See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Romanias tidligere diktator Nicolae Ceausescu
© Arhivele Nationale ale Romaniei/Kureren
Kultur | Reise - Romania

Romania satser på "diktatorturisme"

Nicolae og Elena Ceausescu i Targoviste

© Arhivele Nationale ale Romaniei/Kureren
Kureren, 3. september 2013
- Livet til Romanias stormannsgale diktator Nicolae Ceauşescu (1918-1989) er allerede en turistattraksjon. Palasset, gravstedet og fødestedet hans er åpne for besøkende. Og nå åpnes også et museum i kasernen der Ceauşescu og kona ble ført for retten, dømt til døden og henrettet.

Ceauşescu og kona Elena ble skutt første juledag 1989 i den gamle militærbasen i Târgovişte, rundt 100 kilometer nordøst for hovedstaden Bucuresti. Bildet av en henrettet Ceauşescu ble et av de mest ikoniske symbolene på revolusjonene som snudde opp ned på Sentral- og Øst-Europa i 1089.

Og nå er militærbasen blitt omdannet til et museum som i september skal ta imot de første besøkende som vil gjenoppleve dette groteske øyeblikket.

Et raskt tilbakeblikk: Den 21. desember 1989 protesterte store folkemasser foran hovedsetet til Kommunistpartiet i Bucuresti, og det allmektige ekteparet Ceauşescu besluttet seg for å flykte fra hovedstaden i helikopter. Det ble deres siste reise. De ble arrestert av rumenske hærstyrker og ført til Târgovişte. Der ble de ført til en tre dagers ekstraordinær rettssak, dømt til døden og skutt.

Episoden satt punktum for mer enn 20 år med et gjennomgripende diktatur, med all makt samlet hos Ceauşescu, hjulpet av et enormt overvåkningsapparat, og der enhver form for ytringsfrihet var totalt bannlyst.

Og mens befolkningen i Romania måtte nøye seg med knapphet på matvarer og strøm, levde makteliten rundt Ceauşescu i stor luksus. Det unike diktaturet var ellers preget av storstilt korrupsjon, en personkult rundt Ceauşescu, stormannsgale prosjekter og mistro mot alt og alle. Landet ble drevet som en familiebedrift, og Elena Ceauşescu var regnet som "nummer to" i Romania.

Nytt museum
Det sære diktaturet i Sørøst-Europa fascinerte allerede mange den gang Ceauşescu var i live, og han ble for mange selve symbolet på galskapen øst for Jernteppet. Fascinasjonen for diktatoren ble ikke mindre gjennom måten han endte sitt liv, og interessen har tydeligvis holdt seg.

Nå blir den gamle militærbasen i Târgovişte, som opprinnelig ble bygd i 1907, museum. Og det er først og fremst retterstedet til eksdiktatoren som skal være trekkplaster.

Ifølge den rumenske avisen Jurnalul virker det som om tiden har stått stille i Târgovişte siden Ceauşescu ble ført for retten i kasernene. Alt er som på

Ceausescus palass i Bucuresti

© Stece Lynx/GNU/Kureren
bildene fra 1989, selv den samme gulfargen er blitt påført veggene i salen der Ceauşescu-familien ble ført for retten. Også de to jernsengene der paret delte sine siste netter er blitt satt på samme sted, med de samme skitne madrassene.

Det nye museet stiller ut bilder fra rettssaken, som også ble verdenskjente i juledagene i 1989 og satte spørsmålstegn ved om rettergangen var rettferdig. Det er også bilder fra selve henrettelsen. Og som for å understreke det groteske ved utstillingen, vises kulehullene etter henrettelsen i luftegården.

Minnesmerker etter Ceauşescus kongerike
Tiden med den brutale diktatoren har ikke bare etterlatt seg vonde minner. Ceauşescu ga også ordren om å endre fullstendig på arkitekturen til hovedstaden Bucuresti mens han satt ved makten mellom 1967 og 1989. Mens mange beklager at det historiske sentrum i byen ble rasert, lokker de stormannsgale byggeprosjektene fra denne tiden flere og flere besøkende.

Helt i sentrum av hovedstaden lot Nicolae og Elena Ceauşescu bygge sitt luksuriøse palass på et høydedrag. De kalte det Folkets Hus, men på folkemunne ble det fort hetende "Huset til seieren over folket". Dette er Europas desidert største bygning og dominerer fullstendig sentrum av den rumenske hovedstaden. Flere hundretusen turister besøker palasset hvert år.

Det faraoiske byggeprosjektet sysselsatte 20.000 personer i tre daglige skift fra byggestart i 1984 til revolusjonen i 1989. Store deler av gamlebyen i Bucuresti ble revet for å gi plass til mastodonten, inkludert 7000 bolighus med 40.000 leiligheter, flere kirker, synagoger og klostre. Utover "Folkets Hus" skulle byggeprosjektet også gi plass til store nye avenyer og åpne plasser, ikke minst for å gjøre overvåkningen av Bucuresti mer effektiv.

Etter opprinnelige tanker om å rive "Folkets Hus" i 1990, har bygget nå blitt til det rumenske parlamentet. Men på tross av at parlamentspalasset lokker store mengder turister hvert år, bruker Romania ikke bygget i sin reklame når de skal markedsføre landet som reisemål. Til det er bygget fortsatt for omstridt i Bucuresti.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no