikke bekrefte overfor Kureren om disse objektene kommer til å bli permanent utstilt i kultursenteret eller om de skal returneres til diktatorsønnen. Det eneste som er klart er myndighetene forventer mange turistankomster til landet på grunn av denne nye "turistattraksjonen".

Familiedrevet diktatur siden 1968
Ekvatorial-Guinea, en tidligere spansk koloni i Sentral-Afrika innerst i Guineabukta, har siden frigjøringen i 1968 vært et av Afrikas verste diktaturer og nærmest blitt styrt som en familiebedrift i Nguema-Obiang-slekten.

På 1990-tallet ble landet mer og mer isolert på grunn av de grove menneskerettsbruddene. Men etter at Ekvatorial-Guinea oppdaget store oljeforekomster på sokkelen sent på 90-tallet, har internasjonale selskap, blant dem norske, investert stort i landet. Ekvatorial-Guinea er nå blitt den nest største oljeprodusenten i Afrika, kun overg

Ekvatorial-Guineas president siden 1979, Teodoro Obiang

© OIPGE/Kureren
ått av Angola.

På grunn av oljeinntektene og et lavt folketall, er Ekvatorial-Guinea nå landet med høyest BNP per innbygger i hele Afrika. Imidlertid kommer ikke landets rikdom befolkningen til gode og to tredeler av innbyggerne lever i dyp fattigdom. Så å si alle inntektene fra landets naturressurser - olje og trevirke - kontrolleres personlig av president Obiang og hans familie, klan og venner.

Teodoro Obiang har vært Ekvatorial-Guineas president siden 1979, da han styrtet og fikk henrettet den tidligere diktatoren, hans egen onkel, Francisco Macías Nguema.

Siden den tid har Obiang innført et skinndemokrati i landet, med flere "opposisjonspartier" som stort sett kontrolleres av presidenten selv og valg som er alt annet enn frie. All reell opposisjon er drevet på flukt, satt i fengsel eller drept, med unntak av ett parti som aksepteres men til stadighet slås ned på. Også ytringsfriheten er så å si utradert, og det finnes ikke ett eneste uavhengig medium i landet.

I USA, Frankrike og Spania er det åpnet flere rettssaker mot president Obiang og medlemmer av hans familie. Anklagene dreier seg for det meste om korrupsjon, underslag og hvitevasking av penger.

Ekvatorial-Guinea holdt nasjonalvalg i mai. Og ikke overraskende, ble det nok en klar seier for Obiang-familien. Med Teodorín som visepresident, er også neste generasjon diktator snart klar til å overta.

Les mer om valget i Ekvatorial-Guinea i denne artikkelen: "Tortur og svindel foran valget i Ekvatorial-Guinea".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no