See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 10.04.2014 - Opposisjonen vinner valget i Indonesia
» 26.10.2013 - Uranutvinning trumfet gjennom på Grønland
» 26.03.2013 - Grønland får sin første kvinnelige statsminister
» 20.03.2013 - Grønland åpner opp for uranutvinning
» 13.03.2013 - Opposisjonen vinner valget på Grønland
» 08.03.2013 - Mot spennende valg på Grønland











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Kvanefjell sør på Grønland har enorme forekomster av sjeldne jordarter og uran
© GME Ltd/Kureren
Politikk | Økonomi - Grønland

Uranutvinning splitter folket på Grønland

Det grønlandske flagget vaier over arbeiderboligene nedenfor Kvanefjell

© GME Ltd/Kureren
Kureren, 27. august 2013
- Statsminister Aleqa Hammonds parti hevder at grønlenderne stemte "ja" til uranutvinning da de valgte henne i mars. Uranet kan finansiere øystatens uavhengighet fra Danmark. Men emnet truer med å sprenge koalisjonsregjeringen, og nå reises krav om en folkeavstemning.

Da det sosialdemokratiske partiet Siumut vant tilbake regjeringsmakten på Grønland etter valget i vår, gjorde de det klart at partiet ville jobbe for et frislipp av gruveindustrien på den arktiske øya. Internasjonal kapital skulle lokkes til Grønland, og for at gruvedriften skulle lønne seg, måtte man heve det danskgrønlandske totalforbudet mot radioaktivt materiale.

Les mer om planene for gruvedrift på Grønland i denne artikkelen: "Grønland åpner opp for uranutvinning".

Men Aleqa Hammond vant ikke rent flertall i det grønlandske parlamentet og måtte ta med to andre grønlandske partier for å danne regjering. I koalisjonsforhandlingene trumfet Hammond gjennom at Grønland skulle heve forbudet mot radioaktivt materiale og dermed tillate uranutvinning, mot betydelig motstand fra koalisjonspartnerne.

Les mer om valgseieren til Aleqa Hammond på Grønland i denne artikkelen: "Grønland får sin første kvinnelige statsminister".

Men det nasjonalistiske Partii Inuit, som inngår i Hammonds koalisjon, forereder nå tydeligvis en omkamp om uranforbudet. Sterke krefter i partiet krever en folkeavstemning om det omstridte spørsmålet, som deler den grønlandske befolkningen i to, melder den grønlandske avisen Sermitsiaq i dag.

Det er ikke bare frykten for store miljøkonsekvenser som får mange grønlendere til å gå imot uranutvinning i dette sårbare arktiske miljøet. Det er også storpolitikk. Beslutningen betyr et brudd med dansk utenrikspolitikk på et vesentlig felt, og den gjør det lille grønlandske samfunnet utsatt for stormakters spill.

Fra hvilke land vil gruveselskapene komme, som vil få kontroll over Grønlands store uranforekomster? Til hvilke land vil det strategisk viktige råstoffet bli solgt? Hva om noe kommer på avveier? Hvordan skal den bitte lille statsadministrasjonen på Grønland håndtere kontrollen av uranutvinning, eksportveier og miljøkonsekvenser uten å gjøre seg avhengig av andre utenlandske aktører?

Prisen for selvstendighet
Argumentene for å tillate utvinning av uran, i det minste som nødvendig biprodukt av annen gruvevirksomhet, er minst like tungtveiende. Det er ikke først og fremst snakk om å skaffe rikdom til den grønlandske befolkningen; var det kun dette, hadde forslaget trolig blitt avvist av

På kollisjonskurs om uran: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (Danmark) og Aleqa Hammond (Grønland)

© Siumut/Kureren
et stort flertall.

Det grunnleggende spørsmålet er Grønlands fulle uavhengighet fra riksfellesskapet med Danmark, noe som er et uttalt mål for alle partiene i det grønlandske parlamentet. Grønland får i dag en stor del av sine budsjettmidler som årlige statstilskuddet fra Danmark. Da Grønland fikk større autonomi i 2009, ble beløpet frosset til 3,4 milliarder danske kroner årlig - og verdien av dette faller jevnlig i takt med inflasjonen.

Og skal Grønland oppnå full selvstendighet, må statsfinansene først komme i orden. Nå kommer nesten 90 prosent av inntektene på Grønland fra fiskeriene, og det er tvingende nødvendig å etablere nye næringer for at den finansielle avhengigheten fra Danmark kan bli brutt.

Da er det én næring som gir store muligheter, nemlig gruvedriften. Det er særlig de rike mineralforekomstene i Kvanefjell i nærheten av den sørgrønlandske bygda Narsaq (ved den norrøne bosetningen Brattahlíð) som kan snu opp ned på øyas økonomi. Her er det gjort et enormt funn av metaller som samlet kalles sjeldne jordarter, men disse ligger side om side med minst like store forekomster av sink og uran.

Gruvedrift på Kvanefjell er dermed kun realistisk dersom grønlandske politikere godtar uranutvinning. Og med Kvanefjell i drift, mener regjeringspartiet Siumut at veien til selvstendighet er staket ut.

Nå i høst kommer det til show-down i det grønlandske parlamentet. Ifølge avisen Sermitsiaq har regjeringsmedlemmer fra partiet Siumut allerede annonsert at de vil legge frem forslag om å fjerne den såkalte "nulltoleransen" mot radioaktivt materiale i løpet av parlamentets høstsesjon, som åpner i september. Får de flertall for forslaget, vil forberedelsene for storstilt gruvedrift på Grønland snart gå på høygir.

Et stort antall internasjonale gruveselskaper har nemlig allerede meldt sin interesse til å drive virksomhet på Grønland. Interessentene er fra blant annet Canada og Australia, men først og fremst fra Kina.

Kineserne har stilt store investeringer på Grønland i utsikt og har kapasitet til å sende den arbeidskraften øystaten mangler. Og allerede der starter de geopolitiske komplikasjonene for Grønland. Opposisjonspartiene advarer nemlig at, ved en for rask utvikling av gruvedriften med kinesiske midler, kan Grønland raskt gå fra ett avhengighetsforhold til et annet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no