See also:
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstillingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statuen Nike fra Samothrake på Louvre-museet i Paris
© Albeins/Kureren
Kultur - Frankrike

Louvre ber om crowdfunding for å redde verdensberømt skulptur

Populær: Nike fra Samothrake er blant de største attraksjonene på Louvre-museet

© Dalbera/GNU/Kureren
Kureren, 29. august 2013
- Ikke en gang Louvre i Paris, verdens mest besøkte museum, unngår å rammes av krisen. Nike fra Samothrake, en av verdens mest berømte skulpturer, må restaureres. Museet mangler 1 million euro og ber nå nettpublikum støtte opp om prosjektet gjennom "crowdfunding".

Det franske nasjonalmuseet Louvre, et av de største trekkplastrene for turister i Paris, avslørte i dag at museet hurtigst trenger 1 million euro (8 millioner kroner) for å restaurere den klassiske greske statuen Nike fra Samothrake.

Da midlene ikke finnes på budsjettet, ber museet publikum bidra gjennom såkalt "crowdfunding", altså at en rekke støttespillere bidrar med små summer gjennom for eksempel nettbaserte betalingstjenester. Louvre har etablert nettadressen www.louvresamothrace.fr, der de presenterer kampanjen og oppfordrer publikum til å bli med på spleiselaget.

Nike fra Samothrake har siden 1884 vært blant de store trekkplastrene på Louvre-museet. Den verdenskjente marmorskulpturen avbilder den greske seiersgudinnen Nike (også kalt Viktoria). Mesterverket ble skapt av en ukjent kunstner rundt år 200 fKr, antakelig på øya Rodos.

Det har vist seg at statuen sårt trenger til et større restaureringsarbeid. For dette ble det også funnet budsjettmidler fra større private sponsorer. De anslåtte 3 millionene euro arbeidet skulle koste ble donert av et japansk tv-selskap, et fransk finansselskap og en amerikansk bank.

Men så viste grundigere undersøkelser av statuen at restaureringen ville bli mer omfattende, nå med et kostnadsanslag på 4 millioner euro. Og dermed manglet det 1 million.

Strukturelle svakheter
Restaureringsarbeidene skal være nødvendige fordi det er oppdaget "strukturelle" svakheter i skulpturen. Ifølge det franske museet er det allerede fastsatt at arbeidene skal starte den 3. september, selv om det nå altså ikke er sikkert om museet vil ha budsjettet klart innen den tid.

Reisende som besøker Louvre vil ikke få tilgang til den berømte statuen til minst slutten av 2014, heter det fra museet.

Det er ikke første gang Nike fra Samothrake restaureres. Et større konserveringsprosjekt ble satt i gang i 1934, men det ble aldri avsluttet. Flere av de svakhetene som var kjent allerede på 1930-tallet er derfor fortsatt uløste, og disse skal utbedres under arbeidene som settes i gang neste måned.

Allerede da den ble funnet på den greske øya Samotraki (Samothrake) i 1863, var seiersgudinnen skadet og skjør. Den franske konsulen og amatørarkeologen Charles Champoiseau påførte trolig statuen ytterligere skader da han oppdaget den, demonterte den og fikk den sendt til Frankrike. Champoiseau fikk også noen manglende deler av statuen rekonstruert fra marmorrester fra funnstedet.

Siden 1884 har statuen dominert Darutrappen i Louvre-museet. Og der ble Nike snart et kulturelt ikon og en av verdens mest berømte skulpturer. På øya Samotraki, det opprinnelige stedet der helligdommen for de gamle gudene en gang lå, står det nå en gipskopi av Nike-statuen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no